Start la Programul “Rabla 2014”. Vezi ce este nou!

Începând de miercuri, 5 Martie 2014, Ministerul Mediului si Schimbărilor Climatice împreună cu Administratia Fondului pentru Mediu supune dezbaterii publice proiectul de Ordin al ministrului Mediului si Schimbărilor Climatice pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului de Stimulare a înnoirii Parcului Auto National. Proiectul se află postat pe site-urile institutiilor, la adresele www.mmediu.ro  si www.afm.ro.

Ce este nou în Programul Rabla 2014?

  • Pentru prima dată,  tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor;
  • În program vor intra si autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani;
  • Vor fi disponibile 20.000 de tichete, cu un buget total de 140.000 lei.

În urma analizei făcute cu privire la desfăsurarea programului „Rabla” în ultimii ani, pentru 2014 au fost aduse modificări majore în desfăsurarea lui. Astfel, în acest an, persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se vor adresa direct producătorilor/dealerilor validati în program. De asemenea, persoanele fizice si juridice, precum si institutiile publice care detin autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani de la anul fabricatiei se pot înscrie în program.

Administratia Fondului pentru Mediu va aloca un număr de 20.000 de tichete, bugetul total fiind de 140 milioane lei. Pentru prima dată tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achizitionarea unui autovehicul nou, valoarea acestuia este de 6.500 lei.

Pentru stimularea achizitionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru:

  • achizitionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6;
  • achizitionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii ce CO2 mai mică de 100g/km;
  • achizitionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Distribuirea tichetelor

Tichetele alocate pentru persoanele fizice vor fi distribuite pe fiecare judet, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidentele Directiei Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor. La nivelul fiecărui judet, vor fi repartizate în mod egal între punctele de lucru apartinând producătorilor validati si situate în respectiva unitate teritorială. Pentru persoanele fizice, sesiunea de finantare va fi organizată în patru etape, fiecare etapă având o durată de câte 60 zile.

  • În prima etapă, toate tichetele alocate destinate persoanelor fizice vor fi repartizate pe fiecare judet, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidentele DRPCIV.
  • În a doua etapă, tichetele aferente fiecărui judet rămase neutilizate, precum si cele alocate pentru care s-au anulat notele de înscriere, vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru apartinând producătorilor validati din respectiva unitate teritorială.
  • În a treia etapă, tichetele rămase se împart, în mod egal, între punctele de lucru ale producătorilor validati din judetul respectiv. În această etapă, orice producător validat poate ceda tichetele alocate în favoarea unui alt producător validat, cu obligatia de a informa,  în prealabil,  Administratia Fondului pentru Mediu.
  • În ultima etapă, tichetele rămase se vor împărti în mod egal, între punctele de lucru. Pot participa doar producătorii validati care, în etapa a treia, au consumat toate tichetele alocate.  În cazul în care la sfârsitul ultimei etape vor rămâne tichete neutilizate, acestea vor fi anulate.

Calendarul Programului „Rabla” din acest an va fi comunicat ulterior pe site-urile MMSC si AFM.

Programul de Stimulare a înnoirii Parcului auto, cunoscut în special sub numele Programul “Rabla”, este un program guvernamental sustinut din fonduri alocate de Ministerul Mediului si Schimbărilor Climatice, prin Administratia Fondului pentru Mediu. Scopul acestuia este eliminarea din trafic a autovehiculelor vechi si înlocuirea lor cu altele noi, mai putin poluante.

INFO

www.mmediu.ro

www.afm.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: