SFR aduce premiere românești de top la Iași

Pavel Bartoș, Marina Voica, Constantin Codrescu și Dan Chișu sunt printre invitații speciali ai proiecțiilor în premieră.

Ediția a 11-a a Serilor Filmului Românesc (SFR) aduce la Iași zeci de premiere, o diversitate de lungmetraje, documentare și scurtmetraje. Astfel, în cele cinci zile de festival veți putea urmări unele din cele mai așteptate premiere ale momentului: Și atunci, ce e libertatea?, Lemn, Un timp prin care am trecut, 5 minute și Acasă, my home, 30 de ani și 15 minute. Printre invitații speciali ai proiecțiilor premierelor: Pavel Bartoș, Marina Voica, Constantin Codrescu, Laurențiu Damian, Gabi Suciu, Dan Iosif, Andrei Răuțu, Ștefan Mandachi, Enxhi Rista, Bogdan Ilieșiu, Dan Chișu, Diana Cavallioti, Mihai Călin.

Programul complet poate fi accesat pe site-ul festivalului: www.festivalsfr.ro/program.

Biletele pot fi achiziționate de pe www.eventbook.ro.  Biletele vor putea fi achiziționate și în locațiile desfășurării evenimentelor, pe tot parcursul festivalului.

SECȚIUNI SFR 11
Secțiunea Retrospectiva Horațiu Mălăele
Secțiunea Cele mai bune filme ale anului 2018/2019
Secțiunea Premieră
Secțiunea Documentar
Secțiunea Elisabeta Bostan
Secțiunea Scurtmetraje

Secțiunea Premieră

Și atunci, ce e libertatea? (2020)
Frica încătușează. Odată ce frica dispare, se regăsește libertatea, chiar și atunci când ești privat de ea. Inspirat din întâmplări adevărate, filmul narează într-un stil poetic o poveste de dragoste și supraviețuire pe fundalul evenimentelor istorice petrecute în 1951, când din ordinul guvernului comunist din România peste 40.000 de bănățeni au fost deportați în „Siberia lui Dej” – Bărăgan.
Invitați: Andrei Zincă, Iulia Lumânare, Tünde Skovrán, Cristian Popa

Lemn (2020)
Tăierile ilegale sunt o afacere globală de miliarde. Alexander von Bismarck, descendent al Cancelarului de Fier și director executiv al Environmental Investigation Agency din Washington, D.C., reușește să urmărească, sub acoperire, mașinațiunile comerțului internațional cu lemn. Scopul lui principal nu este să expună o situație scandaloasă, ci să promoveze o schimbare în conștiința societății politice și civile, și un nou cod de conduită pentru economia globală și consumatorii din lumea întreagă.

Un timp prin care am trecut (2020)
Filmul este o docudramă biografică despre viața actorului Constantin Codrescu, care îmbină secvențe artistice despre fabuloasa carieră și zbuciumatul destin al actorului cu imagini de arhivă, dar și cu întâmplări despre Constantin Codrescu povestite de renumiți artiști, regizori, scriitori, critici de film.
Invitați: Constantin Codrescu, Silviu Radu, Laurențiu Damian

5 minute (2019)
Într-un cinematograf din București rulează un film controversat, despre un cuplu format din două femei. La scurt timp după începerea filmului, câțiva spectatori s-au ridicat și s-au opus vehement comunității LGBT prezente în sală. Presa a acuzat Jandarmeria că nu a intervenit pentru a pune capăt conflictului, în urma căruia un tânăr este rănit și ajunge la spital. Filmul se concentrează pe povestea omului care a condus echipa de jandarmi (Nicu Holban) în acțiunea de la cinematograf, printr-o investigație făcută de Liliana Calomfir, o tânără jurnalistă cunoscută pentru reportajele ei neobișnuit de îndrăznețe.
Invitați: Dan Chișu, Diana Cavallioti, Mihai Călin

Acasă, my home (2020)
„Acasă” spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcărești – primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizației moderne, încercând să păstreze în același timp legătura cu natura și armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume și felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare.

Secțiunea Documentar

În cadrul secțiunii Documentar, vor fi difuzate unele dintre cele mai noi documentare realizate în România.

Bukovina – Țara Oamenilor Fagi, țara iubirii adevărate (2019)
Bucovina, Buchenland, Bukowina, Bukovina, Bukovyna – în română, germană, poloneză, maghiară sau ucraineană, își trage, de fapt, sorgintea numelui din Buchenland – țara fagilor. În această zonă de Nord a României trăiesc împreună grupuri etnice de o aparte diversitate: români, germani, maghiari, ruși lipoveni, armeni, evrei, greci, italieni, polonezi, ucraineni, hutuli și țigani. 12 comunități care au învățat, de-a lungul istoriei, să trăiască împreună. Despre acest turn al lui Babel pe care Dumnezeu s-a îmbunat să-l milostivească cu bună înțelegere vă vor vorbi 13 bunici bucovinence în lungmetrajul documentar „Bukovina – Țara Oamenilor Fagi, țara iubirii adevărate”. Invitați: Florin Kevorkian, Irina Margareta Nistor

Fata de aur (2019)
Andreea Răducan este o femeie de succes și una din cele mai mari gimnaste ale României. După ce s-a antrenat și a muncit toată viața pentru titlul de campion Olimpic, aceasta a reușit să câștige medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney din anul 2000. Cu toate acestea, la trei zile după acest câștig, titlul și medalia i-au fost retrase pentru că fusese testată pozitiv pentru pseudoefedrină, substanță care se regăsea în corpul ei din cauza unei pastile pentru răceală, care îi fusese administrată de doctorul ei cu câteva minute înainte de a intra în competiție.

Casa cu păpuși (2020)
Casa cu Păpuși este o incursiune într-un univers special: vacanța anuală a unor femei de 70 de ani. Departe de bărbați și de lumea dezlănțuită, Cica, Nana și prietenele lor se izolează voluntar într-o vilă de pe Valea Oltului. Împreună, împletesc pofta de viață cu amintirile, melancolia cu veselia, bârfele cu bancurile. Invitați: Ileana Crăciun, Elena Laslu, Aura Chindea

Siberia din oase (2019)
Un film dedicat moldovenilor deportaţi în Siberia în perioada stalinistă. Filmul e construit din confesiunile a patru protagoniştilor, care au fost ridicaţi şi trimişi forţat în Siberia, în cel de-al doilea val de deportări, în noaptea din 6 spre 7 iulie 1949. Fiecare episod are o istorie separată.

30 de ani și 15 minute (2020)
La 30 de ani de la căderea regimului comunist, România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește kilometri de autostradă, dar pe locul întâi la numărul de morți în accidente rutiere. Antreprenorul Ștefan Mandachi construiește 1 metru de autostradă pe terenul lui, pentru a atrage atenția autorităților care, în ciuda multiplelor promisiuni, nu au reușit în toți acești ani să construiască o autostradă în toată regiunea Moldovei și cheamă populația României la o pauză de 15 minute în semn de protest.
Invitați: Ștefan Mandache, Gabi Suciu

Eu Geniu Cioclea (2020)
A sfidat regimurile, a evitat angajarea în producție, și-a făcut un nume de poet în „samizdatul” subteran al Moscovei, a fost idolul unor întregi generații de literați. A fost comparat cu Vladimir Vasotski, a provocat și a inspirat, a ținut discursuri memorabile din care se reliefa profunde lecturi filozofice, s-a îndrăgostit, s-a însurat, a făcut copii, a divorțat și iar a iubit, și iar a iubit… și-a făcut prieteni și i-a dezamăgit, și-a făcut promisiuni și nu le-a respectat, a băut cât nu a mai putut, și a plecat la ceruri lăsând în urma lui o opera care va tot fi citată. Azi, critici literari își fac doctorate prin a descifra scrisul lui Eugen Cioclea. Invitat: Violeta Gorgos

Centenarul Filmului Românesc (2019)
2018-2019, o hartă a României filmice | Centenarul Filmului Românesc a fost unul dintre cele mai importante proiecte din anul Centenarului României Mari, dedicat filmului românesc. O echipă entuziastă din Iași a dus film românesc în localități în care filmul ajunge rar sau deloc, din România, Basarabia și zona Cernăuțiului. Știam ce vom găsi, în majoritatea localităților: un public care nu mai este obișnuit să vadă filme la cinema, pe marele ecran. Invitați: Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici, Adrian Păduraru, echipa ARTIS.

Secțiunea S’Curte la SFR

Ediția a 11-a a Serilor Filmului Românesc conține două seri de scurtmetraje românești. Astfel, cinefilii vor putea viziona vineri, 2 octombrie, de la ora 18.00, în Piața Unirii, următoarele scurtmetraje:

Opinci | regia: Anton Groves
Bilet de iertare | regia: Alina Șerban
Contraindicații | regia: Lucia Chicos
O noapte în Tokoriki | regia: Roxana Stroe
Refexii în Est | regia: Andreea Cristina Borțun
Bucureștiul văzut de sus | regia: Andrei Răuțu
Romanian tradition | regia: Pavel Bartoș

Sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 18.30, în Amfiteatrul Palas, cinefilii vor participa la a doua seara de scurtmetraje, unde vor urmări:

Albastru și roșu în proporții egale | regia: Georgiana Moldoveanu
Havana, Cuba | regia: Andrei Huțuleac
Luna mea | regia: Claudiu Mitcu
El iubește ochii mei | regia: Enxhi Rista
Turnul din Pisa | regia: Bogdan Ilieșiu
Dragă Moș Crăciun | regia: Bogdan Ilieșiu
Cadou de Crăciun | regia: Bogdan Mureșanu

Inițiat de Asociația Studenților Jurnaliști. Organizat de ARTIS. Finanțat de Ateneul Național din Iași, Primăria Municipiului Iași . Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii. Partener principal Institutul Cultural Român. Asigurător oficial Groupama. Cu sprijinul Uniunea Cineaștilor România. Parteneri oficiali Cinema Ateneu, Palas Mall. Partener ospitalitate Unirea Hotel & SPA. Vinul oficial Gramma. Igienizat de Casa Lebăda. Partener media oficial Europa FM. Mașina Oficială Ford (Ford ATI Iași). Promovat în rețeaua Wink

Sponsori: Zizin, Fenice Palas, Cafeneaua Piața Unirii, Cuptorul Moldovencei, Cheffa, Glazurai, Vitamin Aqua, Seroussi, Avon, Aurelian Ion, Fabrica de Print, Papucei, Negura, Myosotis

Parteneri: Bistro „La noi”, Klipa.ro, Edith Val, Meat Concept Store, Cafeneaua Noastră, Liceul „Varlaam Mitropolitul”, Art + Design, Aeroportul din Iași, TV5MONDE, Atelier Mihaela Iacob, Gadal Tea, Editura ALL, Cărturești, Jassyro

Parteneri media: AGERPRES, TVR Iași, Radio România Iași, Radio România Cultural, Ziarul de Iași, IașiFun, AaRC, Viva FM, Cinemaraton, Radio HIT, Zile și Nopți, Suplimentul de cultură, Evenimentul Regional al Moldovei, Munteanu recomandă, inOras.ro, Radio Gold FM, Apollonia TV, Iași TV Life, Tele M, infoiasionline.ro

INFO

www.festivalsfr.ro

www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc

www.instagram.com/serilefilmuluiromanesc

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: