SFR 2017 / După 75 de ani. Iașul după pogrom

Serile Filmului Românesc aduc în atenție un eveniment dedicat memoriei evreilor, care comemorează cei 75 de ani de la pogromul de la Iași. Joi, 11 mai, în a doua zi de festival, la Muzeul Unirii din Iași, va fi proiectat filmul documentar ”Pe aceștia îi plângem”, realizat de Oana Lazăr.

Evenimentul va începe la ora 18.00 și intrarea este gratuită. Proiecția este posibilă cu sprijinul TVR Iași și este recomandat de Federația Comunităților Evreiești din România și Ministerul Afacerilor Externe. La finalul vizionării, Oana Lazăr va sta de vorbă cu publicul, la o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Despre documentarul „Pe aceștia îi plângem”, TVR Iași

PE ACEȘTIA ÎI PLANGEM – scrie în Isaia, și pe marmura mormintelor comune din Cimitirul Evreiesc din Iași. Un reportaj prilejuit de comemorarea victimelor progromului de la Iași din iunie 1941.  Realizator: Oana Lazăr. Imagine: Relu Tabără. O producție TVR Iași

Orașul culturii, Iași, are și o latură care nu-i face cinste, un trecut sângeros și nedemn și e de datoria noastră să comemorăm victimele sale. În târgul Ieșilor a avut loc un eveniment nefast în 1941: pogromul, în care au fost uciși peste 13 mii de evrei. Teroare, amenințări, vagoane sigilate în zile toride de vară, execuții, foamete – toate acestea au fost trăite de cei care au avut nenorocul de a se naște sub semnul națiunii evreiești, într-o societate care-i vedea drept o amenințare, într-o vreme nefavorabilă. Toate acestea au contribuit la crima sângeroasă de care s-a făcut vinovat mareșalul Ion Antonescu, operațiunea având numele de cod „curățirea terenului”.

S-au împlinit 75 de ani de la pogromul de la Iași.  Poate părea că a fost demult, că nu mai contează, dar există oameni care nu uită. Istoria trebuie învățată pentru a nu se repeta. Mai sunt trei supraviețuitori din trenul morții, există fotografii, există mărturii, plăci memoriale, piețe publice, însemne, locuri, cărți, arhive, filme, expoziții, ca să nu uităm trecutul.  (Documentarul Pe aceștia îi plângem, de Oana Lazăr, producție TVR Iași).

Oana Lazăr, despre cât de important este să nu ne uităm istoria recentă „I s-a ordonat să comande un pluton de execuție pentru șase evrei despre care se spunea că au fost prinși cu arme nedeclarate și documente de propagandă sovietică.
– Permiteți să declin acest ordin! Nu pot.
– E greșit să nu execuți un ordin militar, ofițer Pribeșteanu! Te trimit disciplinar în linia întâi, pe Prut!
– Să trăiți, mă duc în linia întâi, pe Prut!
Ofițerul avea 28 de ani și a murit în primele ore la Stânca Costești. A fost așezat într-o groapă comună.
Era bunicul meu. Mama avea atunci 2 ani, nu l-a cunoscut.

Eu așa am crescut, cu imaginea acelui bunic în haine de militar, într-o fotografie sepia, cu zimți. Așa am aflat, pe la 6 ani, și de cuvântul pogrom, tare ciudat și greu de pronunțat pentru mine.
– Ce-i aia?
– Ceva foarte rău, fată, vai, oameni omorîți aiurea, pe stradă, zicea bunica. O nenorocire.
Așa am aflat, de foarte devreme, că orașul meu adorat are niște secrete întunecate. Din Târgușorul Copoului și până la școala mea de muzică, din Tătărași, prin Târgul Cucului până la Filarmonică și Teatru, prin toate locurile mele dragi, dincolo de garduri înflorite și ferestre somnoroase pândeau istorii înfricoșătoare. Pe care abia acum le-am aflat cu adevărat. Norocul meu că-s jurnalist. Sunt istorii pe care le spun mai departe, pe măsură ce le aflu, în minte având poza cu zimți a bunicului meu militar care n-a executat un ordin de execuție…

In Memoriam Radu Gabrea la SFR

În cadrul serii va fi prezentată și o secvență din filmul Călătoria lui Gruber, in memoriam Radu Gabrea.  Regizorul a fost prezent anul trecut la festival, când ieșenii s-au putut întâlni cu el și au vizionat filmul Evrei de vânzare. Filmul Călătoria lui Gruber conține secvențe filmate și la Iași, iar din distribuție fac parte actorii Florin Piersic Jr., Marcel Iureș, Andi Vasluianu, Costel Cașcaval, Claudiu Bleonț, Sandu Mihai Gruia ș.a.

La finalul vizionării fragmentului, publicul se va întâlni cu actorul Costel Cașcaval, care va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Evenimentul face legătura cu Noaptea Sinagogilor, care urmează să aibă loc în România pe data de 20 mai, în Iași, București, Piatra Neamț, Brașov, Oradea Timișoara, Cluj-Napoca.

Federația Comunităților Evreiești susține Serile Filmului Românesc, iar parteneriatul implică și alte colaborări pe care le-am avut de-a lungul timpului, legate de memoria evreilor care au locuit la Iași în urmă cu 75 de ani, înainte de pogrom.

De asemenea, în cadrul evenimentului, va fi posibilă realizarea unei expoziții digitale, oferite de Ministerul Afacerilor Externe, care tratează problema pogromului de la Iași.

INFO

Serile Filmului Romanesc

Web: www.festivalsfr.ro

FB: www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc

Youtube: www.youtube.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: