Sprijin financiar din partea Primăriei Iaşi pentru cuplurile infertile: Se doreşte aplicarea şi la Iaşi a modelului de la Bucureşti!

Un grup de peste 400 de ieşeni a demarat o serie de acţiuni pentru a obţine sprijin financiar din partea autorităţilor locale pentru cuplurile cu probleme de fertilitate care îşi doresc un copil.

Luând drept exemplu Bucureştiul, ieşenii lucrează la un proiect care să fie înaintat Primăriei Iaşi în speranţa că aceasta va aloca sume din bugetul pe 2019 pentru cuplurile care trebuie să apeleze la proceduri de reproducere umană asistată pentru a deveni părinţi.

Lucrăm la un proiect pe care să îl înaintăm Primăriei Iaşi şi sperăm ca iniţiativa noastră să aibă un răspuns pozitiv. Avem deja promisiuni din partea unor consilierilor locali că vor susţine această iniţiativă şi sperăm să primim un răspuns pozitiv şi din partea conducerii Primăriei. Sunt deja semnale că modelul de la Bucureşti se doreşte a fi preluat şi de către alte primării din ţară: Braşov, Sibiu, Buzău. Un astfel de program trebuie să existe şi la Iaşi, al doilea oraş ca mărime al ţării, cu clinici şi specialişti cu experienţă în domeniu. Am solicitat şi o audiență la primarul Iașului pentru a susține această cauză şi sperăm să fim primiţi în audienţă”, a declarat Lorina Bălan, unul dintre iniţiatorii grupului care a demarat Proiectul “Infertilitatea nu se vede, însă sprijinul tău DA!”

Cât costă procedurile: între 4.000 şi 6.000 de euro pentru un copil!

Cât despre nevoia existenţei unui astfel de program la nivel local, cifrele vorbesc de la sine: în anul 2018, în Iași s-au efectuat aproximativ 700 de astfel de proceduri costisitoare, dintr-un număr aproape triplu de cupluri care merg la o primă consultație de specialitate.

Problemele de fertilitate sunt mult mai frecvente decât am crede şi oamenii obişnuiţi care se confruntă cu aceste probleme trebuie susţinuţi financiar. Costurile procedurilor depăşesc posibilităţile financiare ale cuplurilor care au astfel de probleme, chiar dacă ambii părinţi lucrează. Costul mediu este de 4.000 de euro pentru un ciclu de fertilizare. Vorbim de costul mediu. Dar acesta diferă de la caz la caz. Eu sunt mămica unui copil care s-a născut în urma unor astfel de proceduri şi costul final a fost de 6.000 de euro. Să nu uităm că în România natalitatea a scăzut dramatic iar statisticile arată că 1 dintre 5 cupluri are probleme de fertilitate. Autorităţile nu mai pot ignora o problemă care afectează prezentul şi viitorul nostru ca societate”, a mai adăugat Lorina Bălan.

De precizat că deşi există un Program Naţional prin care statul acordă un ajutor financiar de 6.300 de lei ( sub 1.500 de euro) pentru proceduri de reproducere umană asistată, criteriile de acceptare sunt drastice şi puţine cupluri beneficiază de această sumă. În acest context programul iniţiat de Gabriela Firea, primarul general al capitalei, a fost ca o gură de oxigen pentru cuplurile cu probleme de fertilitate.

În acest program de la Bucureşti sunt înscrise 2.000 de cupluri iar criteriile de acordare a ajutorului financiar permit mai multor persoane să acceseze sumele oferite de Primăria Bucureştiului pentru analize şi proceduri medicale: 13.800 lei. Trebuie să conştientizăm că şi la Iaşi există multe cupluri care au această problemă şi care fără sprijin din partea autorităţilor locale vor renunţa pe parcurs la visul de a deveni părinţi, pentru că nu vor putea face faţă costurilor. Este o problemă pe care dorim să o aducem în atenţia autorităţilor locale şi din partea cărora sperăm să găsim deschidere pentru rezolvare”, a mai adăugat Lorina Bălan.

Prima „conferinţă” medici-pacienţi:

Specialiştii vor discuta cu cuplurile pe tema infertilităţii, într-o sesiune inedită de discuţii organizată pe 12 februarie la Cărtureşti

Grupul de ieşeni care a demarat acest proiect desfăşoară şi o campanie de conştientizare în rândul populaţiei a ceea ce înseamnă problemele de fertilitate dar şi de diseminare a informaţiilor corecte privind soluţiile medicale ale infertilităţii. În acest sens, în perioada 4-10 februarie, este organizată o expoziție la Palas Mall prin care organizatorii îşi propun să aducă în atenţia ieşenilor problema infertilităţii.

Şi în Iaşi sunt mulţi oameni/multe familii care îşi doresc un copil dar suferă din cauza problemelor de fertilitate cu care se confruntă. Mulţi suferă în tăcere şi este un subiect tabu despre care de multe ori nu discută nici măcar cu familia sau prietenii. Avem nevoie de sprijin și sperăm că un număr cât mai mare de ieşeni ne va întinde o mână de ajutor, pentru ca împreună să îi putem sprijini pe cei care duc această luptă pentru a deveni părinţi. Ceea ce ne-a uimit este nevoia de informaţii: ieri, în prima zi a expoziţiei, voluntarii au epuizat pliantele cu informaţii pregătite pentru o săptămână”, a adăugat Lorina Bălan.

La aceste manifestări se adaugă şi o întâlnire unde specialişti ieşeni vor discuta şi vor oferi răspunsuri pe tema infertilităţii celor care se confruntă cu astfel de probleme. Întâlnirea va avea loc marţi, 12 februarie 2019, la ora 18:00, la Cărtureşti.

Speakeri vor fi dr. Radu Maftei de la Clinica „Origyn” şi dr. Adrian Borş de la Clinica „Omini” – ambii medici ginecologi specializaţi în tehnici de reproducere umană asistată. De asemenea, la întâlnire este invitat şi prof. dr. Onofriescu. Vor mai participa ca speakeri Teodora Popescu şi/sau Raluca Bejenariu în calitate de psihologi ai grupului de suport.

Autor: Simona RELEA

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: