Sebastian Bach

Sebastian Bach este sarbatoritul de azi de la Power Play. Nu e vorba despre compozitorul austriac, ci despre fostul solist al trupei Skid Row.

Pe numele sau adevarat Sebastian Philip Bierk, el s-a nascut pe 3 aprilie 1968 in Freeport, Bahamas. Kid Wikkid Madam X , Herrenvolk  sau VO5 sunt cateva din trupele in care a cantat inainte de a se alatura la 18 ani celor de la Skid Row. Rebelul vocalist i-a impresionat pe colegii sai prin vocea puternica, timbrul original si miscarea scenica cu care a facut multe “victime” in randul publicului feminin.

Sebastian_Bach

Imediat dupa venirea sa in trupa in 1986, Sebastian a plecat cu acestia intr-un turneu prin cluburi. Apoi, dupa ce chitaristul Dave Sabo a considerat ca trupa e destul de “sudata”, s-a intrat in studio cu ajutorul lui Jon Bon Jovi si s-a tras albumul de debut. Un album excelent care a aparut pe piata abia in 1989, deoarece baietii de la Skid Row au vrut ca tot materialul sa sune excelent. Impresionat de munca acestora, Jon Bon Jovi i-a luat in deschiderea turneului american, iar reactiile pozitive n-au intarziat sa apara. Totusi criticii au avut de comentat  la adresa vocalistului Sebastian Bach, mai ales din cauza faptului ca acesta venea in concert cu tot soiul de tricouri cu mesaje rasiste sau discriminatorii. Insa nimic nu avea sa opreasca tavalugul rock al celor de la Skid Row, invitati sa cante peste tot. Single-urile “Youth Gone Wild,” ,”18 and Life” sau “I Remember You” au intrat in Top 10, insa un eveniment nefericit avea sa aduca publicitate negativa din plin grupului : la un concert din Springfield, Sebastian Bach a fost lovit in cap de o sticla aruncata din public. Incercand sa o arunce inapoi inspre vinovat, Sebastian Bach nu a reusit decat sa raneasca o fata care nu avea nicio legatura cu incidentul. In urma acestei intamplari Sebastian Bach a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare si la plata unei amenzi destul de consistente.

Pe fondul consumului de droguri si alcool, Sebastian Bach a devenit din ce in ce mai turbulent, iar miscarile si gesturile sale tot mai vulgare. In 1991 a aparut la MTV cu un tricou pe care scria “AIDS Kills Fags Dead” starnind proteste vehemente din partea asociatiilor pentru drepturile homosexualilor din Statele Unite. Albumul “Slave To The Grind” a fost primit insa foarte bine, iar publicitatea negativa din jurul vocalistului s-a transformat intr-un punct de atractie pentru rockerii din toata lumea. Dupa 4 ani in care au scos doar un EP cu preluari, urmatorul album Skid Row apare in 1995 insa reactiile nu sunt din cele mai bune; amestecul de stiluri fara prea mare legatura cu ceea ce cantasera ei inainte, nu le-a adus fani noi si in plus i-a indepartat pe cei vechi. Drept urmare Sebastian Bach a fost dat afara din grup, iar trupa a reusit de atunci sa mai scoata pe piata doar un singur album – in 2011 – care a trecut neobservat.

Sebastian Bach a continuat sa cante solo dupa ce a plecat din Skid Row, ajutat de mai multi muzicieni si a scos pe piata sase albume, destul de bine primite de public, mai ales datorita faptului ca a schimbat stilul spre un hard-rock mai matur, cu influente heavy si progressive: The Last Hard Men, 1997 Bring ‘Em Bach Alive!, 1998, Bach 2: Basics, 2001, Finding My Way in 2005, Angel Down in 2007 si Kicking & Screaming in 2011.

Astazi, la Power Play il ascultam pe Sebastian Bach cu Skid Row  si unul din hit-urile lor : 18 And Life !

http://www.youtube.com/watch?v=LAQq72ULF_g

Autor: Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: