Spectacol excepțional: ”SFATUL ȚĂRII”

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași și Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău invită publicul pe 30 decembrie, ora 19:00, la Teatru³, la spectacolul excepțional ”SFATUL ȚĂRII”.

  • marti, 22 ianuarie 2019, ora 19:00, sala Teatru³ – Teatrul National Iasi

Coproducția se va juca în onoarea Majestății Sale Regele Mihai I al României care, în data de 30 decembrie 1947, a fost obligat să abdice și să părăsească țara, monarhia constituționala fiind astfel înlocuită cu dictatura comunistă.

Text: Mariana Onceanu-Hadârcă și Cristian Hadji-Culea. Documentare: Ioana Bujoreanu. Regie: Petru Hadârcă și Cristian Hadji-Culea. Scenografie: Rodica Arghir. Muzică originală: Vali Boghean. Coregrafie: Dumitru Tanmoșan. Video design: Andrei Cozlac

Distribuție: Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași: Haruna Condurache, Oana Sandu, Radu Ghilaș, Radu Homiceanu, Andrei Sava; Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău: Ion Mocanu, Anatol Durbală, Valentin Zorilă, Mihai Zubacu

Petru Hadârcă, director general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău:

Dacă timp de un mileniu și mai bine, soarta popoarelor s-a decis în lupte sângeroase, atunci în 1918, deși eram în plin război modial, soarta oamenilor născuți între Prut și Nistru a fost decisă de votul pro-Unire al celor 86 de deputați din Sfatul Țării, dar și de o serie de alți factori care ne-au oferit șansa să facem parte din România Mare. Centenarul, cum era și firesc, a generat mai multe discuții, dezbateri și controverse asupra diverselor aspecte legate de evenimentele istorice: a fost legitimă sau nu instituția Sfatului Țării și votarea Unirii, au fost cumpărați sau nu deputații, s-a făcut oare Unirea în Parlament, în culoarele diplomatice, sau de către Armata Română? Răspunsurile adesea multiplică îndoielile și scepticismul care planează asupra trecutului. Dar un singur lucru rămâne cert – Unirea Moldovei dintre Prut și Nistru cu România a însemnat salvarea a milioane de vieți și amânarea „terorii roșii” cu două decenii. Un alt lucru sigur este faptul că fără perioada interbelică, în care s-au făcut investiții românești în școli, cărți, concerte și teatru, adică în educație și cultură, nu ar fi fost posibilă mișcarea de Renaștere Națională din anii 90.

Centenarul a oferit prilejul de a menține timp de un an pe agenda zilei subiectele de istorie. Acest spectacol s-a adunat și a fost inspirat din documentele, expozițiile, dezbaterile organizate cu acest prilej, dar și din atitudinile și reacțiile contemporanilor noștri față de istorie, cu toată gama manifestării acestora, de la admirație la scepticism. Textul, la care am avut fericita ocazie și onoare să lucrez împreună cu domnul regizor Cristian Hadji-Culea, încearcă să surprindă ambele perspective: și cea cronologic istorică, și pe cea a receptării evenimentelor de la 1918 cu ochiul zilei de astăzi.” (Mariana Onceanu-Hadârcă)

Spectacolul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în cadrul Programului Centenar.

BILETE

Pret bilet: 32 lei. Biletele se pot achiziţiona on-line de pe site-ul www.entertix.ro şi direct, din reţeaua magazinelor partenere: Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas si Cărturesti. Biletele se pot rezerva şi cumpăra şi de la Agenţia Teatrală situată pe Bd. Ştefan cel Mare nr.8A. Agentia teatrala: Telefon: 0232-255999. Program: 10.00 – 17.00, de luni pina simbata (duminica inchis)

Pentru grupuri organizate, va rugam sa va adresati Departamentului Marketing-Organizare la telefon 0232-255999.

Atentie! Accesul in sala dupa inceperea spectacolului este interzis, iar biletele isi pierd valabilitatea. Pentru a preveni situatiile neplacute, rugam spectatorii sa fie prezenti la sala de spectacole cu cel tirziu 10 minute inainte de ora inceperii.

INFO

TEATRUL NAŢIONAL „VASILE ALECSANDRI” IASI,
Fondat în 1840

Str. Agatha Bârsescu, nr. 18, Iaşi

E-mailtniasi@yahoo.com

Web: www.teatrulnationaliasi.ro

FB: www.facebook.com/TNIASI

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: