Concert de muzică de cameră marca SoNoRo Conac la Conacul Petre P. Carp din Țibănești (jud. Iași)

Concert de muzică de cameră marca SoNoRo Conac la Conacul Petre P. Carp din Țibănești (jud. Iași)/ afisUn nou concert din seria SoNoRo Conac va avea loc pe 20 iulie 2013, la ora 19.30, la Conacul Petre P. Carp, din Țibănești, județul Iași.

Programul va cuprinde piese de Johann Sebastian Bach, Béla Bartók, Wolfgang Amadeus Mozart, George Enescu și György Ligeti. Artiștii SoNoRo care vor concerta pe 20 iulie la Țibănești sunt Christian Naș (violă), Răzvan Popovici (violă) și Alexandra Bobeico (vioară).

Conacul Petre P. Carp a fost construit la începutul secolului al XIX-lea de familia boierilor Carp și, după ce a fost confiscat de regimul comunist în 1949, a fost retrocedat descendenților acesteia, familia Sturdza, în 2005. Pe lângă conac, care se află, în prezent, în proces de restaurare, ansamblul architectural mai cuprinde biserica “Adormirea Tuturor Sfinților” și mausoleul familiei Petre P. Carp, construit după planurile inginerului francez Gustave Eiffel. Cele trei edificii se află pe lista monumentelor istorice din județul Iași din 2004.

„La conacul din Ţibăneşti, Conu’ Petrache Carp ducea o viaţă simplă şi avea mare grijă pentru comunitate. A plantat păduri şi a întărit comuna Ţibăneşti. Deseori, membrii societăţii „Junimea”, din care făcea parte, se întâlneau aici, la conac. Vasile Pogor, Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri şi mulţi alţii au folosit conacul lui Petre Carp ca loc de dezbatere şi multă bucurie.” – Şerban Sturdza, architect și vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac a fost deschisă pe 24 iunie, la Casa Mincu din București, și va continua până în septembrie 2013, în clădiri de patrimoniu restaurate sau în curs de restaurare din mai multe regiuni ale României,  în scopul revitalizării și promovării moștenirii arhitecturale și culturale românești.

Următoarele concerte SoNoRo Conac vor avea loc la Conacul Udriște-Năsturel (Herești, jud. Giurgiu), pe 23 iulie, și la Castelul Cantacuzino (Bușteni, jud. Prahova), pe 31 august 2013.

ACCES CONCERT

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face numai pe baza de invitație sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

SoNoRo Conac readuce muzica de cameră în cladirile de patrimoniu

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac se va desfășura din iunie până în septembrie 2013 în clădiri de patrimoniu restaurate din mai multe regiuni ale României,  în scopul revitalizării și promovării moștenirii arhitecturale și culturale românești.

 

Primul concert va avea loc pe 24 iunie 2013, în Casa arhitectului Ion Mincu din București, părintele arhitecturii moderne romanești și al învățământului superior de arhitectură. Concertul de încheiere va avea loc în luna septembrie, la Palatul Bánffy – Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, clădire reprezentativă pentru stilul baroc, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann.

“SoNoRo Conac” este titulatura generică a întregului proiect, redusă, în mod asumat, la numele unui singur obiect arhitectural – conacul – chiar dacă seria de concerte va fi gazduită și de edificii precum castele sau biserici.  Asocierea muzicii cu aceste opere arhitecturale emblematice sugerează nevoia de respect și atentie, de sprijinire și recuperare, inclusiv din partea lumii muzicale, a partimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României.

UNDE

Printre edificiile de patrimoniu care vor găzdui concertele SoNoRo Conace se numără  Castelul Cantacuzino (Bușteni, jud. Prahova), Vila Golescu (Câmpulung-Muscel, jud. Argeş), Domeniul Vila Dobruşa. Crama Avincis (Drăgășani, jud. Vâlcea), Port Cultural Cetate (Cetate, jud. Dolj), Conacul Carp (Țibănești, jud. Iași), Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu (Valea Bălcească, Vâlcea), Conacul Udriște-Năsturel (Herești, jud. Giurgiu).

În cadrul seriei de concerte, publicul se va putea bucura atât de interpretările unor muzicieni de renume, precum Diana Ketler (pian), Corinne Chapelle (vioară), Erik Schumann (vioară), Stian Carstensen (acordeon), Răzvan Popovici (violă), Christian Naș (violă), cât și de cele ale unora dintre cei mai talentați tineri muzicieni români, bursierii SoNoRo Interferențe.

Repertoriul muzical va cuprinde piese ale compozitorilor Béla Bartók, György Ligeti, George Enescu, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonín Dvořák, Bohuslav Martinů, Franz Liszt sau Leos Janacék.

„SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante,  care trebuie reintroduse în circuitul cultural.” – Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului Sonoro.

„Mai demult casele căutau să aducă muzica. Palatele și conacele erau cutii de rezonanță ale rafinamentului. Lumea s-a schimbat, casele dispar sau sunt date uitării pentru noile case, dar muzica mare a fost ținută minte. E acum rândul muzicii să caute casele, palatele și conacele și să le facă să rezoneze, să ne facă și pe noi să rezonăm, în ritmurile ei și ale arhitecturii. Mai multe definiții relevă arhitectura ca fiind muzică solidificată, împietrită. De data aceasta e vremea ca muzica să-și folosescă puterile și să fie arhitectură topită, să ne facă să fim mai atenți cu casele minunate. Să nu uităm conacele.” – Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România

Produsul rezultat în urma seriei de concerte SoNoRo Conac va fi un album de fotografie editat de Igloo Media, care va cuprinde lucrările fotografului Șerban Mestecăneanu și texte scrise de Luiza Zamora, iar conceptul grafic va fi semnat de Corina Duma. Lansarea albumului SoNoRo Conac se va face în cadrul celei de-a opta ediții a Festivalului SoNoRo, în luna noiembrie a acestui an.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal – BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.

REZERVARE

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face numai pe baza de invitație sau rezervare.

INFO

Pentru mai multe detalii despre SoNoRo Conac, vă rugăm să urmăriți: conac.sonoro.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: