Spitalul Militar – fosta Scoala a fiilor de militari / Prin Trecut Spre Viitor

Spitalul Militar

Spitalul Militar a fost organizat (in perioada 16 Noiembrie 1830 – Septembrie 1831) de catre doctorul Iacob Czihac, la initiativa generalului Pavel Kiseleff in 8 camere, inchiriate in hanul lui Petrache Sturdza.

In 1845, Spitalul Militar si-a achizitionat propriile case, transformate apoi conform cerintelor. Dupa 1948, Spitalul a functionat in fosta Școala a fiilor de militari (construita in 1880-1882, arhitect Zamfir Gheorghiu).

Noul local din anii 1880-1882 a fost avariat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. A fost insa reparat in pripa si incredintat Comitetului pentru Ajutorarea Regiunilor Secetoase (1946-1947). Pentru scurta vreme, edificiul a fost liceu militar redevenind in cele din urma actualul Spital Militar.

Adresa: Bd. Carol I

Proiectul ”Prin Trecut Spre Viitor”

Proiectul realizat de o echipa de elevi de la scoala Gh. I Bratianu si-a  propus identificarea a 12 cladiri cu valoare istorica si culturala din Iasi, prezentarea lor si promovarea acestora catre public.

Sponsor: Petrom OMV

Parteneri: Scoala “Gh. I. Bratianu”, Club Rotary Curtea Domneasca, Institutul A.D.Xenopol, Ateneul Tatarasi, Biblioteca Gh. Asachi, Radio Iasi, Ziarul de Iasi, Iasi Fun.

Scoala “Gh. I. Bratianu”, Iasi
Echipa: Bratienii (30) elevi
Prof. Coord.: Daniela Murgescu

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: