Se lanseaza primul traseu cicloturistic din zona Miroslava

cicloturism_uricani_mirosla

Asociatia ProBikeAddiction lanseaza sambata, 2 mai 2015 primul traseu de cicloturism in zona Miroslava, care leaga Padurea Uricani de Palatul Sturdza. Traseul are aproximativ 14 kilometri, dintre care 6 kilometri, prin Padurea Uricani, printr-un labirint de poteci inverzite.

Portiunea de padure este perfecta pentru practicarea cicloturismului in familie, gradul de dificultate usor, siguranta deplasarii, frumusetea naturii si posibilitatea de a intalni caprioare, iepuri salbatici sau ulii, vor intregi experienta regasirii Iasului dintr-un punct de panorama mai putin cunoscut. Este un traseu care merita parcurs, mai ales in zilele insorite. Fiind vorba insa despre un itinerariu printr-o rezervatie naturala, incurajam respectarea unor reguli de bun simt prin care sa pastram natura asa cum este – frumoasa si nealterata“, a declarat Ioana Popa, presedintele Asociatiei ProBikeAddiction, initiatoarea proiectului.

Traseul se continua pe sosea pana la Palatul Sturdza, monument istoric de arhitectura nobiliara din secolul al XVIII-lea, care in prezent gazduieste Muzeul de Etnografie si care se afla in incinta curtii Grupului Scolar Agricol “Mihail Kogalniceanu”.

Ecologizarea, amenajarea si marcarea traseului au durat mai bine de 3 luni, timp in care au fost obtinute si toate aprobarile necesare. Traseul este semnalizat printr-o pictograma de culoare albastra care reprezinta o bicicleta, pe un fond alb. Sensul de mers si intersectiile sunt semnalizate prin sageti, tot albastre – culoarea recunoscuta pe plan international pentru a fi folosita in cazul traseelor de cicloturism de dificultate redusa. La intrarea in padure este amplasat un panou informativ care contine date despre traseu, descrierea obiectivelor turistice pe care le parcurge, precum si a unor obiective aflate in imediata apropiere, reguli de comportament in incinta rezervatiilor naturale, precum si harta zonei.

Lansarea traseului de cicloturism va avea loc sambata 2 mai, incepand cu ora 11, punctul de intalnire fiind Centrul de Informare Turistica Miroslava, aflat in centrul comunei, in apropierea primariei. Primii 100 de participanti vor primi si surprize de la partenerii nostri. Mentionam ca itinerarul propus nu se adreseaza sportivilor experimentati, ci vizeza in mod special latura de relaxare a practicarii ciclismului. Astfel traseul se potriveste celor care vor sa pedaleze cu familia si copiii, intr-un loc sigur, persoanelor pasionate de natura (padurea Uricani), cultura (Palatul Sturdza) si traditii (muzeul etnografic din incinta palatului Sturdza) sau celor ce vor sa se relaxeze mergand pe bicicleta. Le multumim mult tuturor voluntarilor care ne-au ajutat in acest proiect si au muncit cu noi si cate 8 ore pe zi ca sa ducem in timp util la bun sfarsit amenajarea acestui traseu“, a declarat Cristian Amariutei, cofondatorul ProBikeAddiction.

Ideea marcarii unui traseu destinat parcurgerii sale pe bicicleta a venit pornind de la o intrebare pe care o primim des din partea cursantilor nostri de la atelierele saptamanale de invatat mersul pe bicicleta „Eu unde pot pedala in Iasi?”. Posibilitatile sunt reduse si multi dintre potentialii ciclisti sunt descurajati de nesiguranta de pe sosele si volumul mare al traficului. Proiectul “Descopera Codrii Iasului pe bicicleta” vine astfel ca un raspuns la nevoile iubitorilor de mers pe bicicleta din Iasi si face parte dintr-o serie de actiuni ample gandite de ProBikeAddiction care au drept scop promovarea ciclismului prin folosirea bicicletei atat ca mijloc reacreational, cat si ca mijloc de transport. In plus, din experienta stim ca cicloturistii sunt motivati de un mix de elemente: natura, oportunitatea de a se relaxa si de a se socializa. De aceea, noi organizam periodic ture ghidate de cicloturism“, a mai spus Ioana Popa, presedintele Asociatiei ProBikeAddiction.

Proiectul ProBikeAddiction”Descopera Codrii Iasului pe bicicleta”, in cadrul caruia a fost marcat si amenajat traseul  este finanțat de TRANSGOR LOGISTIK, prin Fundația Comunitară Iași si se deruleaza in parteneriat cu Centrul de Informare Turistica Miroslava, cu sprijinul Directiei Silvice Iasi si a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

CARACTERISTICI TRASEU

Caracteristicile traseului de cicloturism Tunelul verde Uricani – Palatul Sturdza Miroslava:  Traseu liniar, marcat în dublu sens; Grad de dificultate: ușor; Lungime: 13 km, dintre care 6 km prin pădurea Uricani; Tip suprafața de rulaj: șosea, drum forestier, poteca; Cicloturism în familie – recomandat în porțiunea de pădure; Atenție sporită la porțiunea de șosea –  nerecomandată minorilor care nu sunt însoțiți de părinți. Șoseaua este îngustă și circulată; Marcaj: pictogramă bicicletă albastră pe fond alb, sageti de ghidaj albastre.

DE VAZUT

Cele mai importante obiective de pe traseul marcat sunt Padurea Uricani si Palatul Sturdza.

Situl de importanţă comunitară ROSCI0181 Pădurea Uricani este important din punct de vedere botanic fiind identificați şi patru hibrizi interspecifici de stejar care ating stadiul de maturitate. Toate aceste specii hibride îmbogăţesc valoarea genetică a pădurii.   În acest sit forestier stratul arborilor este reprezentat de stejar pedunculat, care este dominant, gorun, frasin, tei, cireș. Pe lângă speciile enumerate anterior se întâlnesc arțarul tătăresc, jugastrul. Stratul arbuştilor este dominat de porumbar, păducel, soc negru, lemn câinesc, sânger.

Fauna sitului este caracteristică regiunii de deal, dintre amfibieni fiind semnalat broasca râioasă de pădure și brotăcelul. Mamiferele sunt reprezentate de căprior, mistreţ, vulpe, pisică sălbatică. În sit a fost observată şi o insectă de interes comunitar, rădaşca. Dintre păsările prezente în zonă amintim şorecarul comun, huhurezul mic, ciocănitoarea pestriţă mică, ciocănitoarea pestriţă mare. (descriere aprobata de Directia Silvica Iasi)

Palatul Sturdza a fost construit de boierul Alecu Balș în 1796 cu scop de reședință. Clădirea a fost cumpărată ulterior de prințul Mihail Sturdza și transferată în ceea ce avea să fie prima școală superioară de învățământ cu profil agricol din România. Institutul pentru Fii Nobili a luat ființă la 24 octombrie 1831, iar printre absolvenții primei promoții de aici s-a aflat și Mihail Kogălniceanu.

La inceputul secolului XX, palatul s-a aflat in proprietatea principesei Olga Sturdza, care a infiintat aici un orfeinat. Ulterior, in 1919 s-a deschis Scoala Superioara de Agricultura de la Miroslava, iar principesa a donat in 1946 palatul si toate dependintele statului, acestea devenind proprietatea Scolii Agricole.

În prezent, palatul Sturdza adăpostește un muzeu etnografic de mare valoare,  cu exponate constând în porturi populare adunate din lăzile de zestre din Miroslava și împrejurimi. În această clădire mai pot fi admirate exponate din vremea când funcționa Institutul pentru Fiii de Nobili, manuale ale vremii, scrieri, colecții de arme, precum și o colecție impresionantă de oale și străchini de lut, aparținând culturii Cucuteni. In 25 de ani, profesorul Dumitru Bunea a strans peste 5000 de exponate, ceea ce a transformat muzeul de la Miroslava “in cel mai mare muzeu etnografic scolar din Romania”. Photo credit: ProBikeAddiction si Stefan Pilat (Rezervatia Forestiera Uricani)

Proiectul ProBikeAddiction”Descopera Codrii Iasului pe bicicleta”, in cadrul caruia a fost marcat si amenajat traseul  este finanțat de TRANSGOR LOGISTIK, prin Fundația Comunitară Iași si se deruleaza in parteneriat cu Centrul de Informare Turistica Miroslava, cu sprijinul Directie Silvice Iasi si a Agentia Nationale pentru Protectia Mediului.

Daca va abateti putin de la traseu,  zona va ofera si alte locuri si monumente care merita vizitate. Iata cateva dintre ele:

  • Biserica de lemn ”Sf. Gheorghe” din Vorovesti – drum frumos, de dificultate medie, cu urcușuri și coborâri, printre case tradiționale  (la aprox. 6 km de Pădurea Uricani);
  • Podgoria Uricani  – se poate vedea in partea dreapta din punctul de belvedere al traseului cicloturistic. Centrul viticol Uricani este unul dintre cele mai nordice puncte unde se produc vinuri rosii de calitate inalta;
  • Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” Miroslava, din apropierea Palatului Sturdza (în curtea Liceului Agricol ”M. Kogalniceanu”, pe dreapta, înainte de a ajunge la Palatul Sturdza, aflat în aceeași curte);
  • Zona de belvedere spre Iași și satul Găureni ( drum satesc cu o lungime aprox. 1.3 km, aflat vis-a-vis de Pădurea Uricani).

INFO

ProBike Addiction

Web: www.probikeaddiction.ro

FB: www.facebook.com/Probikeaddiction

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: