Site dedicat „Iaşului, capitală de razboi“

Municipalitatea a lansat un site dedicat perioadei în care Iaşul a fost capitală de război (1916 – 1918). Platforma online cuprinde fotografii şi documente de arhivă despre administrarea oraşului şi viaţa cotidiană, despre misiunile diplomatice şi militare, despre „frontul din spatele frontului“, despre oraşul Iaşi şi Marea Unire. De asemenea, site-ul iasicapitaladerazboi.ro conţine un film documentar şi o hartă în care sunt marcate 35 de clădiri-reper din perioada Primului Război Mondial.

Site-ul are o secţiune specială, dedicată eroilor din Primul Război Mondial înmormântaţi la Iaşi: soldaţi, medici, civili români şi străini. Este prezentată o bază de date în ordine alfabetică ce conţine numele eroilor înmormântaţi la Iaşi, gradele lor militare şi unităţile militare din care au făcut parte“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Municipalitatea a amintit că în cimitirul Eternitatea este o parcelă rezervată eroilor din Primul Război Mondial, unde sunt înhumaţi 8.873 de eroi cunoscuţi, 2.352 de eroi necunoscuţi, 178 de eroi necunoscuţi din satul Goruni (comuna Tomeşti), 16 eroi francezi şi 580 de prizonieri de alte naţionalităţi.

Primăria a mai anunţat şi lansarea aplicaţiei „Traseul Memoriei“ pentru telefon mobil, în scopul promovării în rândul turiştilor români şi străini a obiectivelor-monument istoric din perioada Primului Război Mondial. Aplicaţia cuprinde fotografii de arhivă şi informaţii despre 35 de clădiri ce au reprezentat importante repere istorice în perioada 1916-1918, acestea fiind prezentate cu funcţia pe care au avut-o atunci şi acum.

Urmând traseul celor 35 de obiective reprezentate axonometric pe o hartă digitală, putem călca pe urmele eroilor Primului Război Mondial şi ai Marii Uniri, reconstituind file din istoria Iaşului. Aplicaţia, destinată în special tinerilor, poate fi descărcată gratuit pe Android şi IOS“, se mai precizează în comunicatul Primăriei.

INFO

iasicapitaladerazboi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: