Scurta istorie a zgarie-norilor

De la cladirea de 10 etaje care a marcat inceputul epocii zgarie-norilor, la Empire State Bulding si pana la turnul de 837,9 m din China,  turnurile au continuat sa se inalte tot mai sus catre cer.

Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume (deocamdata): 829, 9 m

1855 - Sir Henry Bessemer a brevetat o metoda accesibila de productie in masa a otelului: suflarea oxigenului peste barele incandescente de fier pentru a indeparta impuritatile. Aceasta inventie a schimbat de la baza regulile arhitecturii.

1857 - O cladire inalta nu ti se mai pare extraordinara atunci cand trebuie sa urci pe scari. Elisha Otis a facut zgarie-norii mult mai accesibili construind primul lift de pasageri sigur in exploatare la magazinul E.V. Haughwout din New York.

1885 - Cu o inaltime de 10 etaje, cladirea Chicago Home Insurrance nu este cea mai inalta cladire din oras. Este insa prima la care s-a folosit otel la structura de rezistenta a cladirii si care poate fi numita zgarie-nor.

1903 - Un reporter din Cincinnati a petrecut o noapte intrega asteptand prabusirea cladirii Ingalls de 15 etaje, prima la care s-a folosit betonul armat. Cladirea inca exista. Reporterul, nu!

1931 - New York a atins excelenta cu Empire State Bulding, terminata in 410 zile. Minunatia construita in stil Art Deco a fost prima cladire de peste 100 de etaje; a fost cea mai inalta cladire din lume pana in 1972.

1933 - Empire State Building a devenit cu adevarat cunoscuta la 2 ani de la finalizarea constructiei, odata cu filmul King Kong, in care gigantica gorila se catara pana in varful acesteia gasindu-si moartea. In remake-ul din 1976, Kong are parte de aceeasi soarta la World Trade Center.

1972 - Cladirea de 110 etaje a Turnului Nordic din complexul World Trade Center a depasit in inaltime Empire State Building. Un an mai tarziu, Turnul Sudic devine a doua cea mai inalta cladire din lume.

1973 - Turnul Sears din Chicago devine cea mai inalta cladire din lume, varful sau ridicandu-se la 442.26 m deasupra solului. In 2009 cladirea isi schimba numele in Willis Tower si capata balcoane retractabile realizate integral din sticla.

1974 - Este o pasare. Este un avion. Este ... un francez. Acrobatul Philippe Petit merge, danseaza si se odihneste pe un cablu intins intre cele doua turnuri World Trade Center, la 400 de m deasupra strazilor din New York. Intors la sol este arestat - insa politia renunta la acuzatii.

1998 - Cu o inaltime de 452 m Petronas Twin Towers din Kuala Lumpur, Malaezia devine cea mai inalta cladire din lume. Turnurile sunt conectate printr-un pod aflat la inaltime si care poate fi retras in cazul unor vanturi puternice.

2004 - Taiwanul ridica Taipei 101, cea mai inalta cladire din lume, 509 m. Alte recorduri pe care le detine: cel mai mare ceas cu cadran solar si cel mai rapid lift (37,7 mph)

2010 - Dominatia Taiwan-ului nu a durat decat 6 ani. Burj Khalifa, de 829,8 m domina intregul Dubai si preia coroana celei mai inalte cladiri din lume.

2013 - Broad Sustainable Building vrea sa construiasca Sky City One in Changsha, China in doar trei luni. Cladirea ar urma sa atinga 837,90 m. Lucrarile ar fi trebuit sa inceapa in ianuarie insa au fost amanate pana in luna iunie. Pe data de 25 iulie s-a anuntat sistarea lucrarilor de catre autoritati deoarece cladirea nu ar fi primit autorizatiile necesare.

Sursa: www.popularmechanics.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: