Spectacolul „A murit Tarelkin!” la Teatrul Național Iași

a-murit-tarelkin-afis-iasi-teatru-national„A murit Tarelkin!”, de A. V. Suhovo-Kobîlin. Traducerea: Alexandru Kirițescu și Tatiana Berindei. Se joaca in Sala Teatru³ (Teatru la Cub).

  • Vineri, 29 mai, ora 19.00

DESPRE

Distribuţia: HORIA VERIVEŞ, IONUŢ CORNILĂ, DUMITRU GEORGESCU, RADU HOMICEANU, SERGIU TUDOSE, DUMITRU NĂSTRUȘNICU, LIVIA IORGA, ROXANA MÂRZA, BRÂNDUŞA ACIOBĂNIŢEI, GELU ZAHARIA, OANA SANDU, Cătălin Dodan, Liviu Ciobanu, Dumitru Burdea, Constantin Fotea, Florentin Hriţcu, Ioan Neagu şi copiii Sofia Theodora Gaţu şi Gabriel Anton

Regia artistică: OVIDIU LAZĂR. Scenografia: CRISTIAN MARIN. Spaţiu sonor: GEORGE HARITON

“Nu cred că trebuie să cădem în plasa asimilării lui Tarelkin cu destinul lui Suhovo-Kobâlin, chiar dacă aşa pare a fi. Da, lui Suhovo-Kobâlin i s-au inventat / fabricat vinovăţii şi i s-au intentat procese care l-au sleit şi l-au determinat să fugă în Franţa. N-a scris decât această TRILOGIE, amestec de Gogol şi de Bulgakov după părerea mea, care precede cu siguranţă absurdul (E. Ionescu) şi expresionismul cu valenţe groteşti (Ghelderode, de pildă). Trebuie să evităm din răsputeri tentaţia captivantă de formulări scenice gen Orwell / Soljeniţîn și să ne centrăm pe meta-fizica insalubră a unui sistem uman definitiv ticăloşit care se regenerează perpetuu prin trădare, zvonistică, înscenări, delaţiune. E o continuă mişcare de aparenţe care anulează viaţa morală, vie şi imprevizibilă.

Totul e o farsă construită din mai multe farse, unele comice, altele înfioratoare. Aproape nimic nu pare firesc, totul e conspirativ, doar interogatoriile (culmea !) au o vivacitate exaltată ca şi cum aici ar exploda viaţa. De ce, după atâta travaliu și atâta supliciu, Varravin practic îl eliberează pe Tarelkin ? De ce Tarelkin îşi prezintă CV-ul publicului, sub ochii aşa-zisului duşman de moarte, Varravin ?! Mi se pare că, în fond, este vorba de o solidarizare mârşavă care face ca mecanismul să se reia. E un amestec de strategie cinică şi de adaptabilitate ticăloasă.

Chiar dacă la prima vedere Tarelkin pare o victimă agitată şi vulnerabilă, el este cel care câştigă partida. I se explică o corecţie (doar a vrut să înşele sistemul !) pe care o suportă cu îndârjire şi din care iese învingător. E un ticălos versatil, ticălosul major. Varravin şi Oh au Puterea (sunt de fapt sistemul !), o folosesc discreţionar şi adesea administrativ, tocmai pentru a se sti că Ei decid, judecă și tranșează totul. Raspliuev este ticălosul credul, primitiv, ingenuu, masa de manevră a celorlalți doi. Fidelitatea lui e fanatică, depersonalizantă, cu cadențe când autodizolvante, când aberante. E ticălosul la început de carieră pe care numai excesul de zel îl face vizibil. O înmormântare confecţionată diabolic, deghizări perfide şi perverse, interogatorii halucinante, viziuni ridicole despre strigoi inexistenţi compun un bestiariu comic în formă, înfiorător în conţinut. Vom crea un spectacol despre ipostazele eterne ale ticăloşiei umane. Cu cadenţe comice, dar şi grotesc-expresioniste. O ”farsă” despre o competiţie între ticăloşi care generează coliziuni hilare, răstoarnă ierarhii şi provoacă aberaţii de comportament. Totul stă sub semnul delirului de putere şi al sărăciei care nasc monştri humanoizi.

În cele din urmă, vom crea o fabulă despre România de azi. Despre o lume care se zbate între mecanismul scenariilor de putere şi cel al sărăciei care desfigurează caractere. Un mecanism care pare, la prima vedere, riguros structurat. Care însă, uneori, dă rateuri. O intenţie pe care o înghesui într-un englezism barbar: vrem o dark comedy.” Ovidiu Lazăr

BILETE

Pret Bilet: 32 lei (reduceri elevi, studenți, pensionari)

Biletele se pot achiziţiona on-line de pe site-ul www.eventim.ro, secţiunea Locaţii-Iaşi şi direct, din reţeaua magazinelor partenere: Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas si Cărturesti. Biletele se pot rezerva şi cumpăra şi de la Agenţia Teatrală situată pe Bd. Ştefan cel Mare nr.8A.

  • Agentia teatrala

Telefon: 0232-255999;  Program: 10.00 – 17.00, de luni pina simbata (duminica inchis)

Pentru grupuri organizate, va rugam sa va adresati Departamentului Marketing-Organizare la telefon 0232-255999.

Atentie! Accesul in sala dupa inceperea spectacolului este interzis, iar biletele isi pierd valabilitatea. Pentru a preveni situatiile neplacute, rugam spectatorii sa fie prezenti la sala de spectacole cu cel tirziu 10 minute inainte de ora inceperii.

INFO

TEATRUL NAŢIONAL „VASILE ALECSANDRI” IASI, Fondat în 1840.

Adresa: Str.Agatha Bârsescu, nr. 18, cod 700074, Iaşi, IAŞI.

Tel. 0232 267824

E-mail: tniasi@yahoo.com

www.teatrulnationaliasi.ro

www.facebook.com/TNIASI

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: