Steve Vai

Astazi il sarbatorim la Power Play pe unul dintre cei mai mari chitaristi ai planetei. E vorba despre un adevarat magician al chitarei electrice, Steve Vai.

Steve Siro Vai s-a nascut pe 6 iunie 1960 in New York. Inca de mic a fost fascinat de muzica rock, iar la 8 ani incepe sa ia primele lectii de chitara clasica, pentru ca la 14 ani sa treaca la cea electrica. Jimi Hendrix, Alice Cooper si Led Zeppelin sunt enumerati printre artistii care l-au influentat pe Steve in prima perioada a vietii sale. A luat lectii de la celebrul Joe Satriani, insa a fost influentat si de stilul lui Jeff Beck sau Alan Hodsworth. Facea multe jam-session-uri cu Satriani, cantand in diverse cluburi, inainte de a se inscrie la celebrul “Berklee College of Music”. Tot atunci, a inceput sa fie atras de muzica lui Frank Zappa si a facut tot ce se putea pentru a intra in trupa de acompaniament a acestuia. Frank Zappa a fost incantat de talentul si inovatiile tanarului Steve Vai, referindu-se des la el ca “the little Italian virtuoso”. In 1982, a decis sa paraseasca grupul lui Zappa pentru a incerca lucruri noi, iar prima miscare a fost sa ocupe locul ramas vacant in grupul Alcatrazz dupa plecarea lui Yngwie Malmsteen.

Steve Vai a scos in 1985 si primul sau album solo “Flex-Able”. In acelasi an, a fost invitat de David Lee Roth, fostul vocalist de la Van Halen sa cante pe albumele solo ale acestuia. A facut o treaba excelenta pe “Eat’em And Smile” si “Skyscraper”. Multi critici l-au comparat imediat cu Eddie Van Halen, insa Steve avea sa il depaseasca atat in tehnica de cantat la chitara, cat si in popularitate in scurt timp. In 1986, dupa ce a colaborat cu fostul membru Sex Pistols, John Lydon, Steve Vai avea sa fie declarat de revista “Guitar” cel mai bun chitarist din noua generatie. In 1989 il inlocuieste in grupul Whitesnake pe Adrian Vandenberg, iar rezultatul s-a numit “Slip Of Tthe Tongue”. In 1990 incepe sa cante alaturi de Joe Satriani si multi alti invitati in super-grupul G3, si tot atunci iese pe piata cel mai cunoscut album al sau, devenit album de aur in doar 3 luni: “Passion And Warfare”. Pentru acest album Steve Vai a luat si un premiu Grammy. Tot pentru acest album, a comandat doua chitari speciale la firma Ibanez, cea care l-a sponsorizat inca de la primele show-uri: o chitara in forma de inima cu doua grifuri si una speciala care a devenit o marca inregistrata “Seven Chords”, pe care s-a introdus o coarda speciala, a saptea, pentru tonurile cele mai joase.

In 1993, Steve Vai incearca altceva si dupa ce ii coopteaza in trupa sa pe vocalistul Devin Townsend si pe excelentul baterist Terry Bozio, scoate pe piata “Sex And Religion”. Desi discul este unul bine produs si cu multe piese interesante, a fost un insucces comercial de proportii si din aceasta cauza, Steve Vai a incercat sa revina la sound-ul instrumental pur care l-a consacrat. In 1995 scoate “Alien Love Secrets”, apoi in 1997, “Fire Garden”, si in 1999 “The Ultra Zone”. In paralel a participat la inregistrarea albumului “Ozzmosis” a lui Ozzy Osbourne, a discului “The Infinite Desire” a lui Al Di Meola si a multor alte materiale ale unor trupe celebre. A cantat in 2002 cu o orchestra formata din 100 de muzicieni in Tokyo in opera rock simfonica Ichiro Nodaira’s Fire Garden. A continuat sa concerteze atat solo, cat si cu super-grupul G3, editand periodic materiale live, compilatii cu piese rare si dvd-uri pe care se poate observa tehnica sa uimitoare.

Cel mai nou album Steve Vai se numeste “The Story of Light” si a aparut in 2012. Pe maestrul Steve Vai il ascultam astazi la Power Play cu o mostra din incredibila sa tehnica:” The Animal !”

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: