Small World, de Martin Suter – Humanitas

Small World - Martin Suter

Romanele lui Martin Suter sunt traduse in peste douazeci de limbi. Pentru Small World, scriitorul a primit in 1997 Premiul Cantonului Zürich iar in 1998 ‘’Prix du premier roman étranger’’ (Franta). Small World a fost ecranizat in 2010 (cu titlul Je n’ai rien oublié), avindu-i pe Gérard Depardieu si actrita de origine romina Alexandra Maria Lara in rolurile principale.

Small World este deopotriva o cronica de familie, povestea unui caz de Alzheimer documentat minutios si un thriller psihologic avind ca erou un barbat cu un gol in suflet a carui salvare depinde de propriile amintiri. Konrad Lang, sexagenarul distrat tolerat in somptuoasa vila a familiei Koch, din inalta burghezie elvetiana, parea o fiinta inofensiva.

Dar clanul isi vede dintr-odata primejduite reputatia si averea de iminenta revelare a unui secret tenebros. Amenintarea provine – paradoxal – de la Konrad, bolnav de Alzheimer, caruia maladia, pe masura ce avanseaza implacabil, ii estompeaza din memorie lucrurile din realitatea recenta (lumea lui imediata se ingusteaza, ajunge tot mai mica – de aici si titlul romanului). Corolarul acestui fenomen tragic este ca el isi aminteste tot mai amanuntit secvente din indepartata copilarie. Devenind, astfel, un martor periculos…

Romancierul si scenaristul elvetian MARTIN SUTER (n. 1948 la Zürich), autor de mare succes tradus in peste douazeci de limbi, a debutat tirziu in literatura – la patruzeci si noua de ani -, dupa ce a lucrat ca jurnalist si, o vreme, in domeniul publicitar (la sfirsit, in calitate de co-fondator al agentiei de reclame Stalder & Suter, in functia de Creative Director).

DETALII CARTE

Titlu: Small World

An aparitie: 2012

Editie: I

Pagini: 264

Format: 13×20 cm

ISBN: 978-973-689-452-7

Colectie: Raftul Denisei

Domeniu: literatura

Autor: Martin Suter

Traducere: Herta Spuhn

CUMPARA DIN LIBRARIA HUMANITAS

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: