Scurtmetrajul ”O scurtă istorie Astra Film” nominalizat la Premiile Gopo

o-scurta-istorie-astra-film

Filmul ”O scurtă istorie Astra Film” este un proiect cultural inedit care marchează povestea celor 20 de ani ai primului festival internaţional de film documentar din România, Astra Film Festival. Filmul este nominalizat la Premiile Gopo 2015 pentru cel mai bun scurtmetraj documentar.

Regia: Carmen Lidia Vidu. Narator: Dumitru Budrala. Montaj: Cristina Baciu.

20 de ani înseamnă o întreagă istorie şi o vârstă respectabilă pentru un festival. Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival, reconstituie cele mai savuroase episoade din culisele organizării festivalului de la Sibiu.

Aflaţi cum la prima ediţie a festivalului termenul de sponsor era echivalent cu pomana; ideea de voluntariat în România era o noutate, la prima ediţie a festivalului colaborându-se cu voluntari veniţi din străinătate; contactele şi relaţiile pentru festival se făceau direct sau cel mult prin scrisori redactate la maşina de scris şi trimise prin poştă; iar o mare parte din publicul festivalului era format din studenţi veniţi cu autostopul din alte oraşe ale ţării, dar şi din Polonia, Serbia sau Ungaria.

Chiar dacă oamenii, mentalităţile, mediile de comunicare, puterea de propagare a informaţiei sunt complet schimbate în 2013 faţă de 1993, rămâne constantă emoţia întâlnirii – cu celălalt, prin film, în sala de proiecţie şi în afara ei, întâlnirea breslei cu publicul – iar aceasta creionează spaţiul unic al reflexiei prin film documentar, numit Astra Film.

Cei mai buni ambasadori ai României în aceşti 20 de ani tulburi au fost, indubitabil, cinemaul românesc şi unele proiecte culturale, dar succesele s-au datorat exclusiv eforturilor individuale. A venit timpul ca legislaţia, managementul culturii, al filmului, să fie ajustate în aşa fel încât să sprijine în mod real acest segment performant al societăţii româneşti, dar pentru acest lucru este nevoie de oameni capabili.”, a declarat Dumitru Budrala, director Astra Film Sibiu.

INFO

www.premiilegopo.ro/nominalizari/2015

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: