SFR 2017 / Lansare de carte: „Reconstituiri cu Ileana Popovici”

Lansare de carte „Reconstituiri cu Ileana Popovici”, de Radmila Popovici, sâmbătă, 13 mai, ora 15.30 în Foaierul Ateneului din Iasi.

Dau puțin timpul înapoi și încerc să-mi imaginez cum ar fi fost fără… Mi-e imposibil să parcurg în gând acest traseu, din august 2012 până astăzi, neauzind-o, nevăzând-o, neîmbrățișând-o. Dacă ar fi să descriu un miracol, aș vorbi despre întâlnirea noastră. Atâtea cărări care-ți fac cu ochiul, te iau de mână și te duc în lumea ei – a Ilenei – lume aparte, de neînchis într-o carte. Extindinzându-se miraculos ca un puzzle, odată cu așezarea pieselor, ne oferă imagini caleidoscopice în care, precum Alice în Țara Minunilor, sare și răsare neastâmpărata fată a lui Popa-Fustă, Părintele Valentin Popovici, fie tunsă scurt în costum de baie în „Reconstituirea”, de Lucian Pintilie, film interzis pe vremea lui Ceaușescu, fie în fustița trapez cântând, galeșă, cu voce de zână, alături de Richard Oschanitzky, melodii în stilul bossa-nova.

O vezi dăruindu-și toată imaginația ilustrației muzicale pentru filme, emisiuni, prezentări ale gimnastelor românce sau înviorând diminețile cu emisiunea “Bună dimineața!” la Televiziunea Română. Iubiri mai ceva ca-n filme și filme de mulți iubite, prieteníi pe viață, gesturi de rară noblețe sufletească, despărțiri de neuitat și întâlniri parcă de stele regizate. În sfârșit – ca un început – regăsirea altui Acasă, cu neam cu tot, în sfânta și duruta Basarabie, vorba mamei Neonila.

Ileana Popovici este și autorul, și personajul principal al acestui îmbietor serial de amintiri, reconstituit, prin cuvinte și fotografii, cu sinceritatea și naturalețea ei copleșitoare, într-o vară, la umbra nucului la Buturugeni, în curtea casei părintești. Povești adevărate cu oameni adevărați cu inimi adevărate care, la un loc, înseamnă bucuria de a fi. Sete de dăruire, foame de acțiune, neîmpăcare acută cu pierderea frumosulul, autenticului, omenescului și alte destăinuiri – în „Reconstituiri cu Ileana Popovici”. Bucuria mea a fost să le sorb pe viu, ochi în ochi, cu mirarea copilului care descoperă universul. O bucurie crescând în așteptarea bunului cititor.Radmila Popovici

Invitaţi: Radmila Popovici, Ileana Popovici

INTRARE

Intrarea se face pe bază de rezervare pe festivalsfr.ro/sambata-13-mai

INFO

Serile Filmului Romanesc

Web: www.festivalsfr.ro

FB: www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc

Youtube: www.youtube.com

PE ACEEASI TEMA:

Lansarea volumului „CHIȘINĂU, Evocări interbelice”, la Palatul Culturii

România prezentă cu peste 600 de titluri la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (21-25 august 2019)

(și) CINEMA în ediția de anul acesta a Festivalului Operelor Independente

Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film începe pe 12 iulie la Iași

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Concert simfonic – Beethoven I. Dirijor: Sander Teepen

„Paradise Hills” la Cinema Ateneu

„Jurnalul familiei -escu” – PREMIERA la Cinema Ateneu

”Orasul”, un spectacol concert pus la cale de Fara Zahar

Scrie un comentariu: