Spectacolul de teatru „Criminal… pe bune!”

Spectacolul de teatru „Criminal... pe bune!”/ afis iasiAteneul Tătăraşi invită publicul la spectacolul de teatru CRIMINAL… PE BUNE!, regie Octavian Jighirgiu, „după o idee de ceva musical d`astă americănesc”.

REPREZENTATII

  • Vineri, 31 mai 2013, ora 19.30
  • Sambata, 1 iunie 2013 ora 19,00

DESPRE

Un spectacol Criminal… pe bune!

Tinereţe, bună dispoziţie, un scenariu intrigant, dans, lumină şi multă, foarte multă muzică. Aceste ingrediente sunt mixate într-un „tot” ce îşi propune să fie un eveniment singular al peisajului teatral ieşean: musicalul! Că această formulă mi-a dat de furcă, e lesne de înţeles. A trebuit să uit lecţii esenţiale ale teatrului şi să-mi reinventez „trasee” inedite, ce sfidează uneori „regulile”.

Abordarea situaţiilor în balansul Stanislavski-Brecht, generat de scenariu, este o provocare necesară pentru nişte studenţi-actori în an terminal. Pentru că, despre o întreagă promoţie a Facultăţii de Teatru din Iaşi, este vorba. Realismul psihologic şi parodicul, comentariul detaşat şi burlescul în doze măsurate, devin maniere de contrapunctare pentru aceşti tineri aspiranţi la arta scenică.

Tentaţia imediată a profesorului Jighirgiu, a fost să se transforme în regizorul Jighirgiu. Nu mi-am reprimat-o, dar am cumpănit mult înainte de a lansa propuneri care să mă valorizeze pe mine, în dauna interpreţilor. Am stârnit în studenţi o manieră serioasă şi elaborată de lucru, preluând repere din formula normală a lucrului la clasă. A ieşit un produs artistic ce ne reprezintă pe toţi. Colaboratorii şi prietenii mei, profesorii Alexandru Petrescu, Ligia Grozdan, Oana Sandu şi Laura Bilic m-au secondat cu dăruire şi inspiraţie în această aventură riscantă. Sper ca publicul să aibă parte de aceeaşi bucurie pe care am avut-o noi, realizatorii, atunci când am lucrat la spectacol. (Octavian Jighirgiu)

Teatru de estrada

Ateneul Tătăraşi găzduieşte cel mai recent proiect teatral al regizorul Octavian Jighirgiu cu studenţii săi din anul al III-lea actorie: ”Criminal…pe bune”, o adaptare parodică după Chicago musical (premiera 31 martie).

Deşi ansamblul din două părţi conţine toate ingredientele definitorii pentru un musical (text, dans, interpretare vocală), am rezerve în a considera că acest show poate fi realmente integrat teatrului muzical. Dacă ar fi, totuşi, să-l situez într-o tipologie a genului, l-aş încadra teatrului de estradă, deoarece entertainment-ul este funcţia principală a acestui proiect, alte argumente fiind atmosfera intensă coloristic, costumele în roşu şi negru (combinaţia de cabaret cea mai vulgară cu putinţă) ori pantofii alb-negru bărbăteşti (destinaţi ballroom dance-ului, dar care servesc doar scenografic, în cazul de faţă…). În acest sens, prezenţa actorilor peste tot prin sală şi la balcon este de bun augur, pentru că spectatorii se amuză (însă ca soluţie a expirat, deoarece s-a făcut uz de ea cam prea mult în variate puneri în scenă din spaţiul teatral ieşean, cum ar fi ”Pălăria florentină”, regia Silviu Purcărete). (Dana Țabrea) Citește continuarea cronicii pe www.ziaruldeiasi.ro

Pregătire muzicală: Alexandru Petrescu

Coregrafia: Oana Sandu & Ligia Delia Grozdan

Asistent regie: Laura Bilic

Distribuţie: Alexandra Acalfoae, Silvia Bejan, Loredana Bran, Doru Călin, Sorin Cimbru, Toma Moraru, Dumitru Florescu, Codruţa Humă, Cătălina Manole, Mădălina Munteanu, Andreea Olaru, Anca Pascu, Alexandru Tatu, Daniela Tocari, Radu Vasiliu, Diana Voian

Foto afiş: Vladimir Negru

Design afiş: Alex Tatu

BILETE

Biletul costa 15 lei sau 10 lei pentru studenti, elevi si pensionari. Rezervări online: www.ateneutatarasi.ro

Program casierie: luni-vineri, orele 13.00-16.00 si cu o ora inainte de inceperea spectacolului.

INFO

ATENEUL TĂTĂRAŞI

Str. PICTORULUI nr. 14 IAŞI, cod postal 700320

Telefon/ Fax: 0232 261 846,  ateneutatarasi@yahoo.com

www.ateneutatarasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: