Scoala Gimnaziala Speciala Pascani se afla in finala pentru Premiul Fundatiei ERSTE

Lansată în septembrie 2012, competiția pentru Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială și-a anunțat finaliștii. Dintr-un total de aproape 2.000 de aplicații provenind din 13 țări din Europa Centrală și de Sud- Est, 24 organizații din România, care desfășoară proiecte de integrare socială, au fost selectate pentru etapa finală a Premiului. Printre ele, Scoala Gimnaziala Speciala din Pascani cu proiectul ”Bucătarii speciali”.

Trofeul competitiei pentru Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială

Și în acest an competiţia a fost foarte strânsă, cu un nivel foarte ridicat al proiectelor, atât din punct de vedere al inovării sociale cât și prin prisma resurselor implicate și a rezultatelor obținute. După o evaluare riguroasă a aplicațiilor, membrii Comitetului de Selecţie au ales 130 de finalişti din cele 13 ţări participante (România, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovacia şi Slovenia).

Evaluarea aplicațiilor înscrise a fost completată de vizite în teren din partea unei echipe de experţi a Fundaţiei ERSTE. Acestea s-au desfășurat în perioada februarie-aprilie 2013 și au urmărit cunoaștereaorganizațiilor finaliste și a rezultatelor proiectelor care au produs o schimbare reală și relevantă în comunitățile lor.

Dejan Petrovic, Project Manager al Premiului Fundației ERSTEpentru Integrare Socială, prezintă concluziile vizitelor din teren: „Făcând o comparație cu aplicațiile din România din cadrul edițiilor precedente, am remarcat că anul acesta tot mai multe proiecte răspund nevoilor specifice din comunitățile lor și evidențiază necesitatea rezolvării lor. Ca și aplicanții din anii anteriori, organizațiile participante la această ediție și-au folosit experiența pentru a crea proiecte inovatoare care să răspundă unor provocări noi, cu o tenacitate și pasiune exemplară.

DESPRE ORGANIZATIILE FINALISTE DIN ROMANIA

Cele 24 de organizaţii finaliste din România au fost selectate dintr-un total de 355 aplicații, iar 4 dintre proiecte sunt întreprinderi sociale. De asemenea, proiectele finaliste au în vedere integrarea socială a umătoarelor grupuri de persoane dezavantajate: persoane cu dizabilități fizice sau mintale (7 proiecte), persoane sărace (7 proiecte), minorități etnice – romi (6 proiecte), copii și tineri (5 proiecte), femei (1 proiect), persoane care consumă droguri (1 proiect).

În etapa următoare, toate cele 130 de proiecte finaliste vor fi prezentate unui juriu internaţional care va selecta cei 33 de câştigători. Din juriul internațional face parte și un reprezentant din România, Mona Nicoară – regizor și activist.

știgătorii ediției 2013 ai Premiului pentru Integrare Socială vor fi anuntați în cadrul ceremoniei de premiere, ce va avea loc în Viena, pe 27 iunie 2013.

PREMII

În afara premiilor în bani în valoare totală de 610.000 euro, cei 33 de câștigători beneficiază de suport în relaţia cu presa, asigurat de consultanți specializaţi în Relaţii Publice, pe o perioadă de 2 ani (iulie 2013 – iunie 2015). De asemenea, organizațiile finaliste vor fi integrate în ERSTE Foundation’s NGO Academy (o platformă menită să le permită dezvoltarea diverselor competenţe organizaţionale, cum ar fi: aptitudini de relaţionare cu mass media, dezvoltarea de întreprinderi sociale ca alternativă de finanţare, dobândirea de aptitudini în zona de fundraising, dezvoltarea identității organizaționale) și vor fi promovate in Reţeaua de Integrare Socială a Fundaţiei ERSTE: www.socialintegration.org/network

Câștigătorii ediției 2013 ai Premiului pentru Integrare Socială vor fi anuntați în cadrul ceremoniei de premiere, ce va avea loc în Viena, pe 27 iunie 2013.

PROIECTE FINALISTE

Proiect finalist

Organizatie

Activ alături de voi

Asociația “Prietenia”, Ilfov

AnimaNova – Protejează-i pe cei dragi!

CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, București

ASAT – Asociațiapentru Susținerea Agriculturii Țărănești

Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, Timișoara

Bizzkit – 10 pentru 100000

Junior Achievement Romania, București

Bone bune

Asociația “Mame pentru mame”, București

Bucătarii speciali

Școala Gimnazialã Specială Pașcani, judetul Iași

Bucuria atingerii

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Campioni Paralimpici

Asociația Little People – Romania, Cluj

Nu mi-e frica!

Temerarii

Centru de intervenție timpurie și recuperare pentru copilul cu dizabilități

Fundația “Inimă de Copil”, Galați

Fii informat și participă la viața comunității tale!

Asociația Pro Democrația – Club București

Gardenis

Fundația pentru Asistență Socială și Tineret (FAST), Săcele/Jud. Brașov

Grădini roditoare

Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor, București

Activități generatoare de venituri pentru familiile de romi

Îngrijire și speranță pentru bolnavii incurabili rezidenți în zona rurală a județului Brașov

Fundația “Hospice – Casa Speranței”, Brașov

Pentru un zâmbet de copil – Reabilitarea Secției de Pediatrie a Spitalului Municipal din Caransebeș

Asociația “Nevo Parudimos”, Reșita/ jud. Caraș Severin

PLAI

Asociația Culturalã Sunet Ambianțã, Timișoara

Programul de literaturã timpurie

Fundația “Inocenți”, Bistrița

Recicleta

ViitorPlus – Asociația pentru Dezvoltare Durabilă, București

Romano ButiQ

K Consulting Management and Coordination, București

Se poate!

Fundația Dezvoltarea Popoarelor, București

Sf. Mihail – Ferma OAT Suceava

Fundația FARA România, București

Sunetele vindecării – Atelier de meloterapie destinat consumatorilor de droguri și familia lor

Fundația Familia și Ocrotirea Copilului, București

Tineri romi în rol de tutore

Asociația Organizația Caritas a Diecezei, Satu-Mare

VIAȚA Tusnad

Fundația Noi Orizonturi, Lupeni/jud. Hunedoara

Vreau sã mã bucur de copilărie!

Asociația Centrul Cultural al Romilor “O Del Amenca”, Fetești/jud. Ialomița

Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială este oferit organizațiilor non-profit din cele 13 țări participante care desfășoară proiecte de integrare socială inovatoare și eficiente. Proiectele trebuie să aibă în vedere integrarea socială a unuia sau a mai multor grupuri de persoane dezavantajate, cum ar fi: minorități etnice, persoane cu dizabilități, comunitatea LGBT, copii, bătrâni, femei, persoane fără adăpost, emigranți, persoane private de libertate, refugiați etc.


INFO

www.socialintegration.org

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: