Sunteti invitati miercuri, 11 noiembrie 2015, de la ora 18:00 la Sala Studio Teatru, str. Costache Negruzzi, nr. 7-9, UAGE Iași pentru a urmari spectacolul de teatru ”Auditia” de Alexandr Galin, spectacol de licență – Anul III Actorie, Facultatea de Teatru.
Piesa „Audiția” a fost scrisă în anul 1998, în urma unei experiențe reale trăite de Alexandr Galin în anii ´90. După căderea blocului comunist, odată cu instaurarea așa-zisului capitalism estic, Galin află de audiția organizată de doi japonezi, în sala de spectacole a teatrului unde, de altfel, era și el angajat. Ajutați de un traducător, musafirii asiatici doreau să selecteze tinere femei pentru piața muncii din Japonia. Nu e deloc întâmplătoare plasarea acțiunii în orașul de baștină al autorului, dar întâmplarea poate avea loc în oricare colț al Rusiei postcomuniste, dar și al întregului spațiu est-european.
Având ca laitmotiv mirajul unei vieți mai bune într-o țară prosperă, piesa propune spre analiză atât condiția individului care odată ce și-a câștigat libertatea nu știe cum să și-o gestioneze, dar și fracturarea relației de cuplu, într-o societate debusolată, ce trăiește la limita sărăciei.
Din această perspectivă, audiția devine în spectacol un pretext, terenul de confruntare al unor oameni care au uitat cum să comunice între ei. Decizia unor femei de a-și părăsi domiciliul conjugal pentru a începe o viață nouă, frustrarea și revolta soților acestora, drama a două puștoaice – abandonate de mama lor – ce sunt gata să-și vândă trupul pentru un trai mai bun, disperarea unui student ce ratează tranzacția vieții lui, sunt elementele ce compun o situație-limită, din care adevărul iese la iveală, lovindu-i în plin pe toți cei implicați. E o experiență ce transformă conștiința prin reflectarea sa în oglinda nedisimulată a realității crude.
Spectacolul nu trădează spiritul textului, ci îi servește acestuia seva dramatică. Studenții anului III Actorie de la Facultatea de Teatru a U.A.G.E. dau naștere, sub îndrumarea profesorilor lor, unor personaje profunde, cu profiluri psihologice complexe, ce evoluează cu credință și rafinament în situații tragicomice memorabile!
Alexandr Galin, autorul mult premiatelor piese: „Stele în lumina dimineții”, „Retro”, sau „Sorry”, s-a născut în 1947, în orașul Kursk din Rusia. Dramaturg, scenarist, regizor de teatru și film, Galin cunoaște consacrarea de timpuriu, piesele sale jucându-se pe mai multe continente, la teatre precum Teatrul de Artă din Moscova, Royal Shakespeare Theatre din Londra, Teatrul Odéon din Paris, Teatrul Schiller din Berlin, Los Angeles Theatre Center, Mingiey Theatre din Tokyo. Lider al „noului val” al dramaturgiei rusești, Galin reformează, alături de alți dramaturgi, gândirea teatrală din țara sa, mutând accentul de pe teatrul politizat, pe un teatru concentrat asupra individului și problematicii sociale în care acesta este ancorat. Montările pieselor sale au primit prestigioase premii şi distincţii, precum „Laurence Olivier Prize” (Marea Britanie) sau „Ambassador of the Arts” (SUA). Și în activitatea sa de cineast are parte de succes, filmele sale, „Delegaţia” (1993) şi „Foto” (2003), fiind distinse cu mai multe premii naţionale şi internaţionale. Filmul „Nunta”, avându-l ca scenarist, a fost premiat la Festivalul Filmului de la Cannes în anul 2000.
Distribuție: Andreea Popovici, Maura Munteanu, Sonia Teodoriu, Adnana Bolea, Camelia Dilbea, Nicoleta Văcărașu, Flavia Sandu, Dumitru Florescu, Daniel Onoae, Dragoș Maftei, Arun Cotic. Regie: Conf. univ. dr. Octavian Jighirgiu; Asistent regie: Asist. univ. dr. Laura Bilic; Video concept: Asist. univ. dr. Andrei Cozlac; Elemente decor: Răzvan Stanciu; Elemente costum: Jenița Stănilă; Regie tehnică/lumini: Gheorghe Albianu; Sunet: Vasile Marin
INFO
Universitatea de Arte ”G. Enescu”
Str. Costache Negruzzi, nr. 7-9
Tel/fax: +4 0232 276020