Se lanseaza Google Drive?!

Serviciul/unealta/facilitatea/spatiul de stocare in cloud (alegeti voi!)  botezat Google Drive este realitate si pregatit de lansare,  afirma cei de la Next Web.

google-drive

Daca zvonurile sint adevarate, in curind Google Drive va fi realitate. Foarte curind!

Site-ul arata intr-un articol publicat pe 16 aprilie ca a primit de la un partener Google un material brut care prezinta citeva dintre specificatiile viitorului Google Drive: un spatiu gratuit de stocare de 5 GB, adresa la care va fi disponibil http://drive.google.com ( acum adresa returneaza mesajul ”Not Found” 404 error) si data de lansare aproximativa, saptamina viitoare – cei de la The Next Web pariaza pe ziua de joi.

5 GB spatiu de stocare, accesibil de oriunde cu pretul unei inscrieri nu este deloc o afacere  rea. Desigur, daca veti dori un spatiu mai mare trebuie sa platiti. Dropbox, principalul concurent al gigantului american pe acest segment ofera 2 GB gratuit si taxeaza un spatiu suplimentar de 50 de GB cu 9,99 dolari/luna sau 99 dolari/an. Varianta de 100 GB costa 19,99/luna si 199 de dolari/an.

Daca Google Drive va putea fi vazut si ca un drive separat atit sub Windows cit si sub OS X, ramine de vazut. Se presupune ca vom putea accesa fisierele de pe Google Drive pe un calculator, telefon sau tableta prin intermediul unui browser iar modificarile facute vor fi vizibile imediat pe oricare dispozitiv. Despre suportul pentru iOS in raport cu platforma Android iarasi nu se stie nimic, doar ca platforma Android ofera deja suport pentru editarea documentelor specific modului in care va functiona Google Drive.

Teoretic, un spatiu gratuit de 5 GB multi-platforma ar fi o jucarie excelenta. Pe de alta parte, Google ofera deja tone de spatiu de stocare prin intermediul celorlalte aplicatii ale sale fara a cere ceva din partea utilizatorului. Face banii bagindu-si ”degetelele digitale” prin lucrurile noastre ( intr-o masura mai mare sau mai mica, in functie de setarile noastre de confidentialitate) si folosind ceea ce gaseste pentru a ne livra reclame create dupa chipul si asemanarea noastra. Nu este foarte clar cum vor monetiza aceasta versiune gratuita Google Drive dar experienta de pina acum ne sugereaza ca vor ”vizualiza” intr-un fel sau altul ceea ce depozitam, iar asta s-ar putea sa-i faca mai reticenti pe unii dintre noi.  O alta intrebare este daca Google Drive se va integra cu alte aplicatii, cum ar fi Google Docs sau Google Play. Nu stim, vom vedea!

Ceea ce ne intereseaza este raspunsul la cea mai mare intrebare dintre toate: Cit va fi de fiabila? Apropo de fiabilitate, iata ce spunea Harry McCracken, CEO Dropbox: <<ceea ce isi doresc oamenii cu adevarat nu este spatiul gratuit… E libertatea de a-ti lua laptopul sau tableta, de a le arunca in riu stiind ca nu pierzi nimic, totul ramine acolo, in cloud. De aceea Dropbox se prezinta ca fiind compania care iti garanteaza ”linistea interioara”>>

In privinta fiabilitatii, Google are o pozitie de necombatut. De cite ori vi s-a intimplat sa nu functioneze Gmail sau Google Docs? De cite ori ati pierdut date stocate prin intermediul uneia dintre aplicatiile Google? Daca tastati ” date piedute gmail” rezultatul va fi unul singur si dateaza din februarie 2011. Insa, datorita backup-urilor la backup-uri se pare ca doar 0,2% dintre utilizatorii Gmail au pierdut cu adevarat datele cu ocazia acelei caderi de sistem. E mult sau putin?

Vom afla raspunsuri la toate aceste intrebari, saptamina viitoare. Sau cel putin asa speram. Ne vedem joi, cum ar spune cei de la The Next Web!

Sursa: techland.time.com, thenextweb.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , ,

Scrie un comentariu: