Spuneti NU timbrului literar!

Editura Polirom va invita sa sustineti campania de strangere de semnaturi impotriva Timbrului literar.  Daca aveti zilele acestea drum printr-o librarie, puteti sa semnati o petitie initiata la sfarsitul acestei saptamani impotriva „taxei pe citit”, timbrul literar aflat in discutia publica de circa o luna.

timbru-literar-printAstfel, in librariile Carturesti, Diverta, Humanitas si Nemira sunt puse la dispozitia tuturor celor interesati tabele nominale in care cititorii pot atrage atentia politicienilor ca Romania este singura tara din lume care are o taxa pentru lectura care trateaza cartea in acelasi mod cu sticlele de alcool sau pachetele de tigari. De asemenea, cei care nu se afla in tara isi pot manifesta adeziunea fata de aceasta campanie semnand petitia online initiata la adresa www.petitieonline.com.

Credem ca piata de carte a ajuns la un nivel atat de scazut, incat nu mai suporta aberatii legislative de genul timbrului literar”, se arata intr-o declaratie a Consiliului Director al Asociatiei Editorilor din Romania, organizatia care a initiat demersul. „Indiferent ca vorbim despre legea 35/1994, care a instituit acest timbru, sau despre propunerea aflata acum in discutia Camerei Deptuatilor, este evident ca nu prin astfel de masuri vom relansa cititul in Romania. Ne bucura sustinerea partenerilor nostri librari si speram sa ni se alature cat mai multi cititori in aceasta campanie pentru ca, in definitiv, cartea are numai de castigat daca o scapam de aceasta povara”, se mai arata in declaratie.

Potrivit initiatorilor, strangerea de semnaturi are ca scop sensibilizarea clasei politice, dar si a institutiei Avocatului Poporului, singurul care poate inteveni in acest moment cu o sesizare de neconstitutionalitate la adresa legii Timbrului literar.

Potrivit legii 35/1994, care instituie timbrul cultural, orice carte de beletristica trebuie sa aiba adaugat in pret un timbru literar in cuantum de 2% care sa fie virat uniunilor de creatie din domeniu, principalul beneficiar fiind Uniunea Scriitorilor din Romania, condusa de Nicolae Manolescu. Un grup de parlamentari in frunte cu Varujan Vosganian, prim-vicepresedintele USR, si Traian Dobrinescu, membru USR, au initiat anul trecut o propunere legislativa care transforma timbrul intr-unul cu valoare fixa de 1 leu. Propunerea a fost adoptata tacit in Senat in decembrie 2014 si a fost oprita de la adoptarea in Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor la inceputul lunii februarie 2015 la interventia editorilor, a producatorilor de fonograme si a organizatorilor de spectacole, care nu au fost consultati in niciun stadiu al elaborarii proiectului.

INFO

Editura Polirom

www.polirom.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: