SoNoRo Conac continua cu concertul de la Palatul Cuza de la Ruginoasa, 21 iunie

Următoarea oprire SoNoRo Conac este la Palatul Cuza de la Ruginoasa, o clădire de o mare frumusete, încărcată de istorie, care a fost resedinta domnească a lui Alexandru Ioan Cuza. Palatul functionează în prezent ca Muzeu Memorial „Alexandru Ioan Cuza” si a fost restaurat si redeschis publicului în februarie 2013, incluzând noi functiuni si elemente interactive, precum o proiectie holografică a Domnitorului.

Concertul SoNoRo Conac din data de 21 iunie, ora 20.00, cuprinde piese inedite de Wolfgang Amadeus Mozart – duet pentru vioară si violă în sol major, scris într-o noapte pentru prietenul său, Joseph Haydn, Lăutarul pentru violă solo al lui George Enescu sau minunatul Terzetto pentru două viori si o violă al lui Antonín Dvořák. Muzicienii SoNoRo care vor concerta la Ruginoasa sunt Alexandra Bobeico (vioară), Răzvan Popovici (violă) si Christian Nas (violă).

PROGRAM

  • WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791) – Duet pentru vioară si violă în sol major, KV 423
  • GEORGE ENESCU (1881-1955) – Lăutarul pentru violă solo
  • ANTONÍN DVOŘÁK (1841-1904) – Terzetto pentru două viori si violă în do major, op. 74
  • JOHANN HALVORSEN (1864-1935) – Passacaglia pentru vioară si violă după o temă de G.F. Händel

Accesul se face numai pe baza de invitatie sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Palatul Cuza de la Ruginoasa

Satul Ruginoasa se află la o distantă de 60 km vest de Iasi, între Târgu Frumos si Pascani. Cu mult înainte de anul 1800, Ruginoasa era una din cele mai frumoase moşii boiereşti din Moldova. Palatul, care astăzi adăposteste Muzeul Memorial „A.I.Cuza”, a fost construit în primul deceniu al secolului al XIX-lea de vistiernicul Săndulache Sturdza, care a comandat arhitectului vienez Johan Freiwald ridicarea unei luxoase reşedinţe pe locul vechii case boiereşti a strămoşilor săi. În anul 1862 moşia a fost cumpărată de Alexandru Ioan Cuza. Devenit pentru scurt timp reşedinţa primului domnitor al Principatelor Unite, Alexandru Ioan I, Palatul de la Ruginoasa ocupă un loc cu totul aparte atât din punct de vedere istoric, cât şi arhitectural.

Distrus în timpul celui de-al doilea război mondial, palatal si-a recăpătat arhitectura si farmecul specific după 1978, când a fost restaurat. În anul 1982, aici s-a deschis Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza”. Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” a fost închis pentru public la finele anului 2008 pană în februarie 2013, pentru restaurare.

Din dorinta de a transforma spatiul muzeal într-un spatiu accesibil tuturor categoriilor de public s-au introdus noi functiuni si elemente interactive: info-touch, plasme multi-touch, proiectii video, care suplimentează informatia vizuală clasică. În acord cu noile cerinte, modalitatea de prezentare a informatiilor din fiecare încăpere s-a concretizat în diagrame de sală.

Circuitul expozitional aduce o serie de elemente noi vizitatorului, printre care amintim proiectia holografică a Domnitorului Al. I. Cuza, în mărime naturală rostind câteva dintre celebrele sale discursuri.

DESPRE PROIECT

În 2013, Asociatia Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac- , care îsi doreste, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atentie si sprijinire a patrimoniului si a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2013, SoNoRo Conac a desfăsurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată tara, printre care Casa Ion Mincu din Bucuresti, Castelul Cantacuzino, Conacul Petre P. Carp, Castelul Bran, Mănăstirea Curtea de Arges si Portul Cetate.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spatiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural si ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îsi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveste multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. SoNoNo Conac este un proiect initiat de Asociatia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal – BRD – Groupe Société Générale si al Ordinului Arhitectilor din România.

Deschiderea editiei a doua a SoNoRo Conac a avut loc pe 10 mai la Conacul Manasia de pe domeniul cu acelasi nume si i-a adus un omagiu scenografului si pictorului George baron Löwendal (1897-1964). Au urmat concertele de la Vila Dobrusa (Drăgăsani), de pe 9 iunie, concertul de la Casa Avramide (Tulcea), pe 15 iunie si concertul de la Conacul Bellu (Urlati), de pe 18 iunie. Programul SoNoRo Conac va continua în luna septembrie cu o serie de concerte de muzică de cameră la Conacul Apafi (Mălâncrav), Biserica Neagră din Brasov, Conacul Ghyka de la Cotesti si Casa Monteoru din Bucuresti.

Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale; Partener principal: Ordinul Arhitectilor din România
Masina oficială oferită de: BMW; Parteneri: Coca-Cola HBC România, Illy, Gramma,  Monumente uitate (un proiect al Asociatiei ARCHÉ), ParteR, Scena, Art Cafe La Scena Fundatia Löwendal, Domeniul Manasia, Avincis – Vila Dobrusa, Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean – Muzeul de Artă, Casa Avramide, ICEM (Institutul de cercetări eco-muzeale Tulcea), Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Muzeul Bellu – Urlati, Societatea de concerte Bistrita, Muzeul memorial „Alexandru Ioan Cuza” (Ruginoasa, Iasi), Sinagoga din Bistrita, Muzeul Castelul Corvinilor, Primăria Municipiului Hunedoara, Conacul Hodoni (Timisoara), MET (Mihai Eminescu Trust), Conacul Apafi (Mălâncrav), Biserica Neagră (Brasov), Conacul Ghyka (Cotesti), Casa Monteoru (Bucuresti); Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, Digi24, GQ, Glamour, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, designist.ro, Artout, Arhitext, The Art of Living, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, HotNews

INFO

conac.sonoro.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: