Seri de film romanesc la Ateneu

 

“Seri de film romanesc la Ateneu” este un proiect cinematografic prin care publicul interesat va viziona filme de scurt/ mediu metraj si filme documentare

Proiectiile de film se vor desfasura in Galeriile de Arta “Ateneul Tatarasi” in fiecare miercuri incepand cu ora 18.00 in perioada 21 septembrie – 23 noiembrie 2011. Proiectiile vor fi urmate de discutii si dezbateri pe teme cinematografice. Intrarea este libera in limita locurilor disponibile, capacitatea salii este de 40-50 de persoane.

Serile de Film Romanesc de la Ateneul Tatarasi se incheie miercuri, 23 noiembrie, la ora 18.00, cu lukaraluka.

Lukaraluka – aspiranta la titulatura de “regizor”, nascuta in 1979 in Iasi, Romania. Desi studiile si job-ul sunt din alt domeniu de activitate, in 2008 a hotarat sa dea ascultare pasiunii dintotdeauna, regia de film. Impulsurile au fost “simple”: nasterea primului copil, apropierea de 30 de ani si urmarea unui curs de cultura cinematografica!

Filmul de debut, scurt-metraj de fictiune de 6 minute, coincide cu lucrarea de absolvire a cursului amintit de la Universitatea de Arte din Iasi, in 2008. Este vorba despre relatia de iubire-dependenta-ura dintr-un cuplu si ironia Naturii in legatura cu aceasta. “Care pe Care” a fost selectat la Festivalul International al Producatorilor Independenti de Film, sectia Scoli de Film (Constanta, Romania), la Festivalul International de Film Independent de la New York. De asemenea “Care pe Care” a fost selectionat din peste 1000 de filme trimise la FeSanCor 2008 – Festivalul International de Scurtmetraj din Santiago de Chile, ruland tot in 2008 si la CinemaIubit.

AM”, al doilea film ce va rula in data de 23 noiembrie la Ateneul Tatarasi, este un documentar de 19 minute despre simtul proprietatii la romani, despre generatii diferite si dorinte asemanatoare. Realizat in 2009, filmul poate fi descris mai degraba ca un reportaj-eseu. Insa deoarece trebuia aleasa o “categorie” intre “fictiune” si “documentar”, producatorul a ales cea din urma categorie.

Filmul arata, din punctul de vedere al unui adolescent – naratorul si consultantul principal al filmului avand 17 ani – ca nu exista nici o “prapastie” intre generatii, aceasta fiind o scuza a oamenilor fara rabdare de toate varstele. Avem in jurul nostru oameni de la care sa invatam – nu din prelegeri, ci din fragmente de viata. Depinde de noi, indiferent de  anii adunati, sa descoperim comorile.

“AM” a fost selectat la Festivalul Inter-National “Toamna la Voronet” Suceava 2009, la “KAN Film Festival” 2010 Polonia, la “Festival of Nations”, Austria 2010, la “Spune pe Scurt” Online Short Film Festival 2010 Romania, ruland si la Festivalul International de Film de la Iasi editia 2010 in sectiunea non competitiva “Made in Romania”.

“Ochi Uscati S.R.L.” este un scurt-metraj de 3 minute realizat tot in 2009. Este un clip anti-fumat deghizat intr-o “reclama” la o firma de pompe funebre. Patronii isi prezinta firma si serviciile aferente si indeamna spectatorul sa fumeze in continuare ca sa poata deveni “clientul” lor. A fost selectat de STEPS 2009 International Rights Film Festival Ucraina, de Mohammedia Film Festival  Moroc 2010, de “Festival of Nations” Austria 2010 si de “Spune pe Scurt” Online Short Film Festival  Romania 2010. In caietul de presa al filmului gasim si declaratia regizorului cu privire la motivatia din spatele clipului: “Sunt nefumatoare si ma afecteaza foarte tare faptul ca oameni dragi din jurul meu se sinucid incet, fumand. Mi-e ciuda ca nu ma asculta, ca nu ma mai aud, ca nu realizeaza sau nu vor sa realizeze pericolul in care se pun pe ei insisi, dar si pe cei de-alaturi.

PROGRAM 23 noiembrie:

Scurt metrajul “Care pe care”

Documentarul “AM”

Scurt metraj “Ochi uscati SRL”.

Invitat special: lukaraluka

 

Vor fi prezentate filme ale tinerilor regizori romani: Iustin SURPANELU (21 septembrie), George GOGA AGADJANEAN (28 septembrie), Manuela MORAR, Cristi TOPORAN (5 octombrie), Ilinca V. CIOBANU, Adina PINTILIE, Catalin MUSAT (19 octombrie), Razvan SAVESCU, Gabriel SARBU (26 octombrie), Iosif PRODAN (2 noiembrie), Dorian BOGUTA, Emanuel PARVU, Ciprian ALEXANDRESCU (9 noiembrie), Serge ZANOAGA, Mihai TOMESCU, Viorel MARDARE (16 noiembrie) si lukaraluka (23 noiembrie).

Printre invitatii prezenti la “Seri de film romanesc la Ateneu” se numara regizorii ieseni: Iustin SURPANELU (21 septembrie), Dan MOISII si Octavian STOICA – organizatori FILMSTUD (12 octombrie), Iosif PRODAN (2 noiembrie) si lukaraluka (23 noiembrie). Proiectul este organizat de Ateneul Tatarasi in colaborare cu Ana Chiricescu.

Programul detaliat al filmelor, afisul evenimentului vor fi disponibile pe site-ul Ateneului Tatarasi: www.ateneutatarasi.ro.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: