Spectacolul de teatru “Ferma Animalelor”/ 2-3 februarie

ferma_animalelor_zdi_

Ferma animalelor, adaptare dupa George Orwell, in  regia lui Vlad CEPOI si a lui Ovidiu IVAN

REPREZENTATII

  • Vineri, 25 ianuarie 2013,ora 19.00
  • Sambata, 2 februarie 2013, ora 19.00
  • Duminica, 3 februarie 2013, ora 19.00

DESPRE

DISTRIBUTIE: OVIDIU IVAN, LAURA BILIC, THEODOR IVAN, LOREDANA COSOVANU, BANARESCU MADALINA, BOBOC SABINA, CRACANA IOANA, HOHAN SARA, DARIE ANDREEA, GOGOI ANDREEA, BUDACA DIANA, DOBINDA ADINA, BORCEA ECATERINA, CIOBANU ANDRA, COJOCARU ANDREEA, TELEMAN GEORGIANA, DOBINDA ALEX, ALBISTEANU SEBASTIAN, LUPU ILINCA, ZGREABAN CRISTINA, VALCEANU DANIEL, OSTAFIE TUDOR, BIBIRE ANDREI.

La o prima lectura, acum in 2012, Ferma lui Orwell iti da aceleasi indicii care incitau “intelighentia” din blocul estic si pe “indignatii” din intreaga lume: pare o satira politica la adresa sistemului comunist. Ramane aceeasi caseta video care circula cu grija si panica inainte de ’89 si in primii ani  ai democratiei estice. Si asta si este, asa a scris-o Orwell si asa va putea fi citita oricand.

Dar in contextual actual, la o lectura mai atenta, mesajul cartii strabate deceniile si demonstreaza ca demagogia, ipocrizia si minciuna sunt instrumentele oricarui sistem politic. Nu este important ce spun cei ce ne conduc, ci cum o spun. Poti creea panica din nimic sau, dimpotriva, o fericire tampa total nesustinuta, in functie de nevoi.

Cred ca “Ferma animalelor” este in primul rand un text despre politicieni ca specie umana, despre o betie a puterii inexplicabila pentru cei inocenti dar si despre imbecilitatea maselor care se las conduse fara drept de apel. Daca pentru individ este inacceptabil ce i se intampla, pentru marea masa este perfect valabil.

Acest text explica orice regim politic de o extrema sau alta, orice genocid, orice distrugere a demnitatii umane. Din nevoia de autoconservare vom fi capabili sa inchidem ochii fata de orice nedreptate. Omul este capabil sa se adapteze inainte sa se indigneze, sa accepte inainte sa se enerveze.

Vom gasi mereu motive sa alegem sa nu actionam, circumstante atenuante pentru incapacitatea noastra de a ne revolta. Si pe acest lucru se bazeaza si puterea politica, pe somnul nostru vesnic “castrant”.

BILETE

Studenti, elevi, pensionari: 10 lei, Bilet intreg: 15 lei

INFO

Ateneul Tatarasi

Str. PICTORULUI nr. 14 IAŞI, cod postal 700320

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

Email: ateneutatarasi@yahoo.com

www.ateneutatarasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: