Scriitorul sloven Boris Pahor si istoricul Neagu Djuvara in dialog la Bucuresti

djuvara_pahor

Joi, 15 noiembrie 2012, la sediul Bibliotecii Nationale a Romaniei (Bd. Unirii nr.22, Sala Mare de Conferinte), va avea loc, incepand cu ora 17.30, o dezbatere cu tema „Prin prisma centenarilor: identitate, libertate, democratie“. Celebrul scriitor sloven Boris Pahor il va avea ca interlocutor pe istoricul roman Neagu Djuvara.

O expozitie care cuprinde volume semnate de Boris Pahor va fi prezentata, in deschiderea intalnirii, in holul Bibliotecii Nationale, de Carmen Musat, redactor-sef al revistei Observator cultural.

BORIS PAHOR
Scriitor sloven, cu cetatenie italiana (n.1913), autor a numeroase romane cu tenta autobiografica, Boris Pahor este unul dintre cei mai importanti scriitori sloveni contemporani, fiind nominalizat la Premi Internacional Catalunya in 2011 si candidat la Premiul Nobel pentru literatura.
Martor al evenimentelor din Italia fascista, scriitorul a fost deportat, in 1944, in lagarele naziste din Alsacia (Natzweiler-Struthof) si Germania (Dachau, Mittelbau-Dora, Bergen-Belsen), aceste experiente constituind tema predilectica a multora dintre operele sale. Scriitor angajat, Pahor a luptat prin intermediul scrierilor sale impotriva oricarui tip de totalitarism, fie el fascist, nazist sau comunist, primind distinctia Legiunea de Onoare dupa publicarea in Franta a volumului Necropola (Pèlerin parmi les ombres), considerat un roman prin excelenta anti-nazist. Scriitorul a fost distins, in acest an, la Strasbourg, cu medalia de aur a orasului pentru demnitatea si constiinta sa, manifestate printr-un formidabil devotament fata de cultura si limba slovena.

NEAGU DJUVARA
Istoric, diplomat, filosof, jurnalist si romancier roman, Neagu Djuvara (n. 1916 la Bucuresti, intr-o familie de origine aromana), si-a facut studiile la Paris, fiind licentiat in litere la Sorbona (istorie, 1937) si doctor in drept (Paris, 1940). Intrat prin concurs la Ministerul de Externe in anul 1943, este trimis de Maresalul Antonescu curier diplomatic la Stockholm in dimineata zilei de 23 august 1944, in vederea reluarii negocierilor de armistitiu cu Uniunea Sovietica. Nu mai revine in Romania pana in anul 1990. Volumul Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944 s-a numarat printre bestsellerurile Salonului International de Carte Bookfest 2012. Stabilindu-se in Franta, a mai sustinut un doctorat in Litere la Sorbona (Paris, 1972), iar in 1987 a obtinut diploma Institutului National de Limbi si Civilizatii Orientale de la Paris, pentru limba sarbo-croata. Neagu Djuvara este, in prezent, membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iasi si a Institutului de Istorie „N. Iorga” din Bucuresti, autor a numeroase volume autobiografice si de istorie. A fost distins, in martie 2010, cu « Ordre des arts et Lettres» in grad de Ofiter, fiind decorat de Ambasadorul Frantei in Romania, E.S. dl. Henri Paul.

Accesul publicului la dezbatere este liber. Discutiile vor avea loc in limbile slovena, franceza, engleza si romana. Se asigura traducere simultana.

Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Slovenia la Bucuresti in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, Biblioteca Nationala a Romaniei, Facultatea de Stiinte Politice si Facultatea de Limbi si Literaturi Straine din cadrul Universitatii din Bucuresti.

Sponsor: producatorul de vinuri sloven Santomas. Parteneri media: revistele Observator cultural, Dilema veche, Accente, BeWhere, 24FUN si Radio France Internationale Romania.

INFO

www.icr.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: