Afișul sălii mici a Teatrului Luceafărul s-a îmbogățit cu un nou titlu extrem de popular: “Scufița Roșie”. Inspirat de povestea Fraților Grimm, spectacolul readuce în atenție un personaj clasic, care, în ciuda vârstei sale literare considerabile, continuă să se mențină în atenție.
- joi, 14 aprilie 2022, ora 09:30 – sala mica, Teatrul Luceafarul Iasi
Pentru scenă, pățaniile “Scufiței Roșii” au fost rescrise de regizorul Constantin Brehnescu în acord cu spiritul copilăriei de azi. Ideea traseului de maturizare a Scufiței prin parcurgerea drumului către bunica sa este completată de aceea a descoperirii lumii și a naturii înconjurătoare.
Realizatorii au atenuat cu intenție latura fioroasă a Lupului, transformându-l într-un Lup albastru. Întregul scenariu are o muzicalitate aparte, întrucât a fost scris în versuri, iar ritmurilor versificate li s-au adăugat cele din partiturile compuse de Radu Sanduloviciu. Scenografia este realist-naivă, dinamică, decorul și păpușile fiind imaginate de Constantin Butoi.
Constantin Brehnescu a închipuit spectacolul ca un recital actoricesc susținut de Ioana Iordache și Claudiu Gălățeanu, care interpretează o suită surprinzătoare de personaje, în total opt. Cei doi actori au momente de joc la vedere și de mânuire a păpușilor cu tijă sau gen Muppets. În spatele paravanului, acolo unde privirea publicului nu răzbate, în timpul reprezentațiilor este o activitate intensă a tehnicienilor de scenă. Regizorul tehnic Luca Loredana, recuzitera Adina Miru și mașinistul Bogdan Carp susțin eforturile actorilor prin acțiuni de sprijin. Partea de sonorizare e asigurată de Iulian Hardon, iar la lumini se află Mihai Giurgi și Cătălin Sadovschi.
“De ce Scufița Roșie? Un răspuns ar fi că am dorit să punctez, prin câteva întâmplări, primii pași ai unui copil în cunoașterea lumii înconjurătoare. Este, dacă vreți, mica (sau marea) aventură a vieții în care intră, curajos, personajul amintit! Scufița Fraților Grimm devine Scumpița echipei de realizatori. Așa o alintăm noi și, sperăm, și publicul.“, precizează regizorul spectacolului.
Dramatizare și regie: Constantin Brehnescu. Scenografie: Constantin Butoi. Muzica: Radu Sandulovici. Distribuția: Ioana Iordache, Claudiu Gălățeanu
BILET
Pret bilet: 9 lei. Biletele se pot achiziționa de la casieria teatrului (marți, miercuri, joi, vineri, între orele 10-14; duminică, orele 9,30-13) sau online (www.bilet.ro).
Conform prevederilor legale, participarea este permisă cu 30% din capacitatea maximă a spațiului doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
INFO
Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi
Fondat: 1949, Finanţator: Consiliul Judeţean Iaşi
Adresa: str. Grigore Ureche nr. 5 Iaşi
Telefon: 0232-212662
E-mail: teatrul_luceafarul@yahoo.com