Spectacolul de opera “Boema” – premiera II

Duminica, 18 iunie, in Sala mare a Teatrului National Iasi, de la ora 18.30, va avea loc premiera II a operei BOEMA, cu participarea invitatilor – dirijor Traian Ichim (Opera Brasov), Călin Brătescu (Germania) in rolul lui Rodolfo si Jean Kristof Bouton  in rolul lui Marcello. Diana Tugui de la Opera Română Craiova va interpreta rolul Mimi. Boema este  o opera in 4 acte de Giacomo Puccini. Libretul de Giuseppe Giacosa si Luigi Illica.

Diana Tugui, de la Opera Română Craiova, va interpreta rolul Mimi in premiera II a noului spectacol de opera ”Boema”, pus in scena de Opera Nationala Iasi.

DESPRE

Regia – NIKY WOLCZ. Decor – HELMUT STÜRMER. Costume – LIA MANTOC.

Distributie: Mimi – Diana Tugui (Opera Română Craiova); Rodolfo – Călin Brătescu (Germania); Marcello – Jean Kristof Bouton; Schaunard – Cristian Hodrea (Opera Natională Română Cluj-Napoca); Colline – Daniel Mateianu; Musetta – Ana Maria Donose (debut); Benoit –  (se va anunta ulterior); Alcindoro – Cătălin Berea (debut); Parpignol – Andrei Apreotesei; Vamesul – Traian Hudumeac.

După 43 de ani de la premiera din capitala Moldovei, celebra operă La bohème, de Giacomo Puccini, va fi reînsufletită pe scena Operei iesene într-un spectacol impresionant regizat de Niky Wolcz, profesor la Universitatea Columbia din New York. Helmut Stürmer, personalitate marcantă a scenografiei internationale de teatru, operă si film, a venit din Germania special pentru a realiza decorurile, iar creatoarea costumelor este celebra Lia Manţoc.

In pauza spectacolului, dirijorul Tiberiu Soare, cu sprijinul Fundatiei Calea Victoriei, îsi va lansa volumul „Pentru ce mergem la Operă?”, o carte spectaculoasă si neconventională, care spune povestea a treisprezece opere si balete celebre.

Volumul, publicat în conditii grafice deosebite, este însufletit de treisprezece ilustratii originale si o copertă curajoasă, realizate de Maria Surducan.

Îl regăsim pe dirijorul Tiberiu Soare în ipostaza de narator, povestind pasionat, erudit si cu umor libretele operelor si anecdotele apărute în jurul lor. Muzica iese din sala de concert, iar lumea spectacolelor prinde viată cu fiecare pagină citită.

Fondurile obtinute în urma lansării acestui volum vor fi folosite pentru a sustine tinerii si copiii – fără mijloace materiale – care doresc să studieze gratuit stiintele umaniste si artele în cadrul cursurilor de la fundatie.

Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români ai momentului, îşi desfăşoară activitatea de dirijor din anul 1999, lucrează alături de orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, participă la turnee în Suedia, Israel, China, Germania, Elveţia ş.a şi este invitat alături de prestigioase ansambluri din străinătate. Artistul s-a dedicat în special muzicii simfonice, celei de operă şi de balet, dar în egală măsură s-a implicat şi în evenimente inedite bazate pe inovaţie, cum ar fi proiectul „Mozart Rocks”, o întâlnire între clasic şi contemporan.

Începând din anul 2012, Tiberiu Soare este dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât şi în cadrul evenimentelor în aer liber sau a turneelor internaţionale. La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio (ONR) a asigurat conducerea muzicală pentru numeroase înregistrări şi concerte – multe dintre ele evenimente speciale (Concertul de Crăciun cu Angela Gheorghiu – 2013, Concertul de Ziua Regalităţii – 2014, Gala francofoniei – 2013 etc.).

Printre recentele sale succese internaţionale se numără şi concertul dirijat în mai 2013, eveniment desfăşurat cu participarea Angelei Gheorghiu şi a tenorului Teodor Ilincăi la Royal Festival Hall din Londra, alături de Orchestra Filarmonică Regală (Royal Philharmonic Orchestra). De asemenea, a dirijat în toamna anului 2013 trei concerte în străinătate, alături de soprana Angela Gheorghiu: Praga (Sala Smetana), München (Filarmonica din München) şi Paris (Opera Royal – Palatul Versailles).

Regizorul spectacolului, Niky Wolcz, a studiat la Universitatea de Teatru din Bucureşti (IATC) şi a lucrat ca actor, profesor universitar şi regizor peste tot în Europa. Şi-a început activitatea la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” din Bucureşti unde a lucrat şi învăţat cu Liviu Ciulei, Lucian Pintilie şi David Esrig, începând în acelaşi timp cariera sa pedagogică la Institutul de Teatru „I.L.Caragiale”. Ca actor, a jucat în spectacolele de teatru „Leonce şi Lena”, „Godot”, „Trei fraţi gemeni veneţieni”, „Furtuna, „Revizorul”, dar şi în filme, precum „Reconstituirea” în regia lui Lucian Pintilie, „Căldura” sau „Prea mic pentru un război atât de mare” în regia lui Radu Gabrea. Timp de 14 ani a fost profesor universitar la Secţia de Teatru şi Operă din cadrul „Frankfurter Musikhochschule” (Facultatea de Muzică din Frankfurt), la „Prinzregentenakademie München”, precum şi la „Freie Universität” din Berlin. În anul 1996 se stabileşte la New York unde predă la Columbia University. Împreună cu Andrei Şerban a montat lucrări de operă şi operetă: „Cneazul Igor” (Londra), „Povestirile lui Hoffmann” şi „Văduva veselă” (Viena), „Paiaţe” (Geneva), „Indiile galante” şi „Italianca în Alger” (Paris), „Benvenuto Cellini” şi „Faust” la Metropolitan (New York). În anul 2012, împreună cu soţia sa, Ulla Wolcz, a montat premiera mondială a piesei de teatru „Ţinuturile joase” a autoarei Herta Müller, laureată a premiului „Nobel pentru Literatură” înanul 2009.

Soprana Diana Ţugui, interpreta rolului Mimi a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Capitală (Facultatea de Interpretare muzicală – secţia canto, clasa prof. univ. Sanda Şandru). Din 2003, este solistă a Teatrului Liric “Elena Teodorini” din Craiova. În 2007, talentata interpretă a participat la o serie de masterclass-uri coordonate de reputaţii muzicieni Jaume Aragall, Teresa Berganza, Dalton Baldwin şi Viorica Cortez. Abordează un repertoriu divers, printre lucrările pe care le pune în valoare regăsindu-se pagini de referinţă din patrimoniul creaţiei universale. În 2006, revista de cultură “Mozaicul” i-a acordat Premiul “Jean Bobescu” pentru merite deosebite în domeniul artei interpretative. În 2008 a obţinut, la un prestigios concurs internaţional de canto din Spania, Premiul al III-lea. A fost “cooptată” într-o companie artistică selectă, apărând pe scena Naţionalului craiovean alături de reputatul actor şi interpret vocal Tudor Gheorghe, în musicalul “Omul din La Mancha” şi aproape concomitent a întreprins un amplu turneu, secondându-l pe binecunoscutul tenor Costel Busuioc.

BILETE

Biletele pentru cele două spectacole s-au pus în vânzare la Agenția Operei la prețurile de 40 lei stal, 30 lei balcon, 60 lei lojă

Agentia de bilete: 0332 888 448. Biletele pot fi cumparate de la Agentia de bilete a Operei (Bd. Stefan cel Mare si Sfant nr. 8), de luni pana sambata intre orele 10:00-17:00 si duminica intre orele 12:00-17:00.

INFO

Opera Nationala Romana Iasi
Str. Agatha Barsescu nr. 18
cod postal 700074 Iasi, Romania
Telefon/fax (RCS & RDS):
Secretariat: +40-(0)232 211 144

www.operaiasi.ro
www.facebook.com/Opera-Nationala-Romana-Iasi
www.youtube.com/OperaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: