„Sînt o babă comunistă!” pe marile ecrane şi în librării. La Iași are loc spectacol de gală

CARTEA

”Sînt o babă comunistă!” se bucură de trei ediţii româneşti apărute la Editura Polirom (2007, 2010, 2011), disponibile şi în format digital. Versiunea franceză a cărţii a fost dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet (Franţa, 2008), iar cea poloneză la premiul „Angelus”  pentru literatură central europeană, în 2011. În 2009 a fost cel mai tradus roman românesc al anului, apărînd în limbile franceză, germană, spaniolă, maghiară, bulgară, poloneză, italiană, turcă, fiind în curs de apariţie în greacă şi slovenă.

”Sînt o babă comunistă!” te provoacă să zîmbeşti, să rîzi în hohote, să te întristezi, dar mai ales să-ţi întrerupi, pentru cîteva clipe, lectura şi să ieşi afară spre a te convinge că realitatea e altfel, că oamenii sînt altfel. „Dan Lungu a scris un roman inteligent despre contradicţia dintre politică şi experienţa personală. O carte plină de umor, care nu rareori stîrneşte hohote de rîs.” (Literaturen). „Lungu descrie cu subtilă ironie viaţa cotidiană a oamenilor în timpurile postrevoluţionare.” (Freitag)

film-sunt-o-baba-comunista-luminita-gheorghiu-foto-gara-2013FILMUL, realizat după un scenariu semnat de Lucian Dan Teodorovici, Vera Ion şi Stere Gulea, prezintă povestea Emiliei (Luminiţa Gheorghiu), o femeie obişnuită dintr-un oraş de provincie, aflată în febra pregătirilor pentru vizita fiicei ei, emigrată în Canada. Viaţa liniştită de provincie a soţilor Emilia şi Ţucu este dată peste cap atunci cînd fiica lor se întoarce din Statele Unite, împreună cu logodnicul ei american. Ceea ce ar fi trebuit să fie o întîlnire fericită se transformă repede într-o situaţie complicată şi în acelaşi timp amuzantă. Părinţii fetei află că tînărul cuplu trece prin probleme financiare grave, aşa că sînt dispuşi la orice sacrificiu pentru ca viitoarea familie a fiicei lor să nu ducă lipsă de nimic. Galeria foto din timpul filmărilor, AICI.

„Este mai degrabă o adaptare după carte decât o ecranizare. Temporal, filmul vine spre perioada de criză, pe care romanul nu avea cum să o trateze, pentru că apăruse înainte. Sunt păstrate caracterele din roman şi atmosfera. Din acest punct de vedere, văd filmul ca pe volumul doi al cărţii. E un film bun, cu actori care joacă minunat, iar atmosfera lansării de la Bucureşti a fost excelentă. Publicul a aplaudat minute în şir”, a declarat Dan Lungu.

Dan Lungu (n. 1969, Botoşani) este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori din noua generaţie, cărţi ale sale fiind publicate în zece limbi: franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară, greacă  şi turcă. La Editura Polirom a mai publicat volumele de proza scurta Baieti de gasca (ed. I, 2005; ed. a II-a, 2013) si Proza cu amanuntul (ed. a II-a, 2008), precum si romanele Raiul gainilor (ed. I, 2004; ed. a II-a, 2007; ed. a III-a, 2010, 2012; volumul a fost patru luni in topul vinzarilor editurii franceze Jacqueline Chambon, iar editia germana a fost declarata, in decembrie 2007, cartea lunii in Germania), Cum sa uiti o femeie (ed. I, 2009; ed. a II-a, 2010; ed. a III-a, 2011) si In iad toate becurile sint arse (2011). Tot la Polirom a coordonat, in colaborare, volumele colective Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism (2008) si Str. Revolutiei nr. 89 (2009). A fost distins, intre altele, cu Premiul USR, filiala Iasi, pentru proza (2005, 2010). In 2011, statul francez i-a acordat titlul de „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” pentru contributii la imbogatirea patrimoniului cultural francez.

UPDATE: PROIECȚIE DE GALA LA IAȘI

MediaPro Distribution in colaborare cu Cinema City organizează marţi, 27 august 2013, ora 19.30, Cinema City (Iulius Mall Iași) proiecţia de gală cu filmul „Sunt o babă comunistă”, regia Stere Gulea. Aceasta este singura proiecție a filmului anunțată la Iași până în acest moment.

  • Întâlnire – dezbatere cu regizorul Stere Gulea, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, autorul romanuluiDan Lungu şi scenaristul Lucian Dan Teodorovici. Eveniment organizat cu sprijinul Hotel Bellaria.

”Sînt o babă comunistă!”, bestsellerul semnat de Dan Lungu, a apărut în ediţie limitată, la Editura Polirom. Evenimentul va preceda premiera absolută a ecranizării romanului în regia lui Stere Gulea, cu Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea şi Ana Ularu în rolurile principale. O producţie MediaPro Pictures, filmul „Sînt o babă comunistă!” va fi lansat de MediaPro Distribution din 23 august, în cinematografele din toată ţara.

UPDATE 2: De ce la Iași are loc doar o proiecție?

Cinefilii ieşeni, dar şi fanii scriitorului sunt dezamăgiţi, însă, de faptul că momentan a fost anunţată o singură proiecţie a filmului „Sunt o babă comunistă”.

„Dacă nu ar fi fost Mihai Mardare de la Centrul Naţional al Cinematografiei care să vină cu iniţiativa lansării de la Iaşi, nu ar fi fost deloc. Asta în condiţiile în care la Botoşani, de exemplu, se rulează la două cinematografe, iar lansarea a fost făcută înaintea celei de la Bucureşti. Cred că problema este undeva în managementul cinematografelor ieşene”, a spus Dan Lungu.

Sursă: www.ziaruldeiasi.ro

INFO

www.polirom.ro

www.facebook.com/suntobabacomunista

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: