Spectacolul de teatru ”Schimbarea”

schimbarea

Teatrul National ”Vasile Alecsandri” va invita la spectacolul ”SCHIMBAREA”. Scenariu teatral de Nic Ularu, inspirat de texte de Daniil Harms şi Franz Kafka.

  • Sambata, 25 iunie 2016, ora 19:00 – Sala Teatru³ (Teatru la Cub)

Regia şi scenografia: Nic Ularu. Sound design: Ana Teodora Popa. Asistent regie: Ivona Lucan. Sufleur: Irina Creţu. Distribuţia: Ada Lupu, Doru Aftanasiu, Puşa Darie, Haruna Condurache, Constantin Puşcaşu, Cosmin Panaite și copiii Miriam Leon, Ilinca Andreea Celmare.

Teatrul Naţional ieşean a deschis  stagiunea 2015-2016 cu premiera spectacolului ”Schimbarea”, un scenariu teatral de Nic Ularu inspirat de texte de Daniil Harms şi Franz Kafka. Premiera a avut  loc pe 12 septembrie, la Teatru³, de la ora 19.00.

Harms și Kafka sunt doi dintre autorii mei preferați, iar scenariul teatral ”Schimbarea” este o încercare de a aduce într-un singur loc elementul comun al creației celor doi: viziunea grotescă și tragicomică a realității. Personajele lui Harms își trăiesc viețile supunându-se benevol prejudecăților unei societăți în care individul este angrenat perpetuu în situații banale și de cele mai multe ori violente. Ele nu au motivații majore și nu-și pun întrebări fundamentale care le-ar putea zdruncina în vreun fel existența mediocră.

Personajele lui Kafka, deși sunt descrise într-o zonă realistă, au și ele o viziune grotesc-halucinantă asupra realității și a situațiilor în care sunt târâte, așa cum personajele lui Harms par mai curând spectatori ai propriilor vieți decât deținători ai acestora. În ”Schimbarea”, am ales ca unele personaje să fie redate în stilul celor lui Harms pentru că trăiesc într-un absurd comic, în timp ce personajele kafkiene îl trăiesc în tragic.  

Vizitând România mai des, am fost frapat de faptul că una dintre cele mai batjocorite noțiuni (pentru că nu e înțeleasă și plutește în abstract) este aceea de justiție. La noi toată lumea se pricepe la justiție, posturile de televiziune încearcă să stoarcă rating din ea, se invocă politicul, se urlă, justiția devine fie dreaptă, fie strâmbă, fie extrem de motivată politic, fie profund coruptă, în funcție de interesele condamnaților sau ale partidelor politice. În general, omul de rând iese din această ecuație și este pedepsit fără scrupule, fără televiziuni, fără declarații și scandaluri publice, pentru că standardele sunt duble. Justiția este inventată, interpretată și aplicată de oameni, iar oamenii sunt imperfecți. Nic Ularu

BILETE

Pret Bilet:32 lei (reduceri elevi, studenti, pensionari). Biletele se pot achiziţiona on-line de pe site-ul www.eventim.ro, secţiunea Locaţii-Iaşi şi direct, din reţeaua magazinelor partenere: Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas si Cărturesti. Biletele se pot rezerva şi cumpăra şi de la Agenţia Teatrală situată pe Bd. Ştefan cel Mare nr.8A.

Agentia teatrala: Telefon: 0232-255999. Program: 10.00 – 17.00, de luni pina simbata (duminica inchis)

Pentru grupuri organizate, va rugam sa va adresati Departamentului Marketing-Organizare la telefon 0232-255999.

Atentie! Accesul in sala dupa inceperea spectacolului este interzis, iar biletele isi pierd valabilitatea. Pentru a preveni situatiile neplacute, rugam spectatorii sa fie prezenti la sala de spectacole cu cel tirziu 10 minute inainte de ora inceperii.

INFO

TEATRUL NAŢIONAL „VASILE ALECSANDRI” IASI,
Fondat în 1840

Str. Agatha Bârsescu, nr. 18, cod 700074, Iaşi, IAŞI

Tel. 0232 267824

E-mailtniasi@yahoo.com

Web: www.teatrulnationaliasi.ro

FB: www.facebook.com/TNIASI

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: