Mai sunt cateva zile până la a șaptea SEMIFINALĂ GBOB România 2015 ce va avea loc in Underground Pub, sambata, 19 septembrie de la ora 19:00. Mai jos vă prezentăm formațiile prin biografii sau secvențe de interviuri realizate de Richard Constantinidi pentru revista muzicală online CZB.ro.
Formațiile înscrise până la această oră sunt: Atrivm (Tecuci), DerzelaS (Iași), Driftwood (Bacău), Focuri (Roman), Got X (Bârlad), The Iron Cross (Iași), The Kryptonite Sparks (Botoșani), Miriam (Chișinău), Nightmarion (Suceava), Nouă ani lumină (Iași), Outstorm (Iași), Overtime (Iași), Subliminal Damage. (Iași)
CZB.ro: Ce înseamnă Miriam pentru voi?
Mihaela Frimu (solista Miriam): Iniţial formaţia a fost gândită a fi proiect solo. Până la final am ales să fim trupă pentru că toţi membrii au importanţă egală. Miriam este un nume de femeie şi are rădăcini orientale.
CZB: Câte concerte ați avut până acum; în ce localități?
Mihaela Frimu (Miriam): Un număr exact nu avem, însă sigur am avut peste 40 de concerte. În cea mai mare parte am evoluat în Chişinău şi am avut doar două prezențe în câteva raioane din apropierea capitalei.
CZB: Ce părere ai despre scena muzicală din România în 2015?
Mihaela Frimu (Miriam): Prima părere despre piaţa muzicală românească este că e mai mare business decât piaţa din Republica Moldova.
CZB.ro: Ce înseamna Nouă Ani Lumină pentru voi?
Bogdan Crețu: Pentru noi Nouă Ani Lumină este un drum sau o călătorie ce ne desprinde de realitate, un drum care nu știm exact unde duce, dar acceleram fără să ne gândim prea mult având muzica și versurile ca și combustibil.
CZB: Câte concerte ați avut pănă acum?
Bogdan (Nouă Ani Lumină): Primul concert pe care l-am susținut a fost în 20 februarie 2015 la Iași în deschiderea baieților de la Luna Amară. De atunci am susținut undeva la 10 concerte în orașe precum Suceava, Cluj, Craiova, București și bineînțeles Iași, ultimele fiind la evenimente ca Street Delivery și Zilele Prieteniei Bergenbier.
CZB: Dacă ai avea o putere supraumană, care ar fi aceasta?
Bogdan (Nouă Ani Lumină): Majoritatea oamenilor și-ar dori să zboare și nu e greu de înteles de ce. Mulți consideră asta o fantezie sau o putere supraumană. Alții încearcă să facă asta prin diferite mijloace, noi încercăm să facem asta prin muzică.
RiCo pentru CZB: Ce înseamnă The Iron Cross pentru voi?
Andrei Cerbu (chitară, The Iron Cross): Numele trupei a venit de la faptul ca ne-au placut povestile despre cavalerii templieri ai caror simbol este Crucea de Fier (Iron Cross) iar eu sunt indragostit de chitara lui James Hetfield de la Metallica care se numeste ca si trupa noastra. Motiv pentru care mi-am customizat una aproape la fel…
RiCo pentru CZB: Câte concerte ați avut până acum?
Andrei Cerbu (The Iron Cross): Desi suntem o trupa cu o medie de varsta mica (la 14 ani), am reusit sa avem cateva concerte in Moldova in deschidere pentru Phoenix la Bacau, Piatra Neamt si Iasi; am mai cantat la Rm Valcea, Macin si multe concerte in Iasi. O sa cantam in deschiderea lui Iris si Trooper la sfarsitul lunii acesteia.
CZB: Puteți povesti despre o experiență interesantă avută pe drum cu formația?
Andrei Cerbu (The Iron Cross): Cea mai frumoasa amintire a fost atunci cand Nicu Covaci ne-a prezentat – pe toti – publicului de la Piatra Neamt si la sfarsitul concertului a urcat pe scena si a facut impreuna cu noi o reverenta publicului. A fost super tare.
CZB.ro: Cum s-a înființat formația?
Bogdan Lupu (baterist, Overtime): Totul s-a întâmplat într-o banală zi de miercuri, acum vreo jumătate de an, în timp ce așteptam tramvaiul. M-am întâlnit cu vărul unui prieten care a zis că repetă cu niște amici și ar avea nevoie de un baterist, și întrucât tocmai rămăsesem “liber de contract”, am acceptat, sub numele de Storm. Ulterior, componența trupei a suferit niște schimbări și am considerat că este necesar un “rebranding”, devenind Overtime.
CZB: Ce înseamnă Overtime pentru voi?
Bogdan Lupu (baterist, Overtime): După îndelungi dezbateri, ne-am decis asupra numelui Overtime deoarece sugerează energie, putere, și, în principal, rezistență – astfel exprimând faptul că putem cânta în prelungiri în timp ce restul sunt extenuați. Același mesaj este transmis și prin logoul trupei, de care m-am ocupat personal.
CZB: Ce consideri că ar trebui făcut pe plan local sau la nivel de regiune ca formații ca a ta să aibă o șansă în plus să fie descoperite și ascultate de un public mai larg?
Bogdan Lupu (Overtime): Proiectele ca acesta ajută foarte mult promovarea pe plan larg a trupelor și, totodată, cunoașterea altor persoane cu aceleași gusturi muzicale, astfel putând să ducă la înființarea unor noi trupe sau manifestări muzicale. Totodată, consider că promovarea unei trupe este responsabilitatea acesteia, în funcție de țelurile pe care membrii acesteia și le propun. Evenimentele de tip “open mic” sau “band battles” vor fi mereu cea mai simpla metoda de afirmare a unei trupe tinere.
CZB: Câte concerte ați avut până acum?
Cosmin Ionuț Manolache (baterie, Nightmarion): Pana acum, am depasit numarul de 20 de concerte. Este unul mic, dar un numar care va creste speram noi. Am avut concerte in zona Sucevei, cum ar fi la Vatra Dornei, Falticeni, Botosani dar si in afara acestei regiuni, cum ar fi la Iasi si Roman.
CZB: Puteți povesti despre o experiență interesantă avută pe drum cu formația?
Cosmin Ionuț Manolache (Nightmarion): Fiecare drum este interesant si plin de voie buna, de aceea orice drum pe care il facem impreuna e important. Ca situatie mai interesanta a fost una singura: amenda primita cand ne intorceam de la Iasi dupa ce am cantat la Zilele Prieteniei Bergenbier. Si desi toti eram tristi in urma acestui fapt, pana la urma am ajuns acasa razand de aceasta situatie.
CZB: Ce consideri că ar trebui făcut pe plan local sau la nivel de regiune ca formații ca a ta să aibă o șansă în plus să fie descoperite și ascultate de un public mai larg?
Cosmin Ionuț Manolache (Nightmarion): In primul rand sa nu mai existe ura dintre formatiile locale. In ziua de azi, daca exista mai multe trupe tinere intr-un oras, fiecare din ele incearca sa o doboare pe cealalta pentru a prelua ei suprematia. Si pana la urma, trupele supuse ajung sa se destrame, trupa dominanta se duce si ea – si intr-un final orasul va fi mort din punct de vedere muzical.
Ce ar fi bine să se facă ar fi ca trupele sa se ajute intre ele – si astfel vor ajunge sa creasca. In al doilea rand, mai exista si acea mentalitate la oameni, in special la tineri care se axeaza pe un singur gen muzical si nu vor sa mearga si la alte concerte, deoarece nu le place sau nu e genul lor, desi unii dintre ei nu au ascultat niciodata (n.a. alt gen muzical).
Cunoastem multe personae care considera rock-ul ca e un gen in care se tipa, se grohaie si se canta despre lucruri urate. Dar nici nu vor sa descopere si alte subgenuri ale acestuia. Iar apoi se intreaba de ce nu exista concerte in orasul lor. M-ar bucura foarte mult sa vad tinerii acestia mergand la concerte, dand bani pe bilet si sustinand trupele ce vin si urca pe scena. Daca lumea ar scapa de aceste defecte si retineri, trupele locale mici, care canta foarte bine, vor avea sansa sa ajunga mari, iar mesajele si muzica trupelor mari vor ajunge si la mai multe persoane.
CZB: Ce consideri că ar trebui făcut pe plan local sau la nivel de regiune ca formații ca a ta să aibă o șansă în plus să fie descoperite și ascultate de un public mai larg?
Cosmin Isar (Subliminal Damage): Pe plan local/regional credem că trebuie mai multă promovare şi mai multe evenimente specifice, deoarece o trupă nu poate exista fără public. Atâta timp cât există oameni dornici să asiste la astfel de evenimente se vor naşte trupe noi, competitive astfel încât să aibă scopul şi dorinţa de a lăsa ceva în urmă, nu doar cateva concerte nesemnificative.
CZB: Cine este idolul tău, și de ce?
Cosmin Isar (Subliminal Damage): Instrumental vorbind, deşi e chitarist, idolul meu este Chuck Schuldiner (Death) pentru că a reuşit să facă muzica să evolueze foarte mult într-un timp destul de scurt. Mereu ma întreb dacă ar mai fi trăit în zilele noastre, unde s-ar mai fi ajuns cu această evoluţie?
CZB: Care este ținta voastră ca formație?
Cosmin Isar (Subliminal Damage): Ţinta noastră ca formaţie este de a ajunge instrumentişti mai buni impreună şi de a reuşi să impulsionăm şi alţi oameni să facă acelaşi lucru.
După mai multe pauze şi schimbări de componenţă, trupa s-a cristalizat în forma actuală în anul 2010 sub numele de Focuri. Din această formulă a rezultat şi primul material discografic, Distant Path (Decembrie 2012), un EP autoprodus cu patru piese înregistrate în sala de repetiţii de către Cătălin Airinei (Phossilah).
Membrii actuali ai trupei sunt: Ovidiu Şindrilaru – voce şi sintetizator, Alin Cozma – chitară, Răzvan Murariu – bas şi Silviu Cozma – tobe. Focuri a participat în anul 2013 la concursul Wacken Metal Battle şi la Posada Rock Fest, unde a castigat marele premiu. In 2014, printre alte concerte, romaşcanii s-au calificat şi in finala concursului The road to Kavarna Rock.
În 2015 se înscrie la GBOB România și participă la Semifinala GBOB Moldova, unde cei prezenți vor avea ocazia sa asculte LIVE (in formula completa) doua piese de pe urmatorul material de studio Focuri.
Outstorm este o formație de rock alternativ din Iași, înființată în 2013. Debutul scenic al formației are loc în 11.APR.2014, la Pub S Bacău, în deschidere pentruGOD. Urmează concerte la Galați, Suceava, Iași, Stage Rock Festival Galați, Route68 Summerfest Gurasada, G Fest Iași și Zilele Nordului Dărăbani.
Se lucrează la primul album Outstorm, în Studioul de Bază din Iași, cu Vladimir Ivanov (Pinholes) la butoane.
Formația care iese în evidență prin baladele ei s-a înscris la competiția GBOB România 2015. Premii
• Locul 2 pe Brand New Stage la Route68 Summerfest (25.IUL.2014)
The Kryptonite Sparks (Botoșani)
The Kryptonite Sparks este un power-trio incandescent, care împletește ritmurile alternative, cu blues, funk, hard rock și avant-prog. De la prima suflare în 2010, formația din Botoșani reînvie aroma britanică avangardistă a anilor ’70 într-o manieră modernă și simbolistică. The Kryptonite Sparks a fost desemnată Best Alternative Newcomer la Galele METALHEAD Awards 2015.
Impresariată de Dark Side Booking Academy, trioul din Botoșani s-a aflat în primul turneu național, colindând drumurile țării weekend de weekend timp de trei luni de zile la începutul anului 2015.
Înscrisă la competiția GBOB România, am realizat următorul interviu prin email cu The Kryptonite Sparks.
Formația pop-rock din Bârlad s-a înființat în 2006. Ideea formației prinde contur în primăvara 2006, cand cei doi frați, Giulia Abaza (la voce) și Gino Abaza (la tobe) cântau în camera lor de zi. Ulterior, (basistul) Giovanni și (chitaristul) George Tătaru, foarte buni prieteni, li s-au alăturat.
Înca din 2008, trupa se află sub influența directă a firmei de management General Pro din Germania, datorită căreia au concertat la Dortmund și Bochum, au scos primul videoclip și au înregistrat primul album, intitulat Bloody Flowers (2013).
Albumul contine 10 piese proprii, în care vorbim despre dragostea adolescentină, speranța și frumusețea vieții. Este un album în mare parte optimist.După participarea la concursuri precum Maximum Rock Suport pentru Underground șiDynacord Cafe Music Talent în 2014, Got-X se înscrie la concursul GBOB România 2015.
În 11 mai 2015, Ahmet Alin (chitara ritm și solo) si Daniela Grigoriu (voce) au pus bazele unui proiect de Melodic Speed Metal. Dupa două schimbări de componență, în 24 august s-a găsit o formulă stabilă și s-a schimbat genul muzical în Speed Death Metal. Numele ales pentru proiectul ieșean este: DerzelaS.
CZB.ro: Ce înseamna DerzelaS pentru voi?
Alin Ahmet (chitara ritm și solo): Derzelas in mitologia Daca era privit ca Zeul vietii, vitalitatii si a sufletului. La fel ca melodiile compuse de noi, iti da pofta de viata, vitalitate pentru headbanging, pogo, wall of death si un suflet impacat ca a meritat efortul.
CZB: Ce consideri ca ar trebui facut pe plan local sau la nivel de regiune ca formatii ca a ta sa aiba o sansa în plus sa fie descoperite si ascultate de un public mai larg?
Alin Ahmet (Derzelas): In primul rand cred ca e vorba despre implicare, un ansamblu de eforturi comune de partea mai multor organizatori, sustinere din partea statului (a Ministerului Culturii), dar in primul rand este important ca pasiunea de a canta sa nu fie stinsa din cauza “orgoliilor” si a banilor.
CZB: De ce v-ati înscris la GBOB România 2015?
Alin Ahmet (Derzelas): Cred ca suntem in stare sa demonstram ceva – si vrem sa promovom, în plus, ca orice tanar de varsta noastra, pasiunea care arde pe scena de metal – si doar gandul la eroii nostrii din lumea metalului – ne va da mereu forta – si vrem sa facem si unshow, dar avem nevoie de timp si ideei. GBOB Romania mi se pare un concurs excelent pentru o mica deschidere si un inceput mai luminos plus avem nevoie de tot sprijinul care il putem castiga atat pe plan social cat si profesional.
În cei aproape 3 ani de activitate s-au bifat concerte și festivaluri și s-a colaborat cu artiști de talie internațională, precum Bogdan Ota. Formația organizează un concert caritabil anual în apropierea Crăciunului. Se lucrează intens la înregistrarea albumului de debut care se vrea să fie lansat în 2015.
CZB: Ce înseamnă Driftwood pentru voi?
Sergiu Ursu Dimidof (baterie, Driftwood): Cred ca erau cam 3-4 luni de repetitii deja, lucrurile incepeau sa se lege intre noi dar nu ne puteam spune in niciun fel. Desi probabil v-ati obisnuit cu nume care ascund filosofii ascunse, Driftwood e doar un nume care ne-a gadilat placut urechile si dupa o sedinta ad-hoc intr-o pauza de tigara ne-am hotarat sa il folosim.
CZB: Care este ținta voastră ca formație?
Sergiu Ursu Dimidof (Driftwood): Imi doresc sa plec dimineata la serviciu si sa ascult la radio Driftwood. Intr-o lume utopica, cel putin din punctul meu de vedere, asta ar trebui sa se intample deja. Inca visez la ziua in care vom putea sparge gheata in sensul asta.
Pornita ca o inițiativă in anul 2011, formatia s-a dezvoltat treptat, astfel incat in 2012 a inceput sa fie prezenta in cadrul manifestarilor locale din municipiul Tecuci. La prima participare la Festivalul national Muzritm (Vatra Dornei, 2012) ocupa locul 2. Dupa reiterarea succesului din anul precedent la acelasi festival Muzritm Vatra Dornei, la inceputul lunii august 2013, formatia hotaraste adoptarea unei forme juridice si organizarea primului spectacol propriu.
RiCo (CZB): Cum v-ați ales numele? Ce înseamnă ATRIVM pentru voi?
Roakerul (ATRIVM): Întrucât în acea perioadă membrii trupei erau Alex Bararu (zis Micuțu) – tobe, Adi Top – clape, Alex Toma – chitară, Vlad Pascu – chitară şi Minu Hristudor (zis Silent One) – chitară bas, a apărut ideea anagramei iniţialelor, ieşind „A-trei, V, M” rezultând Trupa ATRIVM. Prin plecarea lui Alex Toma şi intrarea mea în trupă, ne-am păstrat o vreme cei trei „A”. Ca simbolistică am dorit sa fie lumina oferită din inimă, atriumul roman – deschiderea basilicilor către lumină – fiind indicat prin inlocuirea literei latine „U” cu mai puţin uzitatul dar prezent în Roma antică „V”, fără să uităm că principalele camere ale inimilor noastre, cele care pompează spre organism esenţa vieţii, sunt atriile – sau într-un tot unitar, cum ne place să interpretăm „ATRIVM”!
CZB: Câte concerte ați avut până acum; în ce localități?
Roakerul (ATRIVM): Suntem o trupa nouă, dar am încercat să fim cât mai activi. Putem spune că avem 2 ani de activitate în aceasta formulă şi am ieşit atât în oraşul nostru cât şi în afară cât am putut de mult. Nu am putea spune de cate ori am cântat în Tecuci, dar spunem cu siguranţă că primul „concert” propriu, organizat de noi, a fost în august 2013. Am mai căntat la Vatra Dornei, la Întorsura Buzăului, la Moieciu de Sus, la Bârlad, la Galaţi, şi am reuşit să cântăm şi la Bucureşti.
CZB: Ne puteți povesti o experiență interesantă avută pe drum cu formația?
Micutzu’ (ATRIVM): Cred că cea mai plăcută amintire e întoarcerea de la festivalul din Întorsura Buzăului. Am mers destul de greu spre Tecuci, drumul fiind aglomerat, astfel că am ajuns pe Oituz pe înnoptate. Am hotarât atunci – pentru că tot aveam şi echipament de campare la noi – să ne facem tabăra pe valea Oituzului. În noapte, când ne distram, cântam şi râdeam împreună, au început să sune telefoanele (inclusiv al domnului Gheorghe) alarmaţi fiind cei de acasă că nu mai apărem. Am omis cu toţii să îi anuntăm …noi ne distram de minune.
Global Battle of the Bands (Bătălia Mondială a Formațiilor) susține și promovează muzica ORIGINALĂ, interpretată LIVE. GBOB este cea mai mare competiție de gen din lume, fiind organizată anual în peste 30 de țări, pe 5 continente. Semifinala pentru Moldova va avea loc pe data de 19 septembrie 2015, de la ora 19:00, in Underground Pub. Bătălia începe! O formație se va califica la Finala Națională GBOB România 2015.
Semifinala GBOB Moldova: Juriul și Premiile
JURIUL: Valuța Murariu (58, organizator de evenimente, și directoarea Casei Municipale de cultură din Dorohoi) ; Petru Vasile (25, online marketing specialist la BRAVOnet.ro, București); Mihai Emanuel Sterpu (alias Emi Arhicon, 34, director artistic la Pub S4, Bacău); Ștefan “Bobby” Stroe (34, organizator de evenimente la Suceava și director artistic la Aquarius Center, din Câmpulung Moldovenesc); Richard Constantinidi (46, director național GBOB România, președintele juriului, Cluj-Napoca).
PREMIILE: Pe lângă cele două locuri oferite la Finala Națională GBOB, se mai oferă:
- Premiul Getic Art Studio pentru înregistrarea unui EP, GRATIS, cu 3 piese în studio
- Premiul Getic Art Studio pentru două repetitii gratis la studio (care inseamna 70lei/4ore)
- Premiul Getic Art Studio pentru o reucere de 10% tuturor formațiilor înscrise în concurs care doresc să înregistreze un EP de trei piese
- Premiul Aquarius Center: o cântare de club la Câmpulung Moldovenesc
- Premiul Pub S4: o cântare de club la Bacău
- Premiul Aby Stage Bar: o cântare de club la Râmnicu Vâlcea
- Premiul Underground Pub: o cântare de club la Iași
INFO
Underground Pub
Galeriile comerciale Stefan cel Mare – demisol (jos la spirala)
Email: contact@undergroundpub.ro
Program: zilnic: 20:00 – 6:00