SFR 2018 aduce la Iași „Retrospectiva Victor Rebengiuc”

A noua ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (6-10 iunie 2018, Iași) este dedicată actorului Victor Rebengiuc. Selecția filmelor din festival este realizată de invitatul special, Victor Rebengiuc, în colaborare cu Ambasadorul SFR, Irina-Margareta Nistor.

Programul festivalului include o retrospectivă a filmelor în care a jucat de-a lungul timpului maestrul Victor Rebengiuc și care au adus o contribuție importantă cinematografiei românești.

VICTOR REBENGIUC: FILMELE și ROLURILE VIEȚII la SFR 2018

Moromeții (1988) va fi proiectat în cadrul deschiderii festivalului, fiind filmul multipremiat pentru interpretarea pe care a făcut-o Victor Rebengiuc. Actorul a reușit să contureze portretul unuia dintre cele mai controversate personaje, Ilie Moromete.

Un alt film, considerat o capodoperă a cinematografiei româneşti, este Pădurea Spânzuraţilor (1965); filmul reprezintă o ecranizare a romanului omonim al scriitorului român Liviu Rebreanu. Aici Victor Rebengiuc, în rolul lui Apostol Bologa, se înrolează pe front în Primul Război Mondial pentru logodnica sa, Marta.

Retrospectiva va mai include și filmele De ce trag clopotele, Mitică? (1981), drama psihologică Faleze de nisip (1983) și Medalia de onoare (2009), film pentru care a câştigat premiul pentru Cel mai bun actor într-un rol principal, la ediţia cu numărul cinci a Galei Premiilor Gopo.

Irina-Margareta Nistor, despre Victor Rebengiuc și retrospectiva de la SFR 2018

Magistralul Victor Rebengiuc, un actor atemporal și atât de diferit în rolurile în care îl veți vedea, la SFR, încât vi se va părea că în el sălășluiesc mai mulți oameni: de la Apostol Bologa, militarul dilematic, la caragialescul Pampon din De ce trag clopotele, Mitică?, el devine chintesența țăranului român în Moromeții și pe contre-emploi, un tip total lipsit de caracter în Medalia de onoare, plus un doctor de un orgoliu ucigător în Faleze de nisip! Surpriza absolută: prezența din avanpremieră Charleston, în oglindă cu scena Cinei cea de taină din Pădurea spânzuraților: un dialog perfect al surzilor, al non-comunicării, care-l transformă într-un maestru al umorului de cea mai fină calitate!

INFO

Serile Filmului Romanesc

Web: www.festivalsfr.ro

FB: www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc

Youtube: www.youtube.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: