Simpozionul National „Explorari in traditia biblica romaneasca si europeana”

In zilele de 4‑6 noiembrie 2011, la sediul Filialei din Iasi a Academiei Romane se va desfasura  editia a II‑a a Simpozionului National «Explorari in traditia biblica romaneasca si europeana», organizat de Centrul de Studii Biblico‑Filologice «Monumenta linguae Dacoromanorum» al Universitatii «Alexandru Ioan Cuza», in colaborare cu Institutul de Filologie Romana «A. Philippide» din Iasi si cu Asociatia de Filologie si Hermeneutica Biblica din Romania.

Timp de doua zile, aproximativ 30 de specialisti in studii biblice din diferite centre universitare din tara (Iasi, Bucuresti, Chisinau, Craiova, Cluj etc.) vor dezbate diferite aspecte ale unui domeniu mai putin cercetat, cel al traditiei biblice romanesti. Organizatorii si‑au propus ca lucrarile Simpozionului sa ofere un cadru de dezbatere multidisciplinara si interdisciplinara in jurul problematicii complexe a editarii, traducerii si interpretarii, circulatiei si receptarii textelor sacre in limba romana.

Lucrarile prezentate se incadreaza intr‑una din urmatoarele domenii tematice: problematica filologica, problematica traductologica, hermeneutica biblica si istoria receptarii textelor sacre.

La sedinta de deschidere de vineri, 4 noiembrie, ora 9,00, vor fi prezenti acad. Viorel Barbu, presedinte al Filialei din Iasi a Academiei Romane,  prof. dr. Vasile Isan, rector al Universitatii «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi, prof. dr. pr. Gheorghe Popa si prof. dr. Gheorghe Popa, prorectori ai Universitatii «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi, prof. dr. Stefan Avadanei, decan al Facultatii de Litere si prof. dr. Eugen Munteanu, director al Institutului de Filologie Romana «A. Philippide» din Iasi si presedinte al Asociatiei de Filologie si Hermeneutica Biblica din Romania. Prelegerea inaugurala, intitulata El proyecto de las Biblias hispanicas, va fi sustinuta (in spaniola, cu traducere in limba romana) de prof. dr. Claudio García Turza (Instituto Orígenes del Español, Universidad de La Rioja, Spania).

In acest cadru, vor fi lansate volumele Monumenta linguae Dacoromanorum. Pars 9: Paralipomenon I, Paralipomenon II, Editura Universitatii «Alexandru Ioan Cuza», Iasi, 2011 si Receptarea Sfintei Scripturi intre filologie, hermeneutica si traductologie, Editura Universitatii «Alexandru Ioan Cuza», Iasi, 2011.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

”Călătorie la 1900”: Gesturi de noblețe

Centenarul Sfârşitului Războiului de Întregire a Neamului

Black Glue – YOLO

Nou val de confirmări la Fall in Love Festival: Underworld, De La Soul, Robin and The Backstabbers, Soundopamine, Karpov not Kasparov și Otherside

Scrie un comentariu: