Serile FIE – Ziarul de Iasi: Despre sportul care naste familii

FIE Iasi, 17 iunie – În cea de-a patra discutie din cadrul Serilor FIE, organizate în cadrul FIE în parteneriat cu Ziarul de Iasi, începând cu ora 20.30, pe Bulevardul Stefan cel Mare, iesenii i-au întâlnit pe sportivii ieseni mari performeri la scrimă si tir dorind să vadă si să asculte povestile vice-campionilor sau campionilor olimpici.

Iesiti de sub bagheta antrenorului Iulian Bitucă, Alin Moldoveanu, Alexandru Siriteanu, Alin Lupeică si Geanina Gavrilă au comparat sportul cu teatrul, sportivii fiind actorii, iar antrenorii fiindu-le sufleori. Mai mult decât atât, în perceptia amfitrionului serii, Adrian Păduraru, “antrenorul este însusi scenaristul sau regizorul, cel care scrie piesa si care o pune în scenă.”

Antrenorul Iulian Bitucă a adăugat că în sport e la fel ca într-o familie, fiecare plecare a unui membru fiind mereu resimtită. “Atunci când pleacă un copil, ceva se rupe. Iasul este un izvor de talente si de oameni cu care ne-am putea mândri. E păcat că nu reusim să ne tinem tinerii aici, dar mereu m-am gândit la noile generatii care vor veni.” Alin Moldoveanu a descris pregătirea pentru concursuri ca fiind o “modalitate de folosire a mintii si chiar dacă faci în fiecare zi aceleasi lucruri si resimti ca fiind monotonie, rezultatele se văd după ani de zile. De exemplu, am ales să fac tir din întâmplare si am început să iau în serios abia după prima medalie câstigată.” De asemenea, moderatorul Ovidiu Minea a reamintit că după ce a obtinut medalia de aur la Londra, Alin a început chiar de a doua zi să meargă la antrenamente.

Antrenorul emerit de scrima Iulian Bitucă, Alexandru Siriteanu - vicecampion olimpic la sabie si Geanina Gavrilă - sabrera / Serile FIE - Ziarul de Iasi, 17 iunie 2013

Sportivii ieseni au dorit să le transmită celor care au venit să îi asculte ideea că sportul poate fi o formă de educatie si un impuls către maturizare. “În primul rând, te disciplinează, îti dezvoltă gândirea si atentia, asemenea unui sah în miscare”, a subliniat Alexandru Siriteanu, completat de antrenorul său care a adăugat că pentru a deveni sportiv de performantă este importantă punctualitatea si simtul răspunderii. “Încă de la început sunt dur cu copiii care vin la scrimă si dacă timp de trei luni de zile sunt punctuali si rezistă, e un semn că sunt capabili să facă sport de performantă.”

Ovidiu Minea, ziarist sportiv la Ziarul de Iasi alaturi de Alinh Moldoveanu, campion olimpic la tir / Serile FIE - Ziarul de Iasi, 17 iunie 2013

Alin Moldoveanu este campion olimpic la tir la Jocurile Olimpice de vară din 2012, Alexandru Siriteanu este vicecampion olimpic la sabie, iar Alin Lupeică este fost campion la scrimă.

Mădălina OLARIU

INFO

www.fieiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: