Serile Filmului Romanesc / SFR 2016. PROGRAM

zdi

Asociația Studenților Jurnaliști (ASJ) organizează anul aceasta cea de-a VII a ediție a festivalului Serile Filmului Românesc. Ediţia îi este dedicată actorului Mircea Diaconu, iar filmele în care a făcut roluri memorabile vor fi prezentate în festival.

SFR va avea loc în perioada 4-8 mai, în mai multe locații din Iași: Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”; Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași – CUB; Atrium Palas; Casa de Cultură a Municipiului Iaşi „Mihai Ursachi”; Casa de Cultură a Studenților din Iași; Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași; Grădina Publică Palas; Galeriile Pod-Pogor; Sala „Ferdinand” a Universităţii „Al.I.Cuza” din Iaşi; Underground The Pub; College Bar; Cărturești Palas Mall.

În cele cinci zile de festival vor fi proiectate filme românești și documentare pentru toate categoriile de vârstă. De asemenea, în cadrul festivalului vom avea și evenimente conexe, dedicate cinematografiei româneşti. Printre acestea, se numără vernisaje, expoziții, concerte, dezbateri, lansări de carte, prezentări ale altor festivaluri de film, seară de karaoke românesc, gala de închidere și gala voluntarilor.

Intrarea este gratuită cu excepția filmelor Premium.

PROGRAM

JOI, 5 MAI 2016

  • Ora 12:00 – Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi” – Pașaport de Germania (2014)
    Invitat: Răzvan Georgescu. Regia: Răzvan Georgescu. Gen: Documentar. Durata: 88 min.
    Filmul spune povestea celui mai amplu negoț de oameni din Europa secolului XX: vânzarea organizată, sistematică a întregii populații germane din România către Republica Federală Germania. Documentarul se axează pe istoriile personale ale celor direct afectați de acest transfer.
  • Ora 14:30 – Casa de Cultură a Studenților Iași – Filantropica (2002)
    Invitați: Mircea Diaconu, Marius Florea Vizante. Regia: Nae Caranfil. Cu: Mircea Diaconu, Mara Nicolescu, Gheorghe Dinică. Gen film: Comedie. Durata: 110 minute. Premiera în România: 2002
    În România secolului XXI să ieşi în oraş sâmbăta, alături de o femeie frumoasă a devenit un moft greu de îndeplinit, mai ales când scopul acestei ieşiri este de a o cuceri. Ovidiu (Mircea Diaconu) este un profesor cu un salariu modest, scriitor novice, un bărbat de vârstă mijlocie care se îndrăgosteşte de o tânără (Viorica Vodă) ce are jumătate din vârsta lui. Fără bani, necăsătorit, locuind cu părinţii, trebuie să facă ceva să o cucerească pe tânără. Intră în nişte afaceri „necurate”, dar din care poate obţine profit rapid. Nu o cucereşte pe cea dorită, dar se trezeşte căsătorit, cu casă, bani şi o soţie demnă de pus în ramă. Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte nimic! –  despre ce poveste este vorba şi câţi oameni se mai folosesc de ea, vă spun Mircea Diaconu și  Gheorghe Dinică (Pavel Puiuţ) în Filantropica.
  • Ora 16:00 – Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi” – Aliyah DaDa (2015)
    Invitat: Oana Giurgiu. Regia: Oana Giurgiu. Gen film: Documentar. Durata: 116 minute. Premiera în România: 2015
    Documentarul, în regia Oanei Giurgiu, se sintetizează într-o poveste de dragoste și ură – două elemente incapabile să trăiască împreună, dar care devin nostalgice după despărțire. Totul despre evrei. Filmul este o incursiune personală, solid documentată a autoarei în istoria evreilor din România. Aliyah DaDa urmărește emigrația evreilor din România către Palestina, surprinde relațiile acestora cu poporul român, abordând subiecte delicate pentru istoria țării noastre și a comunității evreiești, cum ar fi: apropierea României de Germania nazistă, Pogromul de la Iași, persecuția evreilor etc. Aliyah DaDa a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de criticii de specialitate și de public.
  • Ora 18:30 – Casa de Cultură a Studenților Iași – Promisiuni (1985)
    Invitați: Elisabeta Bostan, Mircea Diaconu, Irina Margareta Nistor. Regia: Elisabeta Bostan. Cu: Mircea Diaconu, Maria Ploae, Ion Caramitru. Gen film: Dramă. Durata: 90 minute. Premiera în România: 1985
    Filmul Promisiuni (1985) reunește actori români valoroși în rolurile principale: Maria Ploae, Medeea Marinescu, Ion Caramitru și Mircea Diaconu – cei doi tați care ilustrează opoziția între egoism  și iubire, unul tulburând liniștea unei familii, iar celălalt apărând-o. Tensiunile familiale apar în momentul în care se descoperă că tatăl Oanei nu este cel alături de care a crescut. Tatăl biologic dorește să câștige iubirea acesteia, însă va reuși el să dezbine o familie pentru a o întregi pe a sa? O dramă care are la bază dragostea adevărată, delicatețe și sensibilitate.
  • Ora 19.00 – Sala Rossini, Palas Mall – Fiul lui Saul (2015)
    Invitat: Levente Molnar. Regia: Laszlo Nemes. Cu: Urs Rechn, Levente Molnár, Géza Röhrig. Gen film: Dramă, Istoric, Thriller. Durata: 107 minute. Premiera în Romania: 11 martie 2016
    Fiul lui Saul/ Son of Saul / Saul fia este un film cu peste 30 de nominalizări și 22 de premii câștigate. A fost distins cu Marele Premiu al Juriului și cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film de la Cannes și a fost desemnat Cel mai bun film străin la ediția din acest an a Globurilor de Aur. Filmul este câștigător al unui Premiu Oscar (28 februarie 2016, Los Angeles) la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină. Serile Filmului Românesc 2016 aduc în atenție un eveniment special: proiecția de gală a filmului premiat la Oscar 2016 – Fiul lui Saul. În film joacă actorul din România, Levente Molnár, care va fi prezent la evenimentul special, programat la Iași pentru joi, 5 mai, de la ora 19.00. Proiecția filmului va avea loc în incinta sălii Rossini din cadrul Complexului Palas Mall. Intrarea se va face pe bază de invitație. Din cadrul lansării filmului Fiul lui Saul nu vor lipsi covorul roșu, primirea de gală a invitaților, sesiunea de Q&A de după proiecție și fotografiile.
  • Ora 20.30 – Sala Teatru³ – Prezentarea Festivalului Internațional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic”, Fălticeni. Spectacol de teatru cu piesa „Despre amor, omor și umor”,
    Organizator: Asociația Fălticeni Cultural, Trupa de Teatru BIRLICFestivalul de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic” are loc în Fălticeni, Suceava. Programul acestuia include reprezentații de spectacole și workshop-uri realizate cu studenții și profesorii de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București (UNATC). De asemenea, în fiecare seară a festivalului are loc o prezentarea a unui film de cinematică sau a unui film nou. Anul trecut, o parte din invitații festivalului au fost: Draga Olteanu Matei, Adela Mărculescu, Dorel Vişan, Catrinel Dumitrescu, Marius Bodochi, Ileana Popovici, Şerban Marinescu, Dan Tudor, Ovidiu Cuncea, Gheorghe Balint, Mihai Pînzaru-Pim, Carmen Olaru, Lorette Enache și alții. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
  • Ora 21.00 – Grădina Palas – Ilegitim (2016)
    Invitați: Adrian Titieni, Alina Grigore, Robi Urs. Regia: Adrian Sitaru. Cu: Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore, Robi Urs. Gen film: Dramă. Durata: 85 minute. Premiera în Romania: 18 martie 2016
    Ilegitim a avut premiera în România pe 18 martie 2016, fiind singurul lungmetraj românesc din selecția oficială a ediției din 2016 a Festivalului de Film din Berlin. A fost recompensat cu premiul acordat de Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă. Drama, în regia lui Adrian Sitaru, este unul dintre cele mai provocatoare filme autohtone din ultimii ani, relatând povestea a doi frați și iubirea lor ilegitimă. Actorii care interpretează personajele principale sunt Alina Grigore, co-scenaristă a filmului, și Robi Urs. Pelicula dezbate teme diverse: tensiuni familiale într-o familie cu patru copii, dar fără mamă, contactul tatălui cu Securitatea perioadei comuniste și chiar relația atipică dintre doi frați. La Iaşi, filmul Ilegitim va avea premiera în cadrul festivalului Serile Filmului Românesc pe data de 5 mai 2016.
  • Ora 23.00 College Bar – B.P.C, Brigada Lapusneanu, Neica Nimeni
    Trupa de alternativ-punk-ska formata pe plaiurile iesene in decembrie 2015. Inspirati de muzica rock-ska si de vinul limpede produs pe dealurile husului, trupa formata din vlad la bas, misu la voce, alex la tobe, andrei la chitara si sacou va invita intr-o calatorie muzicala cu peripetii. Pentru ca suntem diferiti si totusi la fel vrem sa va aducem vibratia generatiei din care facem parte. B.P.C va asteapta la concerte! Brigada Lapusneanu este o comunitate de tineri artisti care face muzica din placere. „Daca voi nu ne vreti, noi va vrem!” = Muzica, nu vorbe! Launched in 2015 Louie – tobe Nuțu – voce Caliman – chitara Buzu – bass Alin – chitara loading more… Neica Nimeni transpune muzica rebela a anilor ’30, ’50, ’70. Baiatul va invita fata la dans incurajat de dansul si muzica swing si rock and roll. Vinilurile au parfumul lor, care nu se uita niciodata. Vinilurile au parfumul lor, care nu se uită niciodată. Un warm-up dedicat rockabilly, psychobilly, swing, bigbands, synth-pop, punk, alternative, new wave, electronic.

VINERI, 6 MAI 2016

  • Ora 12:00 – Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi” – Filip cel Bun (1974)
    Invitați: Mircea Diaconu, Dan Pița, Ileana Popovici, Irina Margareta Nistor. Regia: Dan Pița. Cu: Mircea Diaconu, Ileana Popovici, Vasile Nițulescu. Gen film: Dramă. Durata: 91 minute. Premiera în România: 1974
    Drama Filip cel bun,  regizată de Dan Pița, prezintă, în cele 91 de minute, viața unui tânăr adolescent care pică examenul de admitere la facultate. Părinții acestuia îi rezervă o altă viață, iar el intră în conflict cu aceștia, întrucât nu acceptă incorectitudinea lor. Alături de Mircea Diaconu (Filip), și alți actori cunoscuți dau culoare filmului: Ileana Popovici (iubita lui Filip), Vasile Nițulescu (tatăl lui Filip), Gheorghe Dinică (Lupu), George Constantin (Ionescu) etc. Filmul și-a avut premiera în România în anul 1974 și nu a fost supus cenzurii.
  • Ora 14:30 – Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi” – Muzeon – Ștefan Râmniceanu (2016).
    Invitat: Laurenţiu Damian. Regia: Laurenţiu Damian. Gen: Documentar. Durata: 55 minute
    Cunoscut drept un cuceritor în lumea artei, Ștefan Râmniceanu reușește prin talent să transforme în aur orice muncă de-a sa. Dăruirea pentru artă l-a determinat să-și creeze un spațiu propriu – un atelier care să îmbine armonia cu pictura și sculptura, invitând totodată tinerii artiști să-și prezinte lucrările.
  • Ora 15:00 – Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” – Aulă – Presa și cinematografia românească: parteneri de drum? Dezbatere SFR și Agerpres.
    Invitați: Alexandru Giboi (director Agerpres), Laurențiu Damian (președinte UCIN), Irina Margareta Nistor (critic de film), Șerban Marinescu, Dan Pița. În cadrul Festivalului „Serile Filmului Românesc” punem sub reflector relația dintre presă și cinematografia românească. Dezbaterea va fi organizată, pe 6 mai, sub sigla AGERPRES.
  • Ora 16:00 – Casa de Cultură a Studenților Iași – Miracolul din Tekir (2015)
    Invitat: Liviu Pintileasa. Regia: Ruxandra Zenide. Cu: Dorotheea Petre, Bogdan Dumitrache, Liviu Pintilieasa, Viorica Geantă Chelbea. Gen film: Dramă, Mister. Durata: 90 minute. Premiera în România: 04.03.2016.
    Povestea filmului se creează în jurul Marei (Dorotheea Petre), o femeie de 30 de ani, cunoscută în satul în care trăiește ca o femeie-vraci, ce tratează sătenii prin puterea nămolului. Când Mara rămane însărcinată şi povesteşte apropiaților că sarcina se datorează nămolului şi nu unui om, sătenii o acuză de vrăjitorie şi o alungă. Ajunge astfel într-o clinică din zona lacului Techirghiol, un centru SPA pentru oameni înstăriți. Acolo o întâlneşte pe Lili (Elina Löwensohn), unul dintre clienţii hotelului, o femeie bogată şi frumoasă care încearcă cu înverşunare să găsească o soluţie pentru problema infertilităţii ei. Treptat, trecutul şi natura femeii misterioase iese la iveală, iar Mara şi copilul ei se află în pericol. La Iaşi, filmul va fi proiectat în premieră în cadrul festivalului Serile Filmului Românesc, vineri, 6 mai 2016.
  • Ora 17.00 – Galeriile „Pod-Pogor”, Muzeul Național al Literaturii Române – Filme de pe casetă cu Irina-Margareta Nistor. Momente nostalgice ale vizionărilor de filme din comunism vor fi reconstituite la Iași, la Galeriile Pod-Pogor.
    Unul dintre evenimentele speciale ale festivalului este reîntâlnirea publicului cu proiecțiile de pe casete VHS, cu filmele străine, dublate în limba română de Irina-Margareta Nistor. Proiecțiile filmelor de pe VHS vor avea loc în incinta Muzeului Național al Literaturii, la Galeriile Pod-Pogor, pe 6, 7 și 8 mai. „Vom da filme pe casetă, ca pe timpuri!”
  • Ora 17:00 – Sala Ferdinand, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – Prezentarea Festivalului de Film Istoric Râșnov. Invitați: Mihai Dragomir, Liviu Tofan, Sorin Mîndruțescu. Organizator: Asociația Mioritics
    În anul 2009 au fost puse bazele Festivalului de Film Istoric Râșnov. Programul festivalului conține filme, documentare, dezbateri cu istorici și martori ai evenimentelor istorice, discuții cu actori și regizori, prezentări de carte, concerte și expoziții.
  • Ora 18:30 – Sala Teatru³ – Mere Roșii (1976) Gala Aniversara 40 de ani
    Invitați: Mircea Diaconu, Liana Tatos, Irina Magareta Nistor, Dan Pița. Regia: Alexandru Tatos. Cu: Mircea Diaconu, Ion Cojar. Gen film: Comedie, Dramă. Durata: 105 minute. Premiera în România: 1976
    Filmul Mere roșii a avut premiera în România în anul 1976, fiind opera de debut a regizorului Alexandru Tatos. Protagonistul este Mitică Irod (consumator de mere roșii), interpretat de celebrul actor Mircea Diaconu, un tânăr doctor chirurg, apreciat de pacienții săi pentru devotamentul cu care se dedică meseriei. Dorința de a excela în carieră și de a fi de ajutor semenilor săi se împiedică de sistemul în care acesta activează, căci directorul spitalului de provincie unde muncește se simte amenințat de dăruirea profesională a lui Mitică, pentru că acesta ar putea, cu ușurință să-i ia locul.
  • Ora 20:00 – Grădina Palas – Neica Nimeni
    Neica Nimeni -pseudonim – nume fictiv folosit de o persoană ca o alternativă la numele lui legal. Este nume-paravan, un concept, ce  transpune muzica rebelă a anilor ’30, ’50, ’70, invadați de elementele ritmice ale jazz-ului. Băiatul va invita fata la dans încurajat de dansul, muzica swing și rock and roll. Vinilurile au parfumul lor, care nu se uită niciodata. Un warm-up dedicat rockabilly, psychobilly, swing, bigbands, synth-pop, punk, alternative, new wave, electronic… cu și despre atitudine în muzică. Muzica-n gând, în ritm culoare. Quentin Tarantino: „Rockabilly is the next big thing and Punks not dead.”
  • Ora 21:0 – Grădina Palas – Doar cu buletinul la Paris (2015)
    Invitați: Mircea Diaconu, Dorel Vișan, Șerban Marinescu, Irina Margareta Nistor. Regia: Șerban Marinescu. Cu: Mircea Diaconu, Dorel Vişan, Răzvan Vasilescu. Gen film: Comedie. Durata: 98 minute. Premiera în România: 2015
    Doar cu buletinul la Paris, comedia cu accente dramatice, este regizată de Șerban Marinescu, realizatorul filmelor: Cel mai iubit dintre pământeni, Ticăloșii, Cei care plătesc cu viața etc. Avându-i în distribuție pe: Mircea Diaconu, Dorel Vișan, Florin Zamfirescu etc., în cele 98 de minute, filmul, făcut ca o satiră la adresa societății românești actuale, conturează viața unui profesor de franceză ce visează să ajungă la Paris.
  • Ora 23:00 – Underground the pub – Viața între două filme
    Invitați: Dragoș Zămosteanu, Irina-Margareta Nistor. Regia: Dragoș Zămosteanu. Gen: Documentar. Durată: 52 min.
    „Am auzit că dacă mergi în India ți se schimbă soarta. Eu aștept să mi se schimbe dacă merg la cinema! (Irina-Margareta Nistor) Viaţa între două filme prezintă un mic fragment din odiseea uneia din cele mai fine cunoscătoare a celei de a şaptea arte din România. Împreună cu Irina-Margareta Nistor într-o excursie în lumea magică a filmului și a teatrului. Un film despre… filme, dar și despre o viață dedicată celei de a șaptea arte.”

SAMBATA, 7 MAI

  • Ora 12:00 – Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași – Maria Mirabela (1981)
    Invitată: Medeea Marinescu. Regia: Ion Popescu-Gopo, Natalia Bodiul. Cu: Medeea Marinescu, Gilda Manolescu. Gen film: Fantastic, Muzical. Durata: 69 minute. Premiera în România: 1981
    Maria și Mirabela sunt două surori care transformă ajutorul pe care trebuie să-l ofere unor anumite personaje în frumoase peripeții. Deși între cele două fetițe există diferențe de temperament, ele reușesc să își unească ideile astfel încât niciun animăluț să nu aibă de suferit. În lumea minunată a viselor nimic nu este imposibil de oprit, căci fetițele îl adorm pe Moș Timp, ajung la Zâna Pădurilor, fără să întârzie, unde dorințele lui Oache, Omide și Scăpărici sunt îndeplinite prin intermediul propriilor lor forțe descoperite abia în această împrejurare. Un film care te îndeamnă să îndrăznești să visezi și să ai încredere
  • Ora 12:00 – Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi” – Război pe calea undelor (2007)
    Invitat: Liviu Tofan. Regia: Alexandru Solomon. Cu: Monica Lovinescu, Doina Cornea, Emil Hurezeanu. Gen film: Documentar. Durata: 108 min.. Premiera în Romania: 30.11.2007
    Război pe calea undelor este un documentar dedicat radioului România Liberă şi fenomenului pe care l-a produs acesta în perioada comunistă în România. În perioada dezinformării publice și a minciunii comuniste, postul de radio reprezenta speranța românilor. Fără a fi o poveste cu eroi, documentarul prezintă într-o manieră subiectivă fenomenul România Liberă, cuprinzând atât ascultătorii cât și pe realizatorii de emisiuni. Acesta îi surprinde, în momente pline de emoție, pe jurnaliști în birourile în care își desfășurau acum ceva ani întreaga activitate. Cu toate că prezintă o epocă trecută, este foarte posibil ca după vizionarea lui să înțelegem mai bine lumea în care trăim şi prin forţa presei.
  • Ora 14:30 – Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi” – Horea Paștina. Starea Lucrurilor
    Invitat: Laurenţiu Damian. Regia: Laurenţiu Damian. Gen: Documentar de artă
    Iscusința și măiestria s-au regăsit și au lucrat armonios până când au rezultat 66 de minute. S-a născut, astfel, documentarul Starea Lucrurilor, rod al muncii a patru oameni: Laurențiu Damian (scenariu și regie), Dănuț Pădure (imagine), Cosmin Lupan (muzică) și Marilena Ilieșiu (producție). Pelicula vorbește despre  pictorul Horea Paștina și despre maniera diferită în care acesta privește lucrurile, spre deosebire de ceilalți. Lucrurile se transformă, apoi, desene prin magia culorii și devin exponate care dezvăluie sufletul artistului.
  • Ora 16:00 – Casa de Cultură a Studenților Iași – 03. ByPass (2016)
    Invitați: Medeea Marinescu, Alexandru Potocean, Nap Toader, Corina Stavilă, Alin Ludu Dumbravă. Regia: Nap Toader. Cu: Medeea Marinescu, Gabriel Spahiu. Gen film: Dramă. Premiera în România: 6 mai 2016
    Acțiunea filmului 03.ByPass se desfășoară pe parcursul unei ture de noapte a unui echipaj de salvare, compus din: o doctoriţă, asistentul-amant şi șoferul-ambulanțier. Ei aduc la spital un bătrân singur, muribund, dar care are în casă, ascunse sub saltea, zeci de teancuri de dolari. În plan tematic, filmul vorbește despre alienarea comportamentului în faţa isipitei banilor, mesajul fiind că banii furaţi costă prea mult, iar fericirea trebuie căutată în altă parte.
  • Ora 16:30 – Galeriile „Pod-Pogor”, Muzeul Național al Literaturii Române – Prezentarea Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film
    Invitat: Irina Margareta Nistor. Organizator: Asociația FamART
    Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film este replica adaptată Romaniei a European Psychoanalytic Film Festival. Acesta este organizat de Asociatia FAMart sub directoratul criticului de film Irina-Margareta Nistor. La finalul filmelor proiectate în festival, regizori producători, actori, critici de film și psihanaliști sunt prezenți în sală pentru a răspunde întrebărilor publicului.
  • Ora 17.00 – Galeriile „Pod-Pogor”, Muzeul Național al Literaturii Române – Filme de pe casetă cu Irina-Margareta Nistor. Momente nostalgice ale vizionărilor de filme din comunism vor fi reconstituite la Iași, la Galeriile Pod-Pogor.
    Unul dintre evenimentele speciale ale festivalului este reîntâlnirea publicului cu proiecțiile de pe casete VHS, cu filmele străine, dublate în limba română de Irina-Margareta Nistor. Proiecțiile filmelor de pe VHS vor avea loc în incinta Muzeului Național al Literaturii, la Galeriile Pod-Pogor, pe 6, 7 și 8 mai. „Vom da filme pe casetă, ca pe timpuri!”
  • Ora 17:00 – Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” – Sala B.P. Hasdeu – Lansări de carte: Șugubina, Scaunul de pânză al actorului, La noi când vine iarna de Mircea Diaconu
    Invitați: Oltița Cîntec, Mircea Diaconu
    Cu siguranță, scriitura lui Mircea Diaconu este savuroasă, iar noi vă invităm să vă bucurați și de un dialog cu el, într-un eveniment marca SFR 2016. Vom lansa și relansa „Șugubina”, „La noi, când vine iarna” și „Scaunul de pânză al actorului”. Moderator: Oltiţa Cîntec (critic de teatru)
  • Ora 18:00 – Sala de spectacole a Şcolii și Grădiniței Atelier1, – Puzzle Suprarealist
    Trei manifeste de avangardă, cu sound design & live foley şi pagini bizare de Urmuz Foley’Ala (Bucureşti): Alin Zăbrăuţeanu – sound artist: compoziţie, foley, live processing; Marian „Rufi” Cîtu – sound artist: compoziţie, foley, live processing; Alexandra Andrieş – sound artist: voce, percuţii, live processing; Radu Rădescu – concept, percuţii, selecţie texte. Invitat: Irina Margareta Nistor – lectură texte
    Spectacolul de film, muzică şi literatură de tip mozaic-manifest propune un experiment cvasi-improvizat de reconstruire a coloanei sonore pentru trei filme-reper ale avangardismului european în cinema, realizat într-o manieră non-conformistă şi într-o formulă instrumentală inedită. Abordarea sonoră electronică urmăreşte să atingă noi zone de explorare a unor filme revoluţionare în epocă (anii ’20), dar concepute cu mult înainte de era digitală, iar inserţiile de cuvinte rostite sunt menite a genera insolite asocieri de idei, stări şi sensuri între imagine şi text. Coloana sonoră originală construită pentru acest proiect hibrid constă dintr-o mixtură de sonorităţi contemporane, ritmuri industriale, citări şi referinţe la teme celebre, sintetizatoare, instrumente acustice şi voce, cu modulaţii electronice şi procesare live. Pe lângă improvizaţiile de inspiraţie dadaistă, atmosfera filmului este completată de efectele sonore în timp real (live foley) şi de intervenţiile în recitativ ale pasajelor extrase din schiţele scriitorului român de avangardă Urmuz.
  • Ora 18:30 – Casa de Cultură a Studenților Iași – Live (2015)
    Invitați: Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Vlad Păunescu, Oana Păunescu, Crina Tofan. Regia: Vlad Păunescu. Cu: Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Crina Tofan. Gen film: Dramă. Durata:107 minute. Premiera în România: 15 mai 2015
    Lungmetrajul Live (2014) a fost lansat de Castel Film în toate cinematografele din România, începând cu 15 mai 2015. Acesta marchează debutul în lungmetraj al regizorului Vlad Păunescu, centrându-și subiectul asupra prezentatoarei Ema, gazda unei emisiuni de investigații. În goana după adevăr, protagonista pune la bătaie toate resursele de care dispune. Pericolul intervine atunci când cei care urmează a fi demascați sunt tocmai politicienii controversați ai momentului. Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
  • Ora 19.00 – Ateneul Tătărași – Regele Mihai, Nimic fără Dumnezeu (2006)
    Invitați: Irina-Margareta Nistor. Realizat de Cristina Țopescu. Gen film: Documentr. Durata: 83 minute. Premiera în România: 2006
    Ateneul Tătărași vă invită Sâmbătă, 7 Mai 2016, de la ora 19:00, la proiecția de film documentar & interviu „Regele Mihai I, nimic fără Dumnezeu”. Realizat de către Cristina Țopescu, filmul a fost distins cu premiul Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România în 2014. Prezentatorul evenimentului va fi criticul de film Irina Margareta Nistor. Intrarea este liberă
  • Ora 19:00 – Cărturești Palas – Lectură publică: „Ultima țigară a lui Fondane”, de Cătălin Mihuleac (PREMIERĂ). Invitat: Cătălin Mihuleac
  • Ora 21.00 – Grădina Palas – Comoara (2015)
    Invitat: Toma Cuzin. Regia: Corneliu Porumboiu. Cu: Cuzin Toma, Adrian Purcarescu, Cristina Toma, Nicodim Toma. Gen film: Dramă. Durata: 89 minute. Premiera în Romania: 29 mai 2015
    Filmul Comoara, regizat de Corneliu Porumboiu, dezvăluie povestea lui Costi, un om normal, angajat la o primărie, care porneşte în căutarea unei comori, alături de vecinul său. În rolurile principale sunt actorii Toma Cuzin, Adrian Purcărescu şi Corneliu Cozmei, cu toţii selectaţi după un casting amplu, desfăşurat timp de trei luni. Pelicula a fost foarte apreciată peste hotare, mai ales pentru momentele de umor lejer, îmbinate cu mult dramatism. Filmul urmărește goana după aur, ascuns de bunicii unuia dintre personaje în satul Islaz, unde a avut loc Proclamația de la 1848.
  • Ora 22:00 – Underground The Pub – Cineacordeon – Muzică de film. Invitat special Medeea Marinescu
    Recunoscut drept cel mai bun acordeonist de jazz al momentului, artistul Emy Drăgoi se face remarcat constant și prin ineditul și valoarea unor ample  proiecte muzicale. Cineacordeon este un asemenea proiect, care propune publicului, în cadrul unui spectacol complex, o călătorie muzicală începută în epoca filmului mut și a genialului actor Charlie Chaplin și care ajunge la  acordurile unor partituri din celebre creații cinematografice moderne.

DUMINICA, 8 MAI

  • Ora 12:00 – Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi” – Kapitalism – Rețeta Noastră Secretă (2010). Regia: Alexandru Solomon. Durata: 80 minute. Coproducție Romania-Franța-Belgia
    Au trecut 20 de ani de la Revoluție. Oare am ajuns unde trebuie? Kapitalism – rețeta noastră secretă descrie drumul nostru de la un comunism cu față urâtă la o democrație originală de piață. Și cine știe mai bine cum a fost drumul decât câștigătorii? Filmul îi adună laolaltă pe cei mai mari magnați din România și încearcă să afle ce i-a mânat pre ei în luptă. Urmăriți-i la ei acasă, în reuniuni de afaceri sau în croazieră cu iahtul – și aflați care e rețeta lor. La noi, Capitalismul începe cu litera K – un coktail exotic în care se amestecă banii, puterea și trecutul comunist.
  • Ora 14:30 – Casa de Cultură a Studenților Iași – Lumea văzută de Ion B. (2009)
    Regia: Alexander Nanău. Cu: Ion Bârlădeanu. Gen film: Documentar. Durată: 60 minute. Premiera în România: 2009
    Artistul român, al cărui talent a fost descoperit acum câțiva ani, a devenit personajul central în documentarul realizat de Alexander Nanău, în colaborare cu HBO România. Este vorba despre Ion Bârlădeanu și povestea sa nemaipomenită, căci acesta ajunge să aibă un prestigiu internațional, deși când a fost descoperit trăia la ghena de gunoi. Colajele pop art realizate de artist au fost expuse în Londra, Paris ș.a.m.d. Vieți simple, oameni obișnuiți, răsturnări de situație și un erou care dovedește că talentul poate fi descoperit indiferent de condiții.
  • Ora 15:00 – Galeriile „Pod-Pogor”, Muzeul Național al Literaturii Române – Filme de pe casetă cu Irina-Margareta Nistor
    Momente nostalgice ale vizionărilor de filme din comunism vor fi reconstituite la Iași, la Galeriile Pod-Pogor. Unul dintre evenimentele speciale ale festivalului este reîntâlnirea publicului cu proiecțiile de pe casete VHS, cu filmele străine, dublate în limba română de Irina-Margareta Nistor. Proiecțiile filmelor de pe VHS vor avea loc în incinta Muzeului Național al Literaturii, la Galeriile Pod-Pogor, pe 6, 7 și 8 mai. „Vom da filme pe casetă, ca pe timpuri!”
  • Ora 18:00 – Casa de Cultură a Studenților Iași – Evrei de vânzare (2012)
    Invitat: Radu Gabrea. Regia: Radu Gabrea. Gen: Documentar. Durată: 70 min.. Scenariu: Magdalena Schubert, Radu Gabrea
    Evrei de vânzare, în regia lui Radu Gabrea, este un documentar care gravitează în jurul comerțului cu ființe umane, cu precădere evrei, din România comunistă. Având o documentare temeinică și de durată la bază, filmul își propune să lumineze și să informeze cu privire la soarta pe care au avut-o evreii pe teritoriul României, totul pe baza scenariului realizat de Magdalena Schubert și de Radu Gabrea. Pelicula deține o rețetă reală, având drept ingrediente: mărturii ale unor persoane implicate, pagini ale istoricului Radu Ioanid, dar mai ales documente de arhivă greu accesibile.
  • Ora 19:00 – Galeriile „Pod-Pogor”, Muzeul Național al Literaturii Române – Filme de pe casetă cu Irina-Margareta Nistor.
    Momente nostalgice ale vizionărilor de filme din comunism vor fi reconstituite la Iași, la Galeriile Pod-Pogor. Unul dintre evenimentele speciale ale festivalului este reîntâlnirea publicului cu proiecțiile de pe casete VHS, cu filmele străine, dublate în limba română de Irina-Margareta Nistor. Proiecțiile filmelor de pe VHS vor avea loc în incinta Muzeului Național al Literaturii, la Galeriile Pod-Pogor, pe 6, 7 și 8 mai. „Vom da filme pe casetă, ca pe timpuri!”
  • Ora 19:00 – Grădina Palas – Neica Nimeni
    Neica Nimeni -pseudonim – nume fictiv folosit de o persoană ca o alternativă la numele lui legal. Este nume-paravan, un concept, ce  transpune muzica rebelă a anilor ’30, ’50, ’70, invadați de elementele ritmice ale jazz-ului. Băiatul va invita fata la dans încurajat de dansul, muzica swing și rock and roll. Vinilurile au parfumul lor, care nu se uită niciodata. Un warm-up dedicat rockabilly, psychobilly, swing, bigbands, synth-pop, punk, alternative, new wave, electronic… cu și despre atitudine în muzică. Muzica-n gând, în ritm culoare.
  • Ora 21.00 – Grădina Palas – Chuck Norris vs. Comunism (2015)
    Invitați: Ana Maria Moldovan, Irina – Margareta Nistor. Regia: Ilinca Călugăreanu. Cu: Valentin Oncu, Irina – Margareta Nistor, Dan Chiorean, Ana Maria Moldovan. Gen film: Documentar, Istoric. Durata: 78 minute. Premiera în România: 2015
    Selectat în cadrul Festivalului Sundance, secțiunea „World Cinema Documentary”, lungmetrajul realizat de Ilinca Călugăreanu surprinde modul în care un film poate schimba vieți. Generații întregi de români sunt invitate să rememoreze perioada în care România, marcată de cenzura comunistă, era nevoită să vizualizeze filme occidentale piratate, dublate de vocea inconfundabilă a Irinei – Margareta Nistor. În perioada anilor ’80, aceasta a tradus peste 5000 de filme. Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme şi Bruce Lee au ajuns pe ecranele românilor datorită relației profesionale care s-a legat între traducătoare și un antreprenor misterios.
  • Ora 23:00 – Underground the Pub – Balta Albă (Doc.)|Concert PARTIZAN Balta Albă (2013)
    Invitat: Silviu Munteanu. Regizor: Silviu Munteanu. Gen: Documentar
    Documentarul Balta Albă, al cărui regizor este Silviu Munteanu, este un proiect al Fundaţiei Româneşti pentru Artă şi Informaţie (FRAI), care dezvăluie poveştile artiștilor care au trăit în acest cartier bucureştean. Pelicula surprinde, cronologic, 30 de ani de istorie muzicală, îmbinate cu interviuri diverse, care îi au ca protagoniști pe Sișu, Adrian Pleșca, Nelu Drumitrescu, Marius Țeicu etc. De asemenea, se dorește evidențierea acestui loc interesant al Bucureștiului, pe care turiștii nu sunt invitați să îl viziteze, dar care a oferit valori în muzica românească.

Ediție realizată cu sprijinul: Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), Dacin Sara, Romanian Film Promotion. Parteneri academici: UPA – Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Partener oficial: PALAS Iași

Finanțat de: Primăria Municipiului Iași

Cafeaua oficială: Ies Caffe – L`arte Dell`Espresso. Berea oficială: Staropramen

Parteneri media oficiali: AGERPRES –Agenția Națională de Presă, PrimaTV, EuropaFM, TIMPUL.. Parteneri instituționali: Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași, Inspectoratul Județean Iași, MNLR – Muzeul Național al Literaturii Române Iași, BCU – Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Muzeul Unirii Iași. Sponsori: VEOLIA, DopoPoco Trattoria, DopoPoco Express, Printco, Bellaria Hotel, La Conac, Buena Vista, DopoPoco Pizza, Simigeria Petru, Cake Expert, Tailor Studio, Cabinetele Stomatologice non-stop Esthetics, Select Grup, Lux Taxi, AVON, VIVO Fusion-Food-Bar, MMD Group, Centrul comercial FELICIA, Casa de vinuri HUȘI

Parteneri: Aeroportul Iași, CCS – Casa de Cultură a Studenților, Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, TNI – Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Yellow Store, Cărturești, Grădinița și Școala Primară Atelier 1, Filicori, Teo`s Cafe, U-man, WINK, Underground Pub, POLIROM, The Trumpets, HBO, Mihaela Iacob design, Naaier.

Parteneri media: Cinemagia, TeleM, Suplimentul de Cultură, Ziarul de Iași, Evenimentul, VivaFM, Radio România Iași, Radio România Cultural, IașiFun, Zile și Nopți, InOras.ro, Music Channel, CineFUN. Ro, StudPass, Semne Bune, AaRC – All About Romanian Cinema, 360UAIC.ro, Agenția de CARTE. Ro, CinemaRx, TeleMoldova, CINEPUB.RO, PĂLĂRISME.ro, Orașulm.eu, FILME-CĂRȚI.ro, Iașul Cultural, Cadru Media, Rock House Events, Revista la FILM, AltIași.ro, Ziarul Metropolis.

Susținători: Corner Bar, Sage Cafe, La Folie, Galeriile Phoenix – Phoenix Cafe, Family Pizza, Restaurant Escape, Cuib – Centrul Urban de Inițiative Bune, Retro Cafe, Voila Caffe. Susținere studențească: ASAFCI – Asociația Studenților și Absolvenților Facultății de Construcții și Instalații; L.S.F.I –Liga Studenților de la Filosofie Iași; Liga Studenților U.S.A.M.V. Iași; L.S.G.G – Liga Studenților de la Geografie și Geologie Iași BEST Iași; Liga Studenților Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași; AIESEC; ASAH – Asociaţia Studenţilor şi Absolvenţilor Hidrotehnişti; AEGEE Iaşi – Asociaţia Studenţilor Europeni Iaşi

INFO

Serile Filmului Romanesc

Web: www.festivalsfr.ro

FB: www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc

Youtube: www.youtube.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: