Seratele „Procopiu” – Rolf Hempelmann (Germania) va conferenția despre „Chimie durabilă cu lichide ionice”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, Muzeul „Poni – Cernătescu” și Asociația „Aliance of Educators for Science, Tehnology, Engineering, Mathematics and Informatics” – ESTEEM România continuă seria prelegerilor reunite sub titlul Seratele „Procopiu”, cu o conferință pe tema „Chimie durabilă cu lichide ionice”.

Evenimentul din luna mai, ultimul din stagiunea 2018 – 2019, înainte de vacanța de vară, se va desfășura la Muzeul „Poni – Cernătescu”, miercuri, 22 mai 2019, cu începere de la ora 15.00. Invitatul aceste ediții este Rolf Hempelmann, Profesor Emerit al Universității Saarland (Germania), Doctor Honoris Causa al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Conferința va fi susținută în limba engleză (cu traducere) și va prezenta schimbarea de paradigmă declanșată în chimie de descoperirea lichidelor ionice. Multiple aplicații industriale au fost proiectate în ultimul deceniu, utilizând neobișnuitele proprietăți ale acestor săruri cu punct de topire apropiat de temperatura camerei. S-a dovedit că lichidele ionice, cu proprietățile lor versatile, pot avea un impact pozitiv asupra dezvoltării sustenabile a societății și a protejării mediului.

Elevii, studenții și profesorii vor afla cum pot experimenta, cu ajutorul lichidelor ionice, noi procedee de scindare a masei lemnoase pentru a izola celuloza sau lignina și cum pot produce noi materiale compozite în laboratorul școlar.

Evenimentul se va încheia cu lansarea ediției în limba română a cărții „Chimia durabilă în experimente pentru școală și Schülerlabor”, semmnată de Daniel Rauber, Ovidiu Călțun și Rolf Hempelmann. Autorii vor oferi autografe.

Coordonatorii proiectului Seratele „Procopiu” sunt muzeograf Teodora-Camelia Cristofor, expert – Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu“, și prof. univ. dr. Ovidiu Călțun, președinte ESTEEM România.

INTRARE

Intrarea la aceste evenimente este liberă, în limita locurilor disponibile. Rezervările se fac la adresa: esteemro@gmail.com.

INFO

Muzeul ”Poni Cernatescu”

Str. Mihail Kogalniceanu nr. 7 B, Iasi

Tel: 0232/267.759

Program de vizitare: 10:00 – 17:00; luni: închis

www.ponicernatescu.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: