Si pisicile se impusca, nu-i asa

“Am fost nevoit sa omor oameni, dar niciodata pe cineva cunoscut si iubit timp de 11 ani, care torcea cu doua dintre labute rupte.”

pisica lui Hemingway

Stim ca tinarul Ernest Hemingway a fost un suflet sensibil, dar dincolo de atitudinea sa dura de la maturitate, marele scriitor pare sa fi pastrat o inima calda pina  in anii sai de sfirsit. Vine in sprijinul acestei presupuneri marea  sa dragoste pentru pisici – a avut 23 pina in 1945.

Prima sa pisica, Snowball i-a fost daruita de un capitan de nava si a avut 6 pisoi. Fosta sa casa din Key West, Florida gazduieste aproape 100 de descendenti ai lui Snowball, jumatate dintre ei fiind polidactili – malformatie congenitala, in general ereditara. Hilary Hemingway, nepoata scriitorului scrie in prefata la cartea ”Pisicile lui Hemingway: o biografie ilustrata” ca scriitorul si cea de-a patra sa nevasta numeau pisicile ”fabrici de tors” si ”bureti de dragoste”.

Cristobal - pisica-Hemingway

In timpul cinei sau prinzului, locul lui Cristobal era pe masa, in dreapta lui Hemingway

Pe 22 februarie 1953, una dintre pisicile lui Hemingway, Uncle Willie, a fost lovita de o masina. Dupa accident, autorul i-a trimis prietenului sau apropiat, Gianfranco Ivancich urmatoarea scrisoare:

Draga Gianfranco,

Tocmai terminasem de scris si ma pregateam sa pun scrisoarea catre tine in plic, cind a venit  Mary si mi-a spus: ”S-a intimplat ceva ingrozitor cu Willie. ”M-am dus afara si l-am gasit pe Willie cu ambele picioare din partea dreapta rupte: unul de la sold, iar celalalt ceva mai jos de genunchi. Fie a trecut o masina peste el, fie l-a lovit cineva cu o bita. A venit tot drumul pina acasa numai pe cele doua picioare sanatoase dintr-o parte. Era o fractura multipla, cu praf mult in rana si fragmente propeminente. Dar el torcea si se uita la mine, parind sigur ca-l voi vindeca.

Am rugat-o pe Rene sa aduca un castron cu lapte si, in timp ce Willie bea laptelele, l-am impuscat in cap. Nu cred ca a suferit, probabil nici picioarele nu il mai dureau deoarece toti nervii erau distrusi. Monstruo a vrut sa-l impuste in locul meu, dar n-am putut sa deleg aceasta responsabilitate. Nu voiam ca Willie sa creada ca as putea lasa pe oricine sa-i ia viata.

Am fost nevoit sa omor oameni, dar niciodata pe cineva cunoscut si iubit timp de 11 ani, care torcea cu doua labute rupte.

Sursa: brainpickings.org

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: