Shirley Manson

shirley-manson-garbage-power-play-fotoShirley Manson, vocalista trupei Garbage, este artistul aniversat azi la Power Play. Fara nicio legatura de rudenie cu celebrul criminal Charles Manson, Shirley s-a nascut pe 26 august 1966 in Edinburgh, Scotia. A inceput sa fie atrasa de lumea muzicii inca de la 10 ani, cand sub indrumarea tatalui sau, un cunoscut jazz-man, ia primele lectii de pian.

Adolescenta nu a fost insa usoara: look-ul ei zburlit era motiv de batjocura pentru ceilalti colegi de clasa, asa ca dupa doi ani in care le-a suportat jignirile, Shirley decide sa se mute la alta scoala, insa se pare ca era un magnet pentru probleme, curand ajunge sa traiasca o viata plina de alcool, sex si droguri, din care doar dragostea pentru muzica a reusit s-o readuca la realitate. La 17 ani a intrat in trupa Goodbye Mr. Mackenzie, unde facea partea de backing vocals si canta la clapa, apoi dupa ce s-a inrolat in grupul Angelfish si videoclipul piesei “Suffocate Me’ a fost difuzat pe MTV, Shirley a fost sunata de Butch Vig de la Garbage si invitata sa li se alature.

Shirley nu a pierdut nicio clipa si s-a mutat cu arme si bagaje in Statele Unite. Vocea ei avea sa faca in scurt timp din Garbage una din trupele cele mai apreciate din noul val, dovada si vanzarile masive ale albumului de debut self -titled. Intrat in top 20 in State si pe pozitia a 6-a in Marea Britanie, discul era plin de piese bune ca “Stupid Girl” sau “Queer” si a produs senzatie la lansarea in restul lumii. Un turneu cu multe date a urmat in 1996, iar Garbage s-au orientat spre piata asiatica, facand reclama la tot felul de gadget-uri si fiind printre primii artisti care mentineau legatura cu fanii pe Internet. Dupa doi ani a aparut albumul Version 2.0, promovat intens de single-ul “Push”, iar in 1999, Shirley a aparut intr-un videoclip de senzatie la piesa “The World Is Not Enough”, de pe coloana sonora a filmului cu acelasi nume, unul din seria cu James Bond.

shirley-manson-garbage-power-play-fotoAlbumele care au urmat “Beautifulgarbage” din 2001 si “Bleed Like Me” din 2005 nu s-au mai bucurat de acelasi succes, insa Garbage ramane o trupa cu o reputatie solida si cu o solista care nu se sfieste sa apara cu tot felul de declaratii incendiare in paginile revistelor de scandal. Exact ce trebuie unei trupe de pop alternative rock pentru a mentine vie atentia presei si a fanilor asupra sa. Un Best Of, intitulat “Absolute Garbage”, a aparut in 2007, la mai mult de 10 ani de la debut, iar piesele noi aparute ca bonus au intrat in vizorul fanilor care au inclus “Tell Me Where It Hurts”, “Betcha”, “All The Good In This Life” sau “Girls Talk Shit” printre preferatele lor pentru playlisturile de concerte. Shirley Manson a trecut printr-un moment de cumpana in cariera in 2009, an in care a anuntat ca se va retrage din muzica, satula de practicile necurate din industria muzicala, insa adevaratul motiv al anuntului facut de sarbatorita noastra de astazi este strans legat de faptul ca materialul ei solo anuntat cu surle si trambite nu a mai fost lansat. A fost convinsa de David Bowie sa revina, iar in 2010 a revenit alaturi de Garbage in studiourile de inregistrari pentru materialul Not Your Kind of People, lansat in luna mai din 2012. La capitolul realizari notabile marca Shirley Manson putem include si apreciatul joc actoricesc din serialul de televiziune “Terminator: The Sarah Connor Chronicles”, unde a jucat rolul unui robot. Astazi insa ne indreptam atentia asupra muzicii si-o ascultam pe Shirley Manson alaturi de Garbage la Power Play cu “The World is Not Enough” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: