Stejarii lui Stefan cel Mare, îngrijiti la festivalul ”Zilele Nordului”

Poiana celor Patru Stejari ai lui Stefan cel Mare, monument istoric din Darabani, jud. Botosani, va fi reamenajata în cursul acestui an, la initiativa Asociatiei Nord. Demersurile au început în primavara acestui an, iar activitatile fac parte din agenda festivalului Zilele Nordului, care se va desfasura la Darabani în perioada 8-10 august.

Legenda spune ca cei patru stejari au fost saditi de însusi Stefan cel Mare, în 1470.  Era sfârsit de august, caldura mare. Pe 20 ale lunii, câteva zile mai devreme, oastea moldoveneasca reusise sa îi împinga afara din tara pe soldatii Hoardei de Aur. Batalia avusese loc la Lipnic – în nord-estul Basarabiei de azi – si se terminase cu pierderi grele pentru tatari, cazând prizonieri chiar fratele si fiul hanului Mamac. În drumul de întoarcere spre capitala Suceava, domnitorul si ostirea lui au trecut Prutul pe teritoriul Darabaniului de azi, unde au hotarât sa faca popas. Pentru ca nu au gasit umbra sa-i adaposteasca de canicula din august, domnitorul ar fi sadit patru stejari, câte unul în fiecare dintre colturile unui patrat imaginar.

În zilele noastre, e nevoie de patru barbati sa poata înconjura oricare dintre stejari cu mâinile, iar datarea cu carbon le-a confirmat vârsta, astfel ca Poiana celor Patru Stejari a devenit monument istoric. În urma cu câteva decenii, zona era unul dintre locurile preferate de darabaneni pentru picnicuri, serbari populare si plimbari, dar timpul si nepasarea au lasat urme adânci în poiana – un stejar a murit dupa repetate actiuni de vandalism, iar iarba, cararile sau bancutele de altadata au devenit numai amintire.

Prin urmare, Asociatia Nord si-a propus sa reamenajeze poiana, cu sprijinul Primariei si a Ocolului Silvic din Darabani. Primul pas l-a constituit un maraton caritabil, desfasurat în luna aprilie si care a adus donatii de la darabaneni stabiliti pe trei continente. Poiana a intrat în reamenajare în luna iulie, proiectul fiind condus de Biroul de Peisagistica OPNA Landscape Culture din Cluj, care s-a implicat pro bono atât în design, cât si în coordonarea lucrarilor. Prima etapa de reamenajare a fost realizata cu sprijinul voluntarilor – studenti la arhitectura din Bucuresti si Cluj, precum si elevi din Darabani.

Am reusit sa toaletam zona, sa instalam portile de trecere, semnele de directionare, aleile si bancile din grinzi. În octombrie vom planta si gardul viu care va împarti mai bine spatiul în poiana si care-i va da aerul unei încaperi speciale, unde poti sa admiri în tihna maretia stejarilor. În aceasta vara speram sa putem consolida si drumul de acces catre poiana, cu sprijinul Primariei Darabani si a doi oameni de afaceri din localitate, domnul Gheorghiciuc si domnul Caba, care vor dona pietrisul necesar repararii drumului. Proiectul gândit de prietenii si partenerii nostri de la OPNA Landscape Culture este unul simplu si de efect, o interventie neintruziva, si abia asteptam ca darabanenii si turistii sa se poata bucura de noua poiana”, a declarat Alex Teiosanu, co-fondator al asociatiei Nord.

Poiana celor Patru Stejari va fi reinaugurata oficial sâmbata, 9 august, în cadrul festivalului Zilele Nordului, printr-un spectacol la care vor participa artisti din România, Ucraina si Republica Moldova.

Zilele Nordului este un festival de muzica, arte si calatorii gazduit la Darabani, pe coltul celor trei frontiere: România, Ucraina si Republica Moldova. Adunând laolalta artisti si turisti din România, Basarabia si Bucovina de Nord, festivalul îsi propune sa contribuie la revitalizarea urbana, sociala si culturala a acestei regiuni si la promovarea ei în rândul românilor de pretutindeni. Festivalul este organizat de catre Asociatia Nord, cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local Darabani.

INFO

Poiana Celor Patru Stejari

Darabani, Jud. Botosani

www.zilelenordului.ro

www.facebook.com/ZileleNordului

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: