Serile FIE – Ziarul de Iasi: Literatura descusută în aer liber

FIE Iasi, 16 iunie – În cea de-a treia discutie din cadrul Serilor FIE, care au loc în parteneriat cu Ziarul de Iasi, pe Bulevardul Stefan cel Mare, începând cu ora 20.30, moderatorii George Onofrei si Adrian Pădurariu nu si-au propus să îi descoase pe cei doi invitati, Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române din Iasi si prozatorul Florin Lăzărescu, ci au dorit să nuanteze modul în care cultura se revarsă asupra capitalei Moldovei.

Serile FIE - Dan Lungu, Florin Lazarescu

16 iunie 2013 / Literatura descusuta de Dan Lungu (st.) si Florin Lazarescu(dr). Moderatorii discutiei au fost George Onofrei, redactor sef la Suplimentul de Cultura si Adrian Paduraru.

Ceea ce văd în seara asta la Festivalul International al Educatiei (FIE) îmi aduce aminte de atmosfera festivalurilor occidentale”, a spus scriitorul Dan Lungu, completat de Florin Lăzărescu care a zugrăvit Iasul “într-o continuitate din secolul XIX, existând public interesat de cultură si artisti care trebuie valorificati. Putem spune că FIE are această datorie.

De asemenea, imaginea conturată de acestia a fost una aflată la polul opus în comparatie cu cea de acum 20 de ani, “oamenii fiind obisnuiti să iasă în stradă, să se bucure si să renunte la ideile conservatoare din acea perioadă încremenită.” Astfel, înconjurat de oameni dornici de cultură si scriitori, Iasul este acum privit ca al doilea oras din tară după Bucuresti în materie de cititori si cumpărători de cărti. “Literatura există doar în măsura în care este citită, iar un om fără cultură este ca o zebră fără dungi”, a adăugat Dan Lungu.

Pentru că literatura respiră în egală măsura prin porii autorilor si ai cititorilor, cei doi scriitori au subliniat importanta unei apropieri de public, povestind întâmplări ale căror personaje principale au fost cititori internationali. “Acum cîtiva ani la un târg de carte dintr-un orăsel din Franta am fost abordat de o doamnă care mi-a spus că are în gazdă o studentă din România si că astfel a găsit cartea mea, lăsată pe un colt din bucătărie. Mi-a spus că a citit-o până la capăt din curiozitate si stând cu ea de vorbă câteva clipe, am observat că ideile ei contin nuante pe care nu le-am întâlnit la criticii români de exemplu. În orice caz, este plăcut să stii că scrii pentru cineva”, a spus Florin Lăzărescu. Cei doi scriitori ieseni au mai punctat că “atunci când scrii trebuie să crezi în ceea ce faci, să nu scrii din dorinta de a te îmbogăti sau pentru faimă, pentru că ai gresit din start.”

Dan Lungu este fondatorul grupului literar Club 8, scriitor si director al Muzeului Literaturii Române, iar Florin Lăzărescu este prozator si scenarist iesean.

Mădălina OLARIU

INFO

www.fieiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: