Stevie Wonder

Marele Stevie Wonder este sarbatoritul nostru de astazi de la Power Play. Pe numele sau adevarat Stevland Judkins s-a nascut prematur pe 13 mai 1950 in Saginaw, Michigan. In timpul tinerii sale la incubator nivelul de oxigen a fost prea mare, lucru care a dus la orbirea micului Steve. A invatat insa ca nu este totul pierdut atunci cand esti fara vedere si ca celelalte simturi te pot ajuta sa reusesti in viata.

Stevie Wonder, la inceputurile carierei sale

Asa ca, plin de vointa, a invatat sa cante la acordeon, pian si conga, iar la 11 ani a dat o prima proba in fata oficialilor de la Motown Records. Acestia au ramas impresionati de talentul sau si i-au oferit un contract. Sub numele de scena “Little Stevie Wonder”, a avut primul succes de top la numai 13 ani, atunci cand compozitia “Fingertips (Pt. 2)”, inregistrata in concert cu Marvin Gaye la tobe si cu Steve la voce si muzicuta, ajunge number one in State. Albumul sau de debut s-a numit “The Jazz Soul of Little Stevie Wonder” si a a aparut in acelasi an.

A renuntat la pseudonimul ‘Little”, ramanand cu numele de scena Stevie Wonder pe care, cu piese ca “Uptight (Everything’s Alright)”, “With a Child’s Heart” sau “I Was Made To Love Her”, l-a facut cunoscut peste tot in lume. Pana in 1970, Stevie a scos pe piata nu mai putin de 11 albume si a avut un numar egal de single-uri in Top 10. Insa marea lovitura a fost in anii 70, atunci cand piesele lui Stevie Wonder au ajuns in topuri, indiferent daca erau interpretate de el sau de alti artisti. In 1971 cand avea doar 21 de ani, Stevie a plecat de sub egida Motown acuzandu-i pe acestia de control excesiv asupra artistilor. In 1972, cu doua albume inregistrate independent, Stevie Wonder s-a asezat la masa negocierilor cu cei de la Motown, si a obtinut libertate deplina in compunerea si promovarea muzicii sale. Primul album dupa impacare a fost “Music of My Mind”, urmat in acelasi an de “Talking Book”, de pe care piesa “Superstition” a ajuns in fruntea topului american.

In 1973, in timpul unui turneu, Stevie Wonder a avut un accident si dupa ce a fost in coma timp de o saptamana, a scapat fara alte urmari decat pierderea definitiva a mirosului. A continuat sa scrie si sa inregistreze muzica, numai ca din cauza sanatatii precare a limitat numarul aparitiilor live. Un album aparut in aceasta perioada, considerat a fi capodopera lui Stevie este “Songs in the Key of Life”. A scos 5 albume in anii 80, toate ajunse discuri de aur si platina, varful fiind atins in 1984 cand a scos pe piata super-hit-ul “I Just Called To Say I Love You” si in 1985 cand a scris piesa “We Are The World” pentru victimele foamei din Etiopia, pe care au cantat o sumedenie de artisti cunoscuti. In 1991, a colaborat cu regizorul Spike Lee, scriind o buna parte din coloana sonora la filmul “Jungle Fever”, si a avut parte de recunoasterea universala pentru albumul “Conversation Piece”, pentru care a luat 2 premii Grammy. In 1999, a acceptat sa faca o operatie dificila pentru plantarea unei proteze retinale care sa il ajute sa vada partial. Dupa aparitia din 2005 a albumului “A Time To Love”, un an mai tarziu si-a pierdut mama, fapt ce l-a determinat sa ia o pauza de doi ani.

Stevie Wonder

“Vreau sa iau toata durerea pe care o simt, sa sarbatoresc si sa uit totul”

In 2008 a revenit in prim plan, iar in timpul unui concert din Marea Britanie a declarat vizibil emotionat ca: “Vreau sa iau toata durerea pe care o simt, sa sarbatoresc si sa uit totul”. Astazi la Power Play il vom asculta pe Stevie Wonder cu hit-ul “I Just Called To Say I Love You”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: