Stilul Vintage

vintage

Vintage… un cuvint cu numeroase intelesuri. La origine, termenul era asociat celor mai bune vinuri ale unei recolte. Astazi, a devenit un eufemism pentru “vechi” sau pentru o “atitudine de moda veche”.

Stilul vintage se traduce, in zilele noastre, prin accesorii stilistice si decorative care isi au originea intre anii 1800 si Al Doilea Razboi Mondial. Daca in domeniul antichitatilor se face referire la un obiect „vintage” atunci cind acesta a fost fabricat intre anii 1830 si 1930, o masina este considerata „vintage” daca a fost fabricata intre anii 1919 si 1930. Cu toate acestea, distinctiile si-au pierdut din limite, iar „vintage” a devenit o atitudine boema, de fapt chiar un stil de viata, fara reguli atit de stricte, ce se aplica astazi modei, domeniului culinar, designului.

Caracteristici – preponderenta albului, motive florale si dungi, lemn autentic cu aspect retro sau uzat, materiale textile, broderii, oglinzi cu rame aurii sau argintii, candelabre, sfesnice din fier forjat, fotografii inramate, casete de bijuterii, ceasuri vechi etc.

Tema – „atitudine vintage” -, desi extrem de uzata in mediul artistic in ultima vreme, este asocierea imediata cu extravaganta boema si o anumita libertate a spiritului de a se adapta unui context fragmentat. Interesant este si faptul ca, dintr-un melanj de stiluri, materiale si idei, ia forma aceeasi limba, aceea a unui spatiu cu personalitate.

Inclinatia spre natural este evidenta. Interesante sint materialele cu caracter: lemnul masiv, metalul, textilele din fibre naturale, chiar si pielea. Lemnul isi pastreaza culoarea naturala, dar la fel de bine poate sa fie vopsit sau poate sa poarte patina timpului, fiind piesa dominanta intr-o compozitie sau intr-un ansamblu. Posibilitatile sint infinite, iar motto-ul „Think outside the box” ne poate ajuta de fiecare data sa depasim prejudecati si imagini prestabilite.

vintage
Detaliile mizeaza si ele pe efectul surpriza rezultat din asocierea neasteptata a unor materiale si atitudini. Lemnul aspru, masculin este asociat materialelor calde si feminine, ca dantela, portelanul si sticla. Culoarea puternica nu se resimte ca o necesitate in compozitii, ci apare uneori doar ca accent, dar la fel de bine poate sa lipseasca. Efectul dat de o masa veche intr-o asociere cu obiecte definite poate fi extrem de revigorant. (Designer Anda Roman – Caminul)

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: ,

Scrie un comentariu: