Spectacol extraordinar al Filarmonicii de Stat Iaşi în cadrul „Serilor FILIT”

filarmonica-iasi-foto

  • Invitat special: pianista Raluca Ştirbăţ. Dirijor: Cristian Oroşanu

Joi, 24 octombrie, de la ora 21.00, Filarmonica de Stat Iaşi propune publicului Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), un concert simfonic extraordinar ce va beneficia de participarea celebrei pianiste Raluca Ştirbăţ, a dirijorului Cristian Oroşanu şi a orchestrei filarmonicii ieşene.

Evenimentul va avea loc în Sala Mare a Naţionalului ieşean imediat după dezbaterea „Scriitorii şi televiziunea”, la care vor lua parte Stelian Tănase, Mircea Dinescu, Florin Iaru şi Cristian Teodorescu. În programul concertului vor fi incluse lucrările Poema română de George Enescu şi Concertul nr. 3 pt pian și orchestră de Ludwig van Beethoven.

Originară din Iaşi, pianista Raluca Ştirbăţ trăieşte de ani de zile la Viena şi este cumva firesc să se bucure de elogii speciale în lumea germană. Poate cel mai substanţial i l-a adus, după apariţia primului disc al integralei muzicii de pian a lui George Enescu, violonistul şi muzicologul Otfrid Nies, director al Arhivei Charles Koechlin din Köln, care scria: «(…) În interpretarea Ralucăi Ştirbăţ, muzica se naşte firesc, ca şi cum ar fi re-creată în timpul actului artistic». Un critic vienez remarca: «Pianista revelează o virtuozitate care dă fiori». Iar într-un elogiu venit din lumea cunoscătorilor români, compozitorul clujean Valentin Timaru opina: «Raluca Ştirbăţ este, după părerea mea, interpretul ideal. E magicianul sub degetele căruia claviatura pianului vocalizează efectiv sunetele […], este o sensibilitate pentru care trebuie în continuare modelată muzica».” (Victor Eskenasy în Suplimentul de cultură).

Cristian Oroşanu a susţinut concerte cu BBC Scotish Orchestra, Ensemble orchestral de Paris, Orchestra Lamoureux, Orchestra Națională din Porto, Orchestra Simfonică Radio Daneză (în cadrul Concursului Internațional Malko 2005, unde a câștigat Premiul II). Despre apariţia sa în concert cu Orchestre de Paris şi Orchestra Naţională din Bordeaux, publicaţia Le Monde de la Musique nota: „Tânărul dirijor român Cristian Oroșanu a demonstrat un  sens  perfect al frazării și arhitecturii lucrărilor… o  acuratețe rară a stilului, o gestică elegantă și concisă…”. Cu un repertoriu larg, ce cuprinde lucrări din toate epocile muzicale, Cristian Oroșanu este prezent în stagiunile Orchestrei Naționale Radio, fiecare apariţie a sa bucurându-se de aprecieri unanime. În domeniul operei a activat ca dirijor angajat al Operelor Naționale din Cluj şi București, în repertoriul său fiind incluse peste 30 de titluri de creații ale genului. În prezent este dirijor al Filarmonicii „George Dima” din Braşov.

„Serile FILIT”, realizate în parteneriat cu Opera Naţională Română din Iaşi, sunt parte a programului primei ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi şi au loc între 23 şi 27 octombrie, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

INFO

www.filit-iasi.ro

www.facebook.com/filit.iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: