Sonique

Sonique este sarbatorita de astazi de la Power Play. Pe numele sau adevarat Sonia Clarke, ea s-a nascut  pe 21 iunie 1968 in Crouch End, Londra. Inca de mica a fost atrasa de muzica si a inceput prin a “devora” colectia de discuri R&B a mamei sale.

Cand Sonia avea 16 ani, mama sa s-a recasatorit si s-a mutat in Trinidad. Refuzand sa ia acelasi drum, Sonia a ramas in Marea Britanie, renuntand la scoala pentru a putea sa se intretina. A muncit mai intai la bar intr-un club de noapte, apoi atrasa de platanele DJ-ului, a inceput sa puna muzica in timpul zilei, cand clubul era gol. Dupa ore si ore de antrenament a reusit sa prinda ceva experienta, insa nimeni nu era dispus sa acorde credit unei femei DJ, asa ca a ramas doar un hobby pentru ea.

Cu niste prieteni, formeaza trupa de reggae Fari, insa dupa cateva concerte si un demo inregistrat intr-un studio improvizat, trupa se desfiinteaza, iar Sonia devine Sonique si semneaza ca artist solo un contract cu casa de discuri Cooltempo, unde apare in 1985 piesa “Let Me Hold You”, cu care reuseste sa intre in Top 40. Ramane in zona muzicii de club, colaborand cu diversi artisti, iar in 1990 apare pe proiectul celebrului DJ William Orbit, Bass-O-Matic. In acelasi an, il cunoaste pe Mark Moore, un alt DJ britanic in ascensiune si impreuna cu acesta formeaza grupul S’Express. Dupa cateva succese de top intre 91 si 94 (cel mai cunoscut fiind Nothing To Lose), grupul se destrama, in principal din cauza programului incarcat al lui Mark Moore. El si Sonique raman prieteni, si Mark ii face cadou un set de pick-up-uri si un mixer cu care sa experimenteze acasa.

Timp de trei ani a mers cu Mark si cu prietenul ei din copilarie, Dj Judge Jules, prin cluburi pentru a studia publicul, iar intre 1997 si 1999 a fost DJ rezident in Club Manumission in Ibiza, in paralel lansand piesa “It Feels So Good” in 1998, fara prea mare impact la public. Abia dupa ce piesa a fost inclusa in seturile mai multor DJ cunoscuti si a fost promovata de posturile de radio, casa de discuri Serious Records a reeditat-o in 2000 si a relansat-o. Devenit rapid number one, cantecul a propulsat-o pe Sonique la rang-ul de star, albumul Hear My Cry devenind rapid de aur. A urmat in acelasi an single-ul Sky primit la fel de bine de publicul britanic. In 2001, Sonique a anuntat ca se retrage din spatele platanelor de Dj pentru a se concentra asupra carierei muzicale, iar urmarea a fost un nou album intitulat Born To Be Free, in 2003, prefatat de single-ul “I Put A Spell On You”, aparut la finalul lui 2001. Desi nu cu acelasi succes, albumul a avut impact la public, iar piese ca “Alive” sau “Can’t Make Up My Mind” au fost intens difuzate de MTV.

In 2005, Sonique a mai editat un album intitulat Sonique on Kosmo si a schimbat un pic stilul, trecand de la trance la techno. Albumul a fost promovat in toata lumea din Japonia pana in America de Sud, turneul ajungand chiar si in tari unde nu te-ai astepta sa existe public pentru acest gen de muzica (Kazahstan, Dubai).

Sonique a mai trecut de cateva ori in spatele mixerului pentru un DJ set, insa numai la cateva evenimente speciale, de regula petreceri ale prietenilor apropiati. Astazi la Power Play o vom asculta pe Sonique cu “It Feels So Good” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: