Serata „Procopiu” la Palat – „Medii magnetice de înregistrare – un secol de evoluție accelerată”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iaşi – Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” şi Asociaţia „Aliance of Educators for Science, Technology, Engineering, Mathematics and Informatics” – ESTEEM România continuă seria Seratelor „Procopiu” de la Palat, cu evenimentul lunii decembrie 2018: „Medii magnetice de înregistrare – un secol de evoluție accelerată”.

Gazda seratei este Prof. univ. dr. Alexandru Stancu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Fizică, iar prelegerea va constitui o incursiune în domeniul Magnetismului, componentă fundamentală a fizicii și științelor inginerești.

Efortul depus de cei mai talentați savanți ai lumii pentru a înțelege originea magnetismului, a contura teoriile care explică multe fenomene naturale și a dezvolta aplicațiile tehnologice a fost extraordinar. Dacă nu ar fi fost explicate fenomenele magnetice, nu am fi înțeles elemente esențiale ale interacțiunii noastre cu natura. De exemplu, nu am fi înțeles ce este lumina și nu am fi ajuns la descoperirea teoriei relativității. Adică, nu am fi ajuns la forma modernă a fizicii.

Magnetismul este în același timp componenta științei care a avut permanent aplicații practice. Busola este cunoscută de 1000 de ani și a fost unul dintre dispozitivele care au contribuit la marile descoperiri geografice. Începând cu mijlocul secolului al XIX-lea au apărut tot mai multe aplicații ale magnetismului și magneților: motoarele și generatoarele electrice, aparatele de măsură, telegraful, telefonul, microfonul și difuzorul etc.

Acum 120 de ani, în anul 1898, a fost realizată prima înregistrare magnetică. De atunci, înregistrarea magnetică a semnalelor analogice și apoi digitale au dezvoltat o întreagă industrie care evoluează accelerat. Evoluția calculatoarelor și a internetului este strâns legată de modul în care a evoluat densitatea de înregistrare a datelor numerice. Pe parcursul multor decenii, această densitate a crescut exponențial, în pas cu evoluția miniaturizării elementelor electronice. Este o evoluție remarcabilă, construită pe munca multor generații de ingineri și cercetători. Lecțiile acestui imens succes tehnologic sunt semnificative pentru toate domeniile științei și merită să fie cunoscute. Despre toate acestea vom vorbi la întâlnirea noastră.

Coordonatorii proiectului Seratele „Procopiu” la Palat sunt muzeograf Camelia Cristofor, expert, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și prof.univ.dr. Ovidiu Călțun, președinte ESTEEM România.

REZERVARE

Sunteti asteptati joi, 13 decembrie, de la ora 18.00, în Sala „Ştefan Procopiu”, de la Palatul Culturii Iași. Rezervări: esteemro@gmail.com

INFO

Palatul Culturii

Piata Stefan cel Mare si Sfant nr. 1, Iasi

contact@palatulculturii.ro

www.palatulculturii.ro

www.facebook.com/PalatulCulturiiIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: