Spectacolul de teatru ”Divortul de aur”

Afis-DIVORTUL-DE-AUR Iasi

Luni, 19 noiembrie 2012, ora 19.00,  in Sala Mare a Teatrului National, se va juca “Divortul de aur“, cu Tamara Buciuceanu Botez dupa un text al lui Nae Cosmescu si Sorin Petrescu.

DESPRE

Piesa reprezinta o punere in scena in maniera realista si retrospectiva a itinerarului vietii de cuplu, drum presarat atat cu amintiri placute, dar si cu momente tensionate, ultimele – rod al frustrarilor nemarturisite si al banalitatilor cotidiene care rutineaza cuplul.

“Divortul de aur”, dupa un text scris de Nae Cosmescu si Sorin Petrescu, intra in randul comediilor cu morala apreciate, cu sute de aplauze, de nisa iubitorilor de teatru. Cei doi protagonisti, Tarsita si Spirache Pitesteanu, ea fosta actrita de opera, el fost instrumentist, niciunul stralucit in meseria lor, sunt acum pensionari si cu o zi inainte de sarbatorirea nuntii de aur. Noaptea de dinaintea aniversarii celor cincizeci de ani de casnicie este un prilej pentru a devoala cele doua povesti.

Prima este cea adevarata – sau cea de fatada, depinde cum privesti – romantica si nesfarsita poveste de dragoste a doi oameni ce sunt gata sa-si reinnoiasca juramintele dupa jumatate de secol. S-au obisnuit unul cu altul, isi accepta micile defecte, isi respecta tabieturile, se ajuta. Cel mai important, nu-si pot imagina viata unul fara celalalt, iar singuratatea este sinonima cu sfârsitul. A doua poveste, visul Tarsitei, este divortul. Cuplul din vis este unul anecdotic, cei doi soti care se urasc, dar le este frica sa plece unul de langa celalalt. S-au acceptat ca raul cel mai mic, pentru ca le-a fost frica de singuratate, si au acumulat frustrari si neimpliniri care rabufnesc dupa cincizeci de ani in decizia de a divorta.

Piesa inregistreaza un succes mare la public, pentru ca artista detine secretul unui farmec aparte. Capteaza atentia si o strange ca in niste chingi, slobozind-o doar la final. E un fel de “manevra” de maiastra. Intra in scena si usor-usor atrage, apoi domina. Nu ai ce sa faci; stai si te uiti la ea, caci joaca cu toata fiinta sa. Urmaresti miscarea, gestul. Daca simte ca publicul “rataceste” cu gandul in alta parte, are ea ac de cojocul lui. Scoate vreun as din maneca. Pentru ca stie, in anumite cazuri, sa improvizeze foarte bine.

Textul “Divortul de aur” a fost scris pentru ea si, desigur, pentru partenerul ei de joc, actorul Sorin Francu, directorul Teatrului din Focsani. Fara indoiala, actrita este piesa de rezistenta a montarii, dar textul e construit in asa fel incât cele doua personaje nu pot fi separate câtusi de putin.

BILETE

  • Stal- 80 lei
  • Loja- 80 lei
  • Balcon- 60 lei

Biletele se vor pune in vanzare la agentia Teatrului National , rezervari si informatii putand fi obtinute si la numarul de telefon 0749052323 sau la Agentia Turneelor Nationale si Internationale.

INFO

Agentia Turneelor Nationale si Internationale
Informatii si rezervari: 0232.142.555, 0748.179.160
Program Agentie: luni-vineri: 10.00-19.00; Sambata: 10.00- 16.00
Adresa: Str.Closca nr.8, Bl. C2, Sc.A

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: