GOLEM, după Der Goylem de H. Leivick, Sefer Haieţira(Cartea Creaţiei), Zohar(Cartea Strălucirii), Golem de Gustav Meyrink, Talmud şi alte surse cabalistice. Se joaca în SALA MARE.
- Vineri, 15 mai, ora 19.00
CONCURS
Castiga o invitatie dubla. Trimite raspunsul la intrebarea: Unde ar fi trebuit montat acest spectacol, conform marturisirii lui Alexander Hausvater? pe adresa iasifun@ziaruldeiasi.ro, pana joi, 13 martie, ora 12.00. SUCCES!
UPDATE CONCURS: Invitatia a fost castigata de Rott Ciprian-Ionut.
DISTRIBUȚIA
Doru Aftanasiu, Emil Coșeru, Petronela Grigorescu, Andreea Boboc, Cosmin Maxim, Doina Deleanu, Daniel Busuioc, Dumitru Năstruşnicu, Ionuţ Cornilă, Irina Răduţu Codreanu, Horia Veriveş, Cosmin Panaite, Andrei Grigore Sava, Alina Mândru, Codrin Dănilă, Diana Roman, Radu Homiceanu, Ana Hegyi, Spectacol de ALEXANDER HAUSVATER.
Decor: ZSOLT FEHÉRVÁRI
Costume: VIORICA PETROVICI
Muzica: YVES CHAMBERLAND
Coregrafia: MĂLINA ANDREI
DESPRE
Scenariu de Alexander Hausvater
După 15 ani de la rasunătoarea premieră a spectacolului “Teibele şi demonul ei”, care a avut loc pe 15 mai 1998 la Teatrul “Vasile Alecsandri”, reputatul regizor Alexander Hausvater a început pregătirile pe scena mare a Naţionalului ieşean pentru un spectacol care se anunţă un mare succes al acestei stagiuni: “Golem” după Der Goylem de H. Leivick, Sefer Haieţira (Cartea Creaţiei) Zohar (Cartea Strălucirii), Golem de Gustav Meyrink, Talmud şi alte surse cabalistice. Sursă: www.ziaruldeiasi.ro
POGROMUL DIN 1941, MARCAT PRINTR-UN GRANDIOS SPECTACOL DE TEATRU
Teatrul “Vasile Alecsandri” a marcat pe 28 iunie 2013 împlinirea a 72 de ani de la Pogromul din 1941 printr-un spectacol pus în scenă de reputatul regizor Alexander Hausvater. Publicul ieşean, cu care apreciatul artist susţine că are o relaţie specială, considerându-l superior celui canadian, a avut prilejul să vizioneze „GOLEM” în avanpremieră, întrucât lansarea propriu-zisă a acestuia este programată în toamnă.
Pe lângă reprezentaţia de pe 28 iunie 2013, oferită începând cu ora 19, în Sala Mare, a avut loc şi o repetiţie cu public. „Suntem în faţa avanpremierei unui spectacol de la care aşteptăm foarte mult, fiind creaţia lui Alexander Hausvater. E un regizor care la fiecare spectacol a creat ceva nou şi foarte des a creat şi probleme, adică nu a vrut nicio secundă ca spectacolele lui să treacă neobservate. Le-a dorit şi contemporane, şi polemice întotdeauna. Spectacolul va avea avanpremiera oficială pe 28 ale lunii, pentru că suntem obligaţi să comemorăm Pogromul de la Iaşi din 1941. Va fi şi o repetiţie cu public, deci există două propuneri în această lună iunie de a observa spectacolul în două forme deosebite. În cadrul programului nostru, vrem să comemorăm continuu şi faptul că teatrul evreiesc s-a născut la Iaşi, dar şi faptul că Iaşul în sine a fost timp de cel puţin două secole o comunitate puternic marcată de convieţuirea dintre români şi evrei”, a precizat Cristian Hadji-Culea, director al Naţionalului ieşean.
Aluzii la politicieni.
Alexander Hausvater a mărturisit că ar fi trebuit să monteze spectacolul în cimitirul evreiesc din Praga, spaţiu pe care îl consideră unic în lume, colaborând cu Teatrul Naţional din acelaşi oraş. La Iaşi, nu ar fi fost posibilă realizarea spectacolului în cimitirul evreiesc, în principal din motive financiare. „E foarte dificil astăzi să convingi un teatru care se zbate pentru orice ban să creeze o producţie neconvenţională”, a explicat nonconformistul regizor. Montarea adaptată pentru Sala Mare nu este însă mai puţin spectaculoasă, atmosfera din sânul comunităţii evreieşti pentru care rabinul a creat un monstru protector fiind redată cu ajutorul decorului, muzicii, mişcării scenice şi interpretării actorilor. Alexander Hausvater nu a oferit numai detalii despre spectacol, ci şi-a exprimat totodată dezamăgirea că Iaşul nu ocupă în prezent locul pe care l-ar merita. „Mă irită câteodată gândul că Iaşul nu este capitala culturală permanentă a României şi a Europei. Mă irită gândul că politicienii au rămas aşa de în spate şi au o vină aşa de teribilă”, a punctat artistul.
„Avea creaţii mult superioare”.
În opinia sa, nici teatrul ieşean nu este apreciat şi promovat la adevărata sa valoare. „Istoria teatrului ieşean e pentru mine o istorie destul de tragică deoarece, pe parcursul acestor 15 ani, am văzut cum a fost combătut, neglijat de un oraş numit Bucureşti, care a încercat să provincializeze un teatru pentru că la un moment dat teatrul ăla avea creaţii mult superioare creaţiilor sale. Măcar primele spectacole pe care le-am făcut la teatrul ăsta sunt absolut sigur că erau fără comparaţie în România. Mi se pare foarte important de a sublinia că Teatrul Naţional din Iaşi era şi poate să fie un teatru vârf în România”, a adăugat Alexander Hausvater. Artistul s-a arătat dezamăgit şi de atitudinea pe care o au românii în legătură cu viaţa pe care o duc. „Trăiesc într-o ţară în care oamenii sunt nenorociţi şi ei se întreabă de ce sunt nenorociţi şi răspunsul întotdeauna e Băsescu sau Ponta. Ei sunt nenorociţi pentru că au pierdut capacitatea să se iubească, să-şi iubească semenul, să-şi iubească vecinul, să-şi iubească colegul. Necesitatea negativului şi a urii a distrus cea mai intrinsecă calitate umană, cea mai profundă, fără de care nu putem să existăm, care este iubirea”, a concluzionat Hausvater. Continuarea pe www.ziaruldeiasi.ro.
BILETE
Pret Bilet:
- R1 şi R2 – 20lei
- R3-R13 – 32 lei
- R14-R18 – 22 lei
- Loje -40 lei (fara reduceri)
- Balcon 16 lei
Biletele se pot procura de la Agentia teatrala, aflata in Str. Stefan cel Mare nr. 4 (linga BCR, in spatele Cubului), de la casele de bilete ale salilor de spectacol, cu o ora inaintea inceperii piesei sau online, de pe siteul www.eventim.ro.
Agentia teatrala: Telefon: 0232-255999. Program: 10:00 – 17:00, de luni pina simbata (duminica inchis) Pentru grupuri organizate, va rugam sa va adresati Departamentului Marketing-Organizare la telefon 0232-255999.
Atentie! Accesul in sala dupa inceperea spectacolului este interzis, iar biletele isi pierd valabilitatea. Pentru a preveni situatiile neplacute, rugam spectatorii sa fie prezenti la sala de spectacole cu cel tirziu 10 minute inainte de ora inceperii.
INFO
TEATRUL NAŢIONAL „VASILE ALECSANDRI” IASI – Fondat în 1840
Adresa: Str.Agatha Bârsescu, nr. 18, cod 700074, Iaşi, IAŞI.
Tel: 0232 267824.
E-mail: tniasi@yahoo.com.
Am vazut azi spectacolul este fantastic,sala plina am respirat usurat ca am reusit si-am cumparat biletul si am intrat fericita de parcâ cistigasem un premiu.Felicitari ptr regizor ,actori,divin .Bravoooooo il recomand pe Golem cu drag un spectator
SUNT DEZAMAGITA.
CRED CA SI MULTI PREZENTI IN SALA AU AVUT ACEST SENTIMENT.DACA SE CONTINUA CU ASA SPECTACOLE, ATUNCI STIM DE CE NU SUNTEM APRECIATI.
DE CE LA OPERA SE JOACA CU CASA INCHISA? SI LA SPECTACOLE DIN STAGIUNILE TRECUTE.
LA TEATRU NICI LA PREMIERE NU AVEM SALA PLINA?
LA IESIREA DIN SALA, O DUDIE REPORTER INCERCA SA IA PULSUL SPECTATORILOR.MAI NIMENI NU AVEA CHEF SA VORBEASCA.TOTI ERAM FARA CUVINTE.
DOMNILOR,TREBUIE SA SCHIMBATI TEATRUL.IN BINE.
NE INTOARCEM IN SECOLUL XX UNDE IN SALA ERAU 10 – 15 ACTORI?