Seminarul Internaţional de Jurnalism 2014

TVR Iaşi organizeaza în luna mai 2014 Seminarul Internațional de Jurnalism . Evenimentul se va desfășura pe parcursul a trei zile, în perioada 14 – 16 mai , în sala Vivaldi din cadrul Complexului Palas Iași și va reuni reprezentanți internaționali ai unora dintre cele mai importante instituții media din Europa.

Participarea este gratuită în baza înscrierilor. La sfârşitul fiecărei zile, participanţii la dezbaterea şi workshop-ul din ziua respectivă vor primi diplome de participare cu tematica workshop-ului.

PROGRAM

Cele trei dezbateri vor fi completate în fiecare zi cu ateliere practice, proiectii, întâlniri cu profesionisti, destinate  mai ales publicului tânăr. Traineri cunoscuti îi vor introduce pe cei interesati în gramatica de bază a televiziunii.

  • 14 mai 2014

Dezbatere cu tema: Televiziunea publică, între misiune, presiune si goana după audientă / Profesionisti de televiziune, specialisti în mass-media, profesori vor discuta despre dificultatea televiziunilor publice din Europa de a mentine echilibrul între un anumit standard al discursului si nevoia de a atrage un public numeros.

Speakeri invitati: David Lowen, preşedintele PRIX Circom ; Irina Radu, director Programe TVR; Daniel Condurache, profesor Departamentul de Jurnalism Iaşi

Moderator: Liviu Tudorache

Workshop: Stirea de televiziune, informare sau manipulare?

Traineri : Maria Florea (jurnalist senior TVR Iasi), Liviu Tudorache (jurnalist senior TVR Iasi) si David Lowen (preşedintele PRIX Circom).

  • 15 mai 2014

Dezbatere cu tema: Televiziunea regională în viata comunitătii / Se va discuta despre rolul televiziunilor regionale în Europa, punându-se accentul pe cazul României. Care sunt dificultătile pe care le au aceste institutii, fie ele publice sau private? Prin ce se deosebesc televiziunile regionale de cele nationale? De ce este nevoie de ele?  În cadrul acestei teme vor fi prezentate si cele mai vizibile proiecte ale municipalitătii iesene, inclusiv demersul pentru obtinerea statutului de capitală culturală europeană în anul 2021.

Speakeri invitati: Valérie Giacomello, France Télévisions; David Lowen, preşedintele PRIX Circom ; Răzvan Bucuroiu, director TVR 3; Daniela Cristina Cujbă, director executiv Fundatia Iasi Capitală Culturală Europeană

Moderator: Horia Gumeni

Workshop cu tema: Interactiune socială – televiziunea în era social media

Traineri : Raluca Aftene (jurnalist TVR Iasi), Horia Gumeni (producător executiv TVR Iasi) şi Valérie Giacomello (France Télévisions).

  • 16 mai 2014

Temă: Televiziunea, noile media si reconfigurarea notiunii de public / Efervescenta noilor tehnologii schimbă de la an la an regulile jocului. Cum reuseste televiziunea să facă fată acestor modificări, cum trebuie să îsi adapteze mesajul si cui i se adresează, de fapt, în momentul de fată? Noile media reprezintă o sansă sau un risc pentru viitorul televiziunii?

Speakeri invitati: Karol Cioma, CIRCOM Training Project Manager (UK); Daniel Condurache, profesor Departamentul de Jurnalism Iaşi

Moderator: Răzvan Cojocariu

Workshop cu tema : MOJO- Jurnalismul de televiziune si dispozitivele mobile – tehnici, aplicatii, utilizări

Traineri : Răzvan Cojocariu (videojurnalist TVR Iasi), Andreea Stiliuc (jurnalist TVR Iasi), Karol Cioma (CIRCOM Training Project Manager – UK

Televiziunea, prin însăși natura sa, are în centrul ei publicul. Fie că dorește să îi câștige fidelitatea cu orice preț, prin rețete care îi domolesc lăcomia de rating, fie că se ghidează după principii care au drept scop informarea, educarea, dar și distrarea acestuia, televiziunea nu poate ignora una dintre rațiunile sale de a exista – Privitorul.

Prin seminarul TELEVIZIUNEA ȘI PUBLICUL SĂU, Studioul TVR Iași dorește să creeze un loc de dezbateri despre rolul Privitorului, dar și despre relația acestuia cu cea care mai este numită și “a opta artă”. Seminarul are loc pe parcursul a trei zile și analizează noțiunea de Privitor din mai multe perspective.

Seminarul Internațional de Jurnalism 2014 se încadrează în suita de evenimente cu o puternică dimensiune europeană organizate la Iași cu ocazia înscrierii orașului în cursa pentru a fi desemnat „capitală culturală europeană”.

Pe lista partenerilor se mai află Departamentul de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Institutului Francez Iași și British Council Iași.

Programul de desfășurare cuprinde zilnic dezbateri (9.00 – 13.00, cu un coffee-break) și workshop-uri (15.00 – 18.00, cu un coffee-break). Traducerea în şi din limbile străine folosite la dezbateri şi workshop-uri va fi realizată cu ajutorul unor echipamente de traducere simultană şi a unor traducători specializaţi.

Seminarul va fi găzduit în Sala Vivaldi din cadrul Centrului de Conferințe Palas Mall.

INFO

iasi.tvr.ro/sij2014

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: