Seara de film german: ”Oh boy. O cafea la Berlin”

Centrul Cultural German Iaşi și spațiul cultural hibrid Art+Design continuă seria de proiecții în aer liber din cadrul Serilor de Film German. Astfel, miercuri, 9 septembrie 2020, de la ora 20:00 va fi prezentat filmul Oh Boy, din anul 2012, in regia lui Jan Ole Gerster.

Durata totala a filmului este de 83 de minute si va fi subtitrat in limba romana, iar proiecția are loc în aer liber, pe terasa Substance (Art+Design, Bd. Carol I nr. 4, corp A).

Sinopsis: Nico Fischer, in virsta de douazeci de ani, a renuntat cu ceva timp in urma la studii. De atunci, el traieste de la o zi la alta, hoinareste neincetat pe strazile orasului sau, si se minuneaza de oamenii din jurul lui. Niko este un observator si ascultator, caruia oamenii ii spun povestile lor. Cu o curiozitate linistita observa cum fac ei fata cotidianului. Pina intr-o zi turbulenta cind prietena lui il paraseste, tatal sau ii taie alocatiile lunare, iar un psiholog il diagnosticheaza cu „dezechilibru emotional”. O frumusete stranie pe nume Julika il confrunta cu ranile trecutului comun, noul sau vecin ii trateaza inima ranita cu chiftele si in tot orasul, se pare ca nu mai este de gasit o cafea „normala”.
Oh boy (aka A Coffee in Berlin) a fost numit astfel dupa unul din versurile cintecului A Day in the Life, interpretat de John Lennon, in semn de tribut pentru formatia The Beatles.

Filmat, aparent, fara un stil anume si in format digital alb-negru, tragi-comedia Oh Boy spune in episoade turbulente de 24 de ore detalii din viata unui tinar la finalul careia nimic nu va mai fi la fel ca inainte. Cu filmul sau extraordinar de debut, Jan Ole Gerster reuseste sa aminteasca de marile exemple cinematografice, fara insa a le exploata: de lucrarile timpurii ale lui Woody Allen, de filmul After Hours a lui Martin Scorsese, dar si de filmele svabe de la sfirsitul anilor ‘60. In ciuda tuturor modelelor identificabile, Gerster a dezvoltat o tehnica unica, pe care o pastreaza de la primul si pina la ultimul cadru.

Jan Ole Gerster este un regizor si scenarist german. S-a nascut in anul 1978, in orasul Hagen din Germania. A studiat la „German Film and Television Academy” din Berlin, iar filmul de fata a fost prezentat ca lucrarea de licenta si, totodata, a reprezentat debutul sau regizoral. Este cunoscut pentru scurtmetrajul din omnibus-ul Deutschland 09 – 13 kurze Filme zur Lage der Nation (2009) si singurul sau film documentar Der Schmerz geht, der Film bleibt (2004). Momentan, acesta isi continua activitate de regizor in tara natala.

Filmul a fost multipremiat, primind nominalizari si premii pentru „Cel mai bun regizor” si „Cel mai bun scenariu” la festivaluri precum Bavarian Film Awards, Bratislava International Film Festival, ChlotrudisAwards, European Film Awards, German Film Awards, German Film Critics Association Awards, Hawaii International Film Festival, Munich Film Festival, Germany New Faces Awards, Oldenburg Film Festival, Potsdam Sehsüchte, Austria Romy Gala, Sofia International Film Festival, Sydney Film Festival, São Paulo International Film Festival, Tallinn Black Nights Film Festival si Zurich Film Festival.

INFO

Centrul Cultural German

Str. Lascar Catargi nr. 38, Iasi

Telefon: 0040-232-214051

E-mailinfo@kulturzentrum-iasi.ro

Web: www.kulturzentrum-iasi.ro

FBwww.facebook.com/DeutschesKulturzentrumIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: