SFR TIMPUL 2015. PROGRAM COMPLET

Afis-SFR-Web

Serile Filmului Românesc TIMPUL anunță următorii invitați ai festivalului: Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, Teodor Corban, Adrian Păduraru, Teodora Mareș, Andrei Duban, Gianina Corondan. Sub genericul reconstituiri, invitații se vor întâlni la Iași în contexte potrivite susținerii și promovării momentelor importante din cinematografia românească. Păstrând ideea de anul trecut, evenimentul de anul acesta îi este dedicat actorului George Mihăiță.

Filmele românești prind viață la Iași. Timp de cinci zile, în perioada 6-10 mai 2015, Asociația Studenților Jurnaliști (ASJ) și Asociația Revistei Timpul (ART) organizează cea de-a VI-a ediție a festivalului Serile Filmului Românesc TIMPUL. Proiecțiile vor avea loc la Teatrul Luceafarul,  Casa de Cultură a Studenților și în aer liber, în grădina publică Palas.

Seara de Gală va conține momente unice, dedicate actorului George Mihăiță, căruia ii va fi oferit un premiu pentru întreaga activitate de pe scena filmului românesc. Alături de actor vor fi prezenți Irina Margareta Nistor (consultant cinematografic al festivalului), actorul Vladimir Găitan și actrița Ileana Popovici.

A VI-a ediție, cu implicarea tinerilor și „reconstituiri” importante

Pentru prima dată, festivalul are o temă: reconstituirea. Majoritatea filmelor de anul acesta pornesc de la anumite fapte reale, situații întâmplate sau care recompun anumite momente. Filmul-vedetă este ”Reconstituirea” în regia lui Lucian Pintilie, unde rolul principal îi aparține lui George Mihăiță.

Criticul de film Irina Margareta Nistor este consultantul cinematografic al festivalului și va fi prezentă, alături de invitați, la întâlnirile cu iubitorii de film românesc din Iași. Adrian Păduraru este ambasadorul cultural al ediției de anul acesta. Personalitate cinematografică, actorul ieșean va reprezenta imaginea festivalului în mediile culturale din țară.

Serile Filmului Românesc TIMPUL, ediția a VI-a, debutează pe 6 mai, cu o peliculă-far a anilor ’60, Reconstituirea, al cărei protagonist de 66 de ani, are în continuare sufletul adolescenților, pe care îi cucerește și călăuzește de atâta vreme, cu un farmec incontestabil: George Mihăiță, românul și europeanul. O întâlnire ce cu siguranță va rămâne de neuitat, întipărită în memoria afectivă a publicului ieșean, cinefil, de toate generațiile”, susține Irina Margareta Nistor.

Încă din luna februarie s-au anunțat înscrierile pentru cei care doresc să fie voluntari la festivalul Serile Filmului Românesc TIMPUL. Pe 10 aprilie 2015 s-a tras linie, iar peste 80 de tineri au aplicat pentru a fi parte din echipa de voluntari a festivalului. Dintre aceștia, doar 25 au fost selectați, voluntari care vor avea diverse activități cum ar fi: preluarea invitaților, organizarea proiecțiilor și a evenimentelor conexe sau realizarea unor materiale jurnalistice. Voluntarii sunt instruiți și coordonați de membrii ASJ.

Pe platforma web www.serilefilmului.ro se regăsesc toate detaliile ediției de anul acesta, dar și o istorie scrisă și în imagini a celor cinci ediții desfășurate până în prezent.

Iubesc filmul românesc” este o campanie marca Serile Filmului Românesc TIMPUL și vine în sprijinul promovării producțiilor cinematografice românești din toate timpurile. Pe prima pagină a site-ului festivalului, cinefilii pot încărca o fotografie de profil, apoi o pot descărca cu marca  ”Iubesc Filmul Românesc”.

PROGRAM

Miercuri, 6 mai 2015

 • 12.00 – Conferință de presă cu George Mihăiță, Irina Margareta Nistor, Ileana Popovici, Vladimir Găitan. Lansare de carte „Dramele adolescenților” (G. Mihăiță)- Cărturești Palas
 • 17.00 – Accident (1977), regia: Sergiu Nicolaescu – 97 min – Teatrul “Luceafărul” Iași
 • 19.00 – Gala Serile Filmului Românesc TIMPUL, ediția a VI-a–Teatrul “Luceafărul” Iași. Invitați: George Mihăiță, Irina Margareta Nistor, Ileana Popovici, Vladimir Găitan. Serile Filmului Românesc Timpul încep la teatrul „Luceafărul” din Iași, cu o Gală de deschidere dedicată actorului George Mihăiță. Alături de actor, vor participa Vladimir Găitan, Ileana Popovici, Irina Margareta Nistor. Un moment important al serii va fi acela când George Mihăiță va fi premiat de către Institutul Cultural Român. Premiul constituie un gest de recunoaștere pentru întreaga activitate cinematografică de până acum. Alături de distincția ICR, George Mihăiță va primi trofeul SFR Timpul, ediția a VI-a, pentru că aceasta este ediția care-i este dedicată, cu două seri în care vor fi difuzate filme în care a făcut roluri remarcabile. Seara de Gală va fi prezentată de Andrei Giurgia (directorul festivalului) și actorul Adrian Păduraru (ambasadorul cultural al festivalului) și începe de la ora 19.00, după vizionarea filmului „Accident”. În continuarea programului, după decernarea premiului ICR și al trofeului SFR Timpul, va fi difuzat filmul „Reconstituirea”, considerat de critici drept cel mai bun film românesc din toate timpurile.
 • 19.40 – Reconstituirea (1968), regia: Lucian Pintilie – 146 min –Teatrul “Luceafărul” Iași
 • 22.10 – Discuții cu : George Mihăiță, Irina Margareta Nistor, Ileana Popovici, Vladimir Găitan

Joi, 7 mai 2015

 • 17.00 – Veronica (1972), regia: Elisabeta Bostan – 90 min – Casa de Cultură a Studenților Iași
 • 18.30 – Discuții cu: George Mihăiță, Irina Margareta Nistor
 • 20.00 – Undeva la Palilula (2012), regia: Silviu Purcărete – 145 min – Grădina Palas
 • 22.30 – Discuții cu: George Mihăiță, Pușa Darie, Irina Margareta Nistor

Vineri, 8 mai 2015

 • 17.00 – America, venim! (2014), regia: Răzvan Săvescu – 90 min – Casa de Cultură a Studenților Iași
 • 18.30 – Discuții cu: Răzvan Săvescu, Tania Popa, Ion Sapdaru
 • 20.00 – De ce eu? (2015), regia: Tudor Giurgiu – 125 min – Grădina Palas
 • 22.10 – Discuții cu: Tudor Giurgiu, Emilian Oprea

Sâmbătă, 9 mai 2015

 • 17.00 – Love Building (2013), regia: Iulia Rugină – 85 min – Casa de Cultură a Studenților Iași
 • 18.30 – Discuții cu: Alexandru Papadopol, Dorian Boguță
 • 20.00 – Alt Love Building (2014), regia: Iulia Rugină – 115 min – Grădina Palas
 • 22.00 – Discuții cu: Alexandru Papadopol, Dorian Boguță

Duminică, 10 mai 2015

 • 17.00 – Aferim! (2015), regia: Radu Jude – 105 min – Casa de Cultură a Studenților Iași
 • 18.50 – Discuții cu: Teodor Corban, Florin Lăzărescu, Cuzin Toma
 • 20.00 – Gala ”Declarație de dragoste 30” (eveniment realizat împreuna cu Revista VIP), regia Nicolae Corjos (1985) – 95 min – Grădina Palas
 • 21.40 – Discuții cu: Adrian Păduraru, Teodora Mareș, Andrei Duban, Ion Caramitru și Gianina Corondan
 • 22.30 – Gala de închidere

Intrarea este liberă la toate filmele din festival, iar în cazul în care condițiile meteo nu vor permite proiecțiile în aer liber, acestea se vor muta la Casa de Cultură a Studenților. 

INFO

Serile Filmului Romanesc Timpul

Web: www.serilefilmului.ro

FB: www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: