Studiu McAfee / Comportamentul online al adolescentilor

Pentru o multime de companii prezenta pe telefoanele mobile este obligatorie. Insa, daca publicul tau tinta este format din adolescenti poate ca ar trebuie sa te gindesti de doua ori: peste 37 % dintre adolescenti folosesc laptopul pentru a intra online la care se adauga 30% care folosesc desktop-ul  pentru accesarea continutului digital. Numai 13,5% folosesc smartphone-ul iar  5%  prefera tabletele, conform unui studiu dat publicitatii recent de McAfee.

Studiul, realizat in luna mai 2012,  se refera la activitatea online a adolescentilor americani si arata o mare discrepanta intre felul in care cred parintii ca este utilizat internetul de catre copii lor  si realitatea rezultata din datele studiului. Pe de alta parte, daca ne referim la retelele de socializare,  se pare ca adolescentii americani nu sint chiar atit de diferiti de de parintii lor, ei folosind cam aceleasi retele ca si parintii pentru a comunica unii cu ceillati.

Rezultatele McAfee se bazeaza pe 2017 interviuri online, adresate in egala masura parintilor si adolescentilor americani cu virsta cuprinsa intre 13-17 ani.

Adolescentii si retelele sociale

De departe, cea mai populara retea sociala printre adolescenti este Facebook, cu o rata de penetrare de  89,5%. Pe locul al doilea se situeaza Twitter cu 48,7% dintre optiuni si Google+ aflat nu foarte departe, cu 41,5 %. Tumblr este utilizat de 33% dintre adolescenti, fiind mai popular in rindul fetelor pe cind 4chan, cu 23% este mai popular in rindul baietilor. McAfee remarca faptul ca ultimele doua retele de socializare au o rata de crestere mai rapida decit celelalte retele sociale prezente in studiu.

Pinterest este utilizat de 20% dintre adolescenti, cam la fel ca MySpace (18%). In partea de jos a clasamentului se afla Foursquare si alte  servicii de tip ”check-in”, nu foarte populare printre adolescenti, cu doar 12,2 %.

McAfee descrie utilizarea retelor sociale de catre adolescenti ca fiind “urmărire”, mai degrabă decât partajare: jumatate din adolescentii care au răspuns au spus că prefera sa observe ce fac ceillati decit sa posteze ei insisi. Numai 6%  au spus ca partajeaza “aproape totul.” Cu toate acestea, ei sunt mari utilizatori de reţele sociale: 60% dintre ei isi verifica conturile zilnic, iar 41 la suta au declarat ca intra ”constant” pe profilele lor.

Cunosc mediulo online mai bine decit parintii lor

O alta concluzie este ca adolescentii  par a sti sa foloseasca tot mai bine mediul online – probabil datorita faptului ca sint o categorie care a facut cunostinta cu mediul online de la virste foarte mici, spre deosebire de parintii lor, le  este familiar acest mediu si stiu sa-l utilizeze mai bine decit adultii.

Aceasta generatie este atit de familiara cu noua tehnologie incit isi depaseste cu mult parintii in intelegerea si acceptatea fenomenului online”  spune Stanley Holditch, expert in siguranta online la McAfee.

Tot mai multi adolescenti isi ascund activitatea online

Conform studiului,  peste 70% dintre adolescenti ascund activitatea lor online de parinti: pe de o parte, pentru a tine doar pentru ei ceea ce fac  in mediul virtual iar pe de alta parte pentru ca petrec mai mult timp online decit cred parintii. Printre activitatile favorite se numara: accesarea de continut violent (43%), subiecte sexuale/pornografie (36% / 32%), vizionarea de filme piratate (30,7%). Un procent important – 15%  –  ”sparg” conturile altora. Una peste alta, adolescentii petrec online cca. 5 ore /zi – in timp ce parintii cred ca acestia petrec online trei ore / zi. 10, 3% dintre adolescenti stau online mai mult de 10 ore / zi. Ascunderea masiva a activitatii online a inceput din 2010, doar 45% dintre copii declarind atunci ca isi mascheaza comportamentul online (fata de peste  70%, acum). Jumatate dintre parinti au declarat ca stiu ce fac copii lor pe Internet,  ceea ce arata o noua discrepanta intre ceea ce cred parintii si ceea ce se intimpla in realitate.

Poate ca va intrebati ce fac pentru a pastra doar pentru ei destinatiile favorite de pe Internet. Cea mai populara metoda este aceea de a curata istoricul navigarii din browser (53%); 46%  minimizeaza sau inchid fereastra browser-ului atunci cind sint parintii prin preajma iar 34% sterg pur si simplu continutul mesajelor text sau video. Unii dintre ei folosesc metode mai sofisticate cum ar fi: schimbarea setarilor de confidentialitate ale PC-ului (20%), navigarea in modul ”privat” (20%) si crearea unui cont fals pe retelele sociale (9%).

Ce fac parintii

Trei din patru parinti spun ca au avut o discutie referitoare la siguranta in mediul online cu copii lor, insa doar jumatate dintre adolescenti declara ca au acordat suficienta atentie subiectului. In ultimul timp, parintii au devenit tot mai insistenti in a controla activitatea online a copiilor:

  • 49.1% au instalat aplicatii de control parental
  • 44.3% stiu parolele de acces ale copiilor
  • 27% le-au au confiscat dispozitivele
  • 10.3% folosesc aplicatii de localizare
  • 3.5% au apelat la psihologi pentru a gestiona situatia conflictuala aparuta

Sursa: techcrunch.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: